Amerikanci i fudbal - Sve se može kad se hoće

Autor: Boban Filipović
petak 17.06.2016.
14:47
Izvor: Sportske.net

Možda se nekom neće svideti tvrdnja da SAD trenutno igra bolji fudbal od svih evropskih reprezentacija, ali ako uporedimo igru Klinsmanove ekipe sa ovogodišnje Kope i onog što gledamo na EP u Francuskoj, ona ne može lako da se pobije...

Beta/AP Photo/Frank Augstein
Beta/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

Pre no što je počela Kopa Amerika Sentenario, selektor 'Jenkija' Jirgen Klinsman je istakao da je cilj plasman u polufinale.

Misija je ispunjena, Ameri su jutros eliminisali Ekvador u prvom četvrtfinalu, mada se mora dodati da su skupo prodali kožu zarad ostvarenja zacrtanog cilja.

Srčani Džermejn Džouns je zaradio isključenje protiv Ekvadoraca početkom drugog poluvremena pa ovaj iskusni 'univerzalac' neće imati pravo da nastupi u polufinalu, kao ni vezista Alehandro Bedoja i agilni napadač Bobi Vud zbog parnih kartona.

Inače, propozicije na ovogodišnjoj Kopi su takve da se kartoni 'resetuju' tek nakon četvrtfinala, a kako su pomenuta dvojica fudbalera već bivali javno opomenuti tokom grupne faze preskočiće borbu za finale.

Dodajmo to da će SAD u polufinalu čekati boljeg iz duela Argentina - Venecuela, tj. prvog favorita i najprijatnijeg iznenađenja turnira.

Podsetimo da su se Ameri plasirali u nokaut fazu kao prvoplasirani iz grupe A. Na startu su izgubili od Kolumbije 0:2, a onda pobedama nad Kostarikom (4:0) i Paragvajem (1:0) demonstrirali pobenički 'nemački' mentalitet.

Pečat Jirgena Klinsmana je očigledan. 'Jenkiji' igraju disciplinovano, zrelo, napadi su tečni, postoji jasna koncepcija u igri, svaki igrač ima jasno određenu ulogu u ekipi, a zbog nedostatka vrhunskih igrača nema mnogo mesta za improvizaciju.

Klint Dempsi je i na ovom turniru dokazao da je vođa ove generacije, postizao je golove na poslednje tri utakmice. Od kapitena Majkla Bredlija počinju svi napadi, on carini lopte. Štoper Džon Bruks iz berlinske Herte je potvrdiio klasu i nemojte se iznenaditi ukoliko ga ovog leta 'ukrade' neko od velikana evropskog fudbala.

Na osnovu do sada višenog od strane Amerikanaca, jasno se uočava kontinuitet sa Mondijala u Brazilu, gde je ekipa Jirgena Klinsmana igrala sjajan fudbal. Podsetimo, Ameri su tada izašli iz grupe u kojoj su proglašavani apsolutnim autsajederima u konkureciji Nemačke, Portugalije i Gane, a eliminisani u 1/8 finala od Belgije posle produžetaka u možda i najkvalitetnijoj utakmici odigranoj na poslednjem Svetskom prvenstvu.

Za kraj konstatacija da fudbal, tj, soker, u Americi ide izlaznom putanjom. MLS liga je iz godine u godinu sve jača, a projekat sa Klinsmanom kao selektorom kome je ukazano poverenje na duže staze se pokazuje kao pun pogodak. Nedavno je Ledon Donovan, rekorder po broju utakmica u dresu reprezentacije, istakao kako veruje da će za života dočekati da SAD osvoje Svetsko prvenstvo u fudbalu. I koliko kod nekome ovo zvučalo kao naučna fantastika, ukoliko se nastavi sa praksom konstantnog progresa u Klinsmanovoj eri, i ukoliko se nastavi sa praksom razvoja i popularizacije fudbala u najbogatijom zemlji sveta, ovaj scenario je i te kako moguć u budućnosti.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Danijella
Friday, 17.06.2016
15:50
avatar
Amar Zornic
Friday, 17.06.2016
15:35

Ameri igraju sjajan fudbal sto pricam godinama i drago mi je da je to konacno neko i primetio. Klinsman je sjajan trener . Bredli je jednom recju kreativnost a Dempsi u reprezentativnom dresu igra kao pravi top player .

avatar
fcb
Friday, 17.06.2016
15:19

Ameri su definitivno ozbiljna reprezentacija, i nijedna reprezentacija na svijetu ne može lako da ih pobijedi. Iako nemaju zvučna imena, igraju odlično.

avatar
The KING(guapo)
Friday, 17.06.2016
14:56

Ja sam lepo rekao,Ameri ako polude za fudbalom kompletno kao nacija za narednih 15-20 god izuzme PL kompletan EP ce da propadne.