Artetino poslednje zbogom igračkoj karijeri

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 16.05.2016.
14:58
Izvor: Sportske.net

Juče je Arsenal dobio prežaljenu Aston Vilu sa 4:0, i time osigurao drugu poziciju na tabeli Premijer lige ove sezone, ali će ovaj meč "Tobdžija" ostati upamćen po odlasku u penziju njihovog kapitena.

BETA/AP Photo/Darko Bandic
BETA/AP Photo/Darko Bandic

Povezane vesti

Mikel Arteta je "okačio kopačke o klin"! Španac je u nedelju okončao svoju 17 godina dugu igračku karijeru, i sada će se okrenuti trenerskom poslu, kako je ranije i najavljivao.

Arteta je juče u meču sa Vilom, kročio na teren u 88. minutu, a do kraja susreta je bio nadomak postizanja i oproštajnog pogotka, kako je njegov udarac završio prvo na prečki, a potom je i od leđa golmana gostiju Bana, lopta pronašla svoj put do mreže, te je gol pripisan čuvaru mreže tima koji će sledeće sezone igrati u Čempionšipu.

Autogol Bana, a i ostale pogotke sa ovog meča, ali i sa svih ostalih susreta poslednjeg kola u Premijer ligi, možete pogledati OVDE.

Vezni fudbaler je karijeu počeo u omladinskom pogonu Barselone, ali nije uspeo da se probije do prvog tima, pa je kasnije i pozajmljen ekipi Pari Sen Žermena, u sezoni 2001/02. Nakon epizode u "gradu svetlosti", karijeru je nastavio u ekipu Glazgov Rendžersa, sa kojim je već u prvoj sezoni osvoji triplu krunu. Nakon velikog uspeha u Škotskoj, Arteta se vratio u domovinu i to u redove Real Sosijedada, ali u svojoj rodnoj Baskiji nije uspeo da se izbori za prvi tim, te je prosleđen na pozajmicu u Everton. Sa ekipom sa "Gudisona" je na kraju i potpisao petogodišnji ugovor, a klub sa "Anoete" je na ime transfera zaradio dva miliona funti. U Evertonu je ostao sve do svoje 29. godine, kada je 31. avgusta 2011. godine potpisao ugovor sa Arsenalom. U ekipi Arsena Vengera je dobio dres sa brojem 8, u tom dresu je prvi put debitovao u pobedi njegovog tima protiv Svonzija, već 10. septembra. Prvi gol u dresu "Tobdžija" postigao je u porazu Arsenala od Blekburna, rezultatom 4:3, na "Ivud parku". U avgustu 2014. godine je postavljen za kapitena kluba.

Tokom svog poslednjeg meča u dresu Arsenala, na licu Španca se moglo videti da nije previše srećan zbog te odluke. Ipak, on tvrdi da je shvatio, da nakon sezone propraćene povredama, više za njega nema mesta u vrhunskom fudbalu, makar igrački, te će se okrenuti trenerskoj karijeri.
 
"Veoma je teško prestati, ali sam želeo da odem. Želeo sam da odlučim, i mislim da u prethodnih par meseci nisam bio dovoljno dobar da bi nosio dres Arsenala", izjavio je Arteta, nakon meča sa Vilom, koji je završio u suzama.



"Jednostavno morate da prihvatite to. Već dugo se bavim fudbalom, i nisam želeo nikoga da varam. Vreme je. Želim da završim na ovome, pa ćemo videti šta će biti ubuduće", dodao je Španac.

Ovaj 34-godišnji fudbaler je na putu da koliko već sledeće sezone otpočne svoju trenersku karijeru, kako su za saradnju sa njim želju već izrazili Arsenal, Mančester Siti i Totenhem.

Arteta

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 17.05.2016
00:56

Gospodin, nadam se da jednog dana preuzimas Vengerovo mjesto

avatar
KingAssistMÖ
Monday, 16.05.2016
20:56

Arteta je prvi gospodin na terenu,iskreno žao mi je što u svojim najboljim godinama nije napravio neki veći iskorak što se tiče karijere.Žao mi je što nije branio boje svoje Španjolske,mislim da je nepravedno zapostavljen od strane trenera koji su vodili reprezentaciju.

avatar
Karamela
Monday, 16.05.2016
19:46

Hvala ti na svemu sto si uradio za nas.

avatar
stevan_vasic90
Monday, 16.05.2016
19:05

Sećam ga se još iz Rangersa i Sociedada, kasnije Evertona naravno, kakav je ovo gospodin, kakva pojava, nekako odiše elegancijom i inteligencijom, ne samo načinom na koji igra, već uopšte, ponašanjem na terenu i van njega, pitam se da li su svi Baskijci takvi, jer zaista gotovo svaki njihov fudbaler je po ponašanju sličan Arteti, Alonsu, skromni, povučeni, posvećeni, gospodstveni... Ovakve igrače sam uvek voleo i poštovao. Da je sreće pa da ima više takvih, ova igra bi bila još lepša. U svakom slučaju, za Mikela imam samo lepe reči, daleko je od najboljih igrača na svetu ali je svakako jedan od onih koji zaslužuju najveće poštovanje. Nadam se na će biti dobar trener u budućnosti.

avatar
Paklena pomorandza
Monday, 16.05.2016
20:01

Druže, bolje da si taj novac ulagao u obrazovanje nego što si ga bacao na karte za fudbalske utakmice... Danas bi bio pismen čovek.nDa ti odgovorim tu:Druze,ja sam Makedonac i normalno je da moj Srpski nije perfektan ali mogu da se razumem sa ljudima.Baj d vej i te kako sam pismen i ta moja pismenost mi je omogucila da prosetam ceo svet i da moj omiljeni klub gledam sa tribinama a ne samo zakucan u fotelju.

avatar
gunner 85
Monday, 16.05.2016
18:01

srceno ma sta nastavio da radis i hvala ti za sve.

avatar
NeWave86
Monday, 16.05.2016
16:17

Slucajno sam pogledao neki klip kako ispracaju Rosickog..sta se sa njim desava?Steta i za njega a i za Artetu...vrhunski igraci al obojica skloni povredama.

avatar
Gooner1985
Monday, 16.05.2016
15:46

Hvala mu za sve. Sad novu krv ubaciti u tim.

avatar
reddevils
Monday, 16.05.2016
15:23

Veliki igrac i gospodin...