Zvezdina centarska linija druga u Evropi!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 13.02.2017.
12:33
Izvor: Sportske.net

Šampion Srbije može da se pohvali jednom od najboljih odbrana u Evroligi, ali i činjenicom da ima drugu najbolju centarsku liniju u elitnom takmičenju.

Epa/Koča Sulejmanović
Epa/Koča Sulejmanović

Povezane vesti

Nakon dve trećine odigranih utakmica u najjačem klupskom takmičenju u Evropi košarkaši Crvene zvezde mt:s zauzimaju šesto mesto na tabeli sa skorom 12-10 što znači da će do kraja ligaškog dela Evrolige voditi borbu za plasman u plej-of.

Najjača oružja crveno-belih u dosadašnjem toku takmičenja bila su timska igra i fantastična odbrana, a specijalizovani portal "Eurohoops" ukazao je na još jednu kategoriju u kojoj Zvezda dominira.

Novinari pomenutog portala napravili su preciznu analizu učinka centarskih linija svih klubova koji se takmiče u Evroligi, a rezultat će sigurno oduševiti "Delije".

Kada se u obzir uzmu različiti statistički paramteri koji su korišćeni u ovoj analzi, dolazi se do zaključka da Crvena zvezda mt:s ima drugu najbolju centarsku liniju u Evroligi!


Najbolju centarsku liniju, koju praktično čini jedan čovek, ima Fenerbahče. Ekpe Judo je statistički gledano najbolji centar Evrolige u dosadašnjem toku sezone, a u Feneru mu pomažu Jan Veseli i Ahmet Duverioglu.

Kada se podvuče crta, prosek koji beleži centarska linija ekipe Željka Obradovića iznosi 10.9 poena, 6.6 skokova i 1.7 blokada po utakmici. Prosečan indeks centarske linije šampiona Turske iznosi 17.4.

Portal "Eurohoops" navodi da se situacija vezana za centarsku liniju Fenerbahčea podudara sa onim što imamo u Crvenoj zvezdi mt:s. Tako između imena Ognjena Kuzmića i centarske linije crveno-belih komotno može da stoji znak jednakosti.

Brojke kažu da centarska linija Crvene zvezde mt:s (čitaj Ognjen Kuzmić) prosečno beleži 8.8 poena, 6.7 skokova i 0.5 blokada po utakmici, uz prosečan indeks 13.6 što je stavlja na drugo mesto najboljih centarskih linija u Evroligi.

Statistika Kuzmic
Foto: Eurohoops.net

Vodeći trio kompletira centarska linija Panatinaikosa koju čine Kris Singlton i Janis Burusis, a koja ima bolji poenterski prosek od Zvezdine (9.6 poena po meču) ali slabiji prosečan indeks korisnosti (12.3).

Slede Real Madrid, Barselona, Galatasaraj, Uniks Kazanj, EA7 Olimpija Milano i Baskonija, a listu deset najboljih centarskih linija Evrolige kompletira dvojac iz Anadolu Efesa Brajan Danston i Aleks Kirk.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke