Zvezdin seminar o humanitarnom projektu Evrolige, Savanović na treningu

Autor: Pavle Knežević
petak 15.09.2017.
17:28
Izvor: Sportske.net

Šampion Srbije Crvena zvezda organizovala je seminar za sve učesnike Evrolige i Evrokupa o radu u projektu "One Team". Održala je i trening sa predstavnicima Specijale olimpijade Srbije, kome je pomogao i Duško Savanović.

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Košarkaški klub Crvena zvezda okupio je danas sve predstavnike Evrolige i Evrokupa koji učestvuju u društvenoj odgovornoj akciji "One Team". Svih 16 klubova Evrolige i sva 24 kluba Evrokupa učestvuju u tom projektu, čiji je cilj saradnja sa zajednicama koje su često na margini društva.

Zvezda u sklopu tog projekta radi sa Specijalnom olimpijadom Srbije, što je "sportsko udruženje koje omogućava osobama sa posebnim potrebama bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti", kako se navodi na sajtu tog društva.

"U nizu brojnih društveno-odgovornih akcija Kluba, sa svojom posvećenošću i strašću izdvaja se saradnja Crvene zvezde mts i Specijalne olimpijade Srbije. Kroz brojne treninge i radionice Crvena zvezda je iskoristila moć svog brenda i košarke uopšte i načinila bitan korak ka integrisanju u zajednicu članova Specijalne olimpijade Srbije", navodi se u saopštenju Zvezde.

Ambasaodri tog projekta bili su bivši kapiten Crvene zvezde mts Luka Mitrović i sadašnji igrač Nemanja Dangubić, a u narednoj sezoni će njihovim putem poći novi kapiten Branko Lazić i Ognjen Dobrić.

Šampion Srbije i Jadrana je organizovalo dvodnevni seminar za predstavnike svih klubova koji će raditi u projektu "One Team". U sklopu tog seminara održan je i trening predstavnika Specijalne olimpijade u hali FMP-a u Železniku.

Na tom treningu su pored predstavnika Specijalne olimpijade Srbije, nekadašnjeg reprezentativca Duška Savanovića i Zvezdinog trenera Ivana Pavlovića bili su i predstavnici svih 40 kluba koji se takmiče u Evroligi i Evrokupu, kao i delegacija same Evrolige.

"Za momke i devojke iz Specijalne olimpijade Srbije spremljen je veoma lep doček u dvorani u Železniku. Predstavnici svih ekipa napravili su im špalir duž terena kroz koji su oni protrčali zajedno sa proslavljenim srpskim reprezentativcem Duškom Savanovićem. Pratila ih je pesma grupe Queen 'We are the champions', jasno i simbolično jer su oni zaista istinski šampioni", navodi Zvezda.

oneteam

Savanović je održao motivacioni govor i učestvovao u treningu i igri sa predstavnicima Specijalne olimpijade. On je izneo svoje viđenje događaja, ali je pričao i o ozbiljnim temama kao što je položaj osoba sa posebnim potrebama u srpskom društvu.

"Ovo je novo za mene. Učestvovao sam kao igrač u društveno odgovornim akcijama, ali sada sam na drugoj strani. Sada sam deo nečeg drugog i veoma mi prija, oduševljen sam...Baš sam sinoć sedeo sa ženom i nekim prijateljima i pričao o ljudima sa posebnim potrebama i njihovom statusu u našem društvu. U nekim drugim zemljama njima je mnogo lakše, počevši od socijalnog života pa sve do najobičnijeg pristupa stambenim objektima ili prodavnici, pošti.

Kako se sada protiv toga boriti? Ne znam i ne želim da ulazim u politiku. Zato su ovakve akcije koje organizuju Evroliga i Crvena zvezda utoliko značajnije. Oni posle svakog ovakovog događaja odlaze kući mnogo srećniji, posle svakog treninga se vidi njihovo zadovoljstvo i život im je 80 odsto lepši i lakši. To je ono što nas obavezuje da nastavimo u istom pravcu", rekao je Savanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke