Antoni Vanden Bore - Od najtalentovanijeg Evropljanina, do prve lige DR Konga

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 14.03.2017.
18:21
Izvor: Sportske.net

Sa samo 16 godina je zaigrao za reprezentaciju Belgije. Bio talentovaniji od Kompanija i ostatka sjajne generacije Crvenih đavola. Ipak, njegov stav ga je udaljio od uspeha...

EPA/THIERRY ROGE
EPA/THIERRY ROGE

Povezane vesti

Nekada je bio velika nada evropskog i svetskog fudbala, veliki klubovi su se otimali oko njega, sećamo se i da je kao 17-godišnjak igrao za reprezentaciju Belgije u Beogradu protiv Srbije i Crne Gore.

Sada, 12 godina kasnije, ovaj momak je prvo rekao da mu više nije do fudbala i da završava igračku karijeru, da bi pre desetak dana potpisao ugovor za TP Mazembe, klub iz Demokratske republike Kongo.

"Ja sam samo iskren i pošten momak. Svet fudbala za mene je veoma težak. Novac je najvažnija stvar na svetu i to je sramotno. Ne verujem ljudima u fudbalu, barem ne većini", rekao je Vanden Bore kada je završavao svoju igračku karijeru pre par meseci.

Ipak, sada se predomislio.

"Oduvek sam sanjao da igram za TP Mazembe. To je u državi moje majke, oni su izbor mog srca. Svako ko me makar malo zna, dobro poznaje koliko volim ovaj klub. Svi moji prijatelji su uzbuđeni, uključujući i Vensana Kompanija", rekao je ovaj fudbaler.

Ono što su mnogi ljubitelji fudbala očekivali od njega, jeste fenomenalna karijera, ali se to nikada nije desilo. Igrao je u solidnim klubovima, ali ništa više od toga.

Nagoveštavalo se drugačije, jer je nakon samo 5 meseci u Anderlehtu kao 16-godišnjak zaigrao i za reprezentaciju Belgije.

Ipak, nakon par incidenata i sukoba sa trenerom, bio je u drugom planu, pa je vrlo brzo i otišao iz Belgije i to u Italiju gde je potpisao za Fiorentinu.

Njegov napredak je bio ometen i smrću njegove majke, njegov stariji brat je govorio o tome kako ga je to mnogo pogodilo i kako je na treninge u Fiorentinu išao samo zato što je morao i zato što je tako pisalo u ugovoru.

Njegova karijera je krenula nizbrdo, morao je ponovo da promeni sredinu, a u Đenovi se nije previše proslavio pa je prosleđen u Portsmaut na pozajmicu. Ni tamo nije imao sreće, njegov tim je ispao, on se vratio u Đenovu, da bi nakon toga u Italiji jedva čekali da ga se otarase, pa se Vanden Bore vratio u Belgiju.

Antoni Vanden Bore
EPA/DANIEL DAL ZENNARO


Tamo, njegov novi početak, nova lepa stranica fudbala. U Genku je zajedno sa De Brujneom činio okosnicu tima, uspeli su da stignu do titule šampiona, ali...

Nova svađa sa trenerom, nova marginalizacija ovog fudbalera, Vanden Bore je ponovo tražio da ode, dobio je i raskid ugovora.

Nakon samo tri utakmice u Tavriji u Ukrajini razmišljao je o završetku karijere, bilo je to početkom 2013. godine. Nije ni potpisao na kraju za Ukrajince, da bi potom usledio poziv Anderlehta.

"Klub nikada ne zaboravlja svoje nekadašnje igrače koji sada imaju poteškoće. Dobro poznajemo Antonija i nadamo se da će oberučke prihvatiti izazov", rekao je tadašnji predsednik Anderlehta, Van Holsbek, koji je Vanven Boreu ponudio trogodišnji ugovor.

Povratio je samopouzdanje, a zatim i poverenje selektora Vilmotsa. Pozvan je na Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, i nakon što je propustio prve dve utakmice, dobio je šansu protiv Južne Koreje, ali se povredio i turnir je tada za njega bio gotov.

U Anderleht je nakon SP u Brazilu stigao Besnik Haši, albanski trener, koji ga je odmah prekomandovao u B tim jer mu nije odgovarao.

"Sve je uradio da me izbaci iz prvog tima. Svi u svlačionici Anderlehta su p****", rekao je Vanden Bore nakon odluke Hašija da ga izbaci iz prvog tima.

Ove sezone je zaigrao za Monpelje, kao pozajmljen igrač Anderlehta, i igrao je dobro sve dok se nije promenila vlast u tom klubu, pa je on morao da se vrati u Brisel.

Tada je rekao samo jedno:

"Dosta mi je evropskog fudbala, ovo je bolesno."

Sada, kaže da nije odustao od igranja za nacionalni tim i da, ako Vitsel u Kini može da zasluži poziv, zašto ne bi mogao i on u Africi u jednom od najboljih klubova.

Za kraj je imao samo jedno pitanje za novinare koji su sa čuđenjem gledali na njegov odlazak u TP Mazembe.

"Šta je važnije, novac ili srce?"

"Idem u Kongo jer mi život tamo odgovara", zaključio je Vanden Bore.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Scholes
Wednesday, 15.03.2017
03:52

Championship manager, Ustari, Kameni, Van den Borre, Kompany, Marcelo.. 😁

avatar
Dario Hubner
Tuesday, 14.03.2017
23:00

Kakav gospodin,uvek mi je bio gotivan.Legenda FM 2005,u svaki klub sam ga dovodio.

avatar
Sinisa MIhajlovic 11
Tuesday, 14.03.2017
21:25

Setim se uvek total club menagera2005 kad cujem njegovo ime

avatar
Ton4i
Tuesday, 14.03.2017
20:46

Svaka cast ziva legendo!nSamo sumnjam da ce ga se iko setiti sem njegove porodice,i svi ga ovde hvalimo do nebesa,a da nam se ukaze prilika,odmah bismo glumili faulove po terenu,sve zbog tih vrednosnih papirnatih zelenača...

avatar
Alister Krouli
Tuesday, 14.03.2017
20:14

Normalan covek, retkost u fudbalu. Svi nesto naduvani, milioneri, to razmazeno, a vidi brata, gospodin.

avatar
Nordeus
Tuesday, 14.03.2017
19:55
avatar
Joey Barton
Tuesday, 14.03.2017
19:48
avatar
NeWave86
Tuesday, 14.03.2017
19:31

Carina!... Najbitnije u zivotu je da se ne prodas za novac!