Arsenalove povrede - Evo dokaza da to nije (samo) loša sreća!

Autor: Janko Glavonjić
petak 10.10.2014.
10:26
Izvor: Sportske.net

Arsenalove povrede su već godinama često aktuelna tema, a ove godine je ta tema, čini se, eksploatisana kao nikada pre, što je i razumljivo, pošto Tobdžije u ovom trenutku imaju čak 11 povređenih igrača!

Beta/AP Photo/Alastair Grant
Beta/AP Photo/Alastair Grant

Povezane vesti

Često se, kada se govori o povredama u Arsenalu, govori o nekoj lošoj sreći, pa i kletvi. Naravno, svaki tim može pogoditi serija povreda i tu onda nema pomoći, ali kada se u nizu godina ponavlja ogroman broj povreda, to je znak da tu sreća ima malo upliva, statistika nas uči tako.

Arsenal samo jedne sezone u poslednjih pet nije bio na vrhu liste kada govorimo o povredama igrača, a čini se da su ove sezone, čak i ako uspeju da "očiste" listu povređenih u najskorije vreme i izbegnu povrede do kraja, već obezbedili neslavno prvo mesto.

Ako malo pogledamo koji se igrači povređuju i uporedimo njihova odsustva u prošlim ekipama, vidi se da su gotovo svi igrači duže povređeni u Arsenalu nego što su bili u bivšim klubovima.

Fabregas je bio povređen ukupno 42 dana u tri sezone u Barseloni, 299 u Arsenalu. Ozil nije imao povrede u tri sezone u Realu, 34 dana u dve sezone u Verderu, a do sada već ima 118 dana u Arsenalu, a tek je na početku druge sezone.

Podolski je imao 74 dana u Kelnu u 3 sezone, a 117 u Arsenalu u 2 sezone. Žiru se pre Arsenala nije povređivao, a sada je na višemesečnoj pauzi van terena. Song se u Barsi u 2 sezone nije povredio, 75 dana pauze u Arsenalu.

Nasri ima 50 dana za 3 sezone sa Sitijem, 180 dana za tri sezone u Arsenalu. Kliši bez povreda u 3 sezone u Sitiju, 180 dana u poslednje tri sezone sa Arsenalom.

Jedini koji razbija obrazac je Mertezaker, koji je pauzirao 94 dana sa Arsenalom, a došao je kao igrač koji je sklon povredama, imao je dve dugoročne u Verderu (200 dana).

Kada se pogledaju ovi podaci jasno je da nema više priče o lošoj sreći. Kada se na ovu listu dodaju i igrači koji su jako dugo u Arsenalu, poput Volkota, ona postaje još duža i tužnija po Tobdžije.

Profil igrača koji se povređuju su uglavnom krila i bekovi (ako naravno izuzmemo Dijabija, koji je apsolutni šampion povreda), koji imaju znatno manje povreda u drugim ekipama nego u Arsenalu, dok se čini da su štoperi uglavnom "pošteđeni" od povreda.

Pošto se ne radi sa svim igračima isto, moguće je da u Arsenalovom treningu postoji nešto što izrabljuje najbrže i "najstaklenije" igrače, pošto su uglavnom njihove povrede posledica zamora materijala.

Šta je to što ne valja u sistemu treninga nije pitanje za nas, već za Vengera, ali on kao da ga ignoriše već godinama...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke