Balkanski derbi u 'zemlji javorovog lista' - Kad je fudbal više od igre!

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 13.06.2015.
13:25
Izvor: Sportske.net

Najpoznatiji srpski klub koji ne bitiše u okviru Fudbalskog saveza Srbije u subotu je ostvario pobedu za koju igrači Srpskih Belih Orlova žive. U "zemlji javorovog lista" balkanski derbi predstavlja više od igre a pobeda je značajnija od titule prvaka.

serbianwhiteeagles.ca
serbianwhiteeagles.ca

Povezane vesti

Brojna srpska dijaspora u zemljama na različitim meridijanima godinama se trudi da sačuva kontakt sa korenima i održi živim duh srpstva u svojim ognjištima. Srpske crkve i škole stožer su očuvanja nacionalnog identiteta van granica Srbije, a u Kanadi i fudbal igra bitnu ulogu u toj priči.

Gotovo pola veka na prostoru Kanade, u gradu Hamiltonu bitiše fudbalski klub Srpski Beli Orlovi koji je 2006. godine ušao u profesionalne vode nakon dolaska proslavljenog Zvezdinog fudbalera Dragoslava Šekularca koji je seo na klupu ovog srpskog-kanadskog kluba.

Srpski Beli Orlovi takmiče se u Kanadskoj fudbalskoj ligi, najkvalitetnijem rangu takmičenja u "zemlji javorovog lista". Pre nešto više od mesec dana počela je nova sezona, a voljom žreba u 6. kolu odigran je "balkanski derbi".

Ono što su za srpsku dijasporu Beli Orlovi za Hrvate je ekipa Toronto Kroacija. Upravo je ekipa iz Toronta u subotu gostovala na "Sentenial" stadionu u okviru 6. kola Kanadske fudbalske lige a Srpski Beli Orlovi uspeli su da ostvare pobedu koja vredi više od titule.

Srpski Beli Orlovi slavili su rezultatom 2:1 a dovoljno je pročitati reči napadača pobedničke ekipe Đorđa Strunjaša koji je objasnio šta znači pobeda nad Hrvatima.

"Ovde je istog inteziteta rivalstvo kao što je bilo na Balkanu i oba kluba žestoko slave kad neko od njih dobije. Kako da vam kažem, kada dobijete njih kao da ste osvojili Ligu šampiona" rekao je Strunjaš.

Pobeda nad Toronto Kroacijom sama po sebi ima ogroman značaj ali ne sme se prenebregnuti podatak da su trijumfom u balkanskom derbiju Srpski Beli Orlovi preskočili današnjeg rivala i preuzeli treće mesto na tabeli.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ЦЗ LeSa MUFC
Saturday, 13.06.2015
15:02

Bravo Srbi..cestitam Vam od srca!Lepo je procitati da tamo negde daleko postoji klub koji se bori za integrited nase male drzave Srbije..u kojoj vec duze vreme se nista znacajno ne menja na dobro!!