Zvezda vodi, Kalinić "X faktor"!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 14.04.2015.
22:40
Izvor: Sportske.net

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su Partizan NIS u prvoj utakmici polufinala plejo-ofa ABA lige čime su stigli do prednosti od 1:0. Interesantan meč u kojem je Zvezda držala prednost sve vreme obeležio je Nikola Kalinić.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Vicešampion Srbije poveo je sa 1:0 protiv Partizana u polufinalnoj seriji plej-ofa ABA lige, pošto je prvu utakmicu pred domaćim navijačima rešio u svoju korist rezultatom 73:64 (24:13, 14:18, 17:21, 18:12).

I četvrtina

Prve poene na utakmici i u polufinalnoj seriji između Crvene zvezde Telekom i Partizana NIS postigao je Markus Vilijams. Plejmejker crveno-belih omogućio je svojoj ekipi da već na startu stigne do serije 8:0 sa dve pogođene trojke i asistencijom za Nikolu Kalinića.

Partizan na startu nije imao odgovor na Zvezdinu agresivnu igru pa su pratično samo Saša Pavlović i Milan Mačvan držali crno-bele u životu sa 10 od 13 poena koliko je tim Duška Vujoševića postigao tokom prvih 10 minuta.

Sredinom prve četvrtine proradio je i Jaka Blažič a završnicu prvog perioda obeležio je Čarls Dženkins sa četiri vezana poena. U tim trenucima Partizan je tri minuta bio bez postignutih poena što je crveno-belima omogućilo da pobegnu na "+13".

Poeni Milana Mačvana sa linije penala označili su prekid Partizanovog "posta" i najavili bolje izdanje u drugoj četvrtini.

II četvrtina

Još tokom prve deonice videlo se da je Boban Marjanović nervozno ušao u meč a ništa bolja situacija nije bila ni tokom drugog perioda. Centar crveno-belih završio je na klupi, Markus Vilijams za 10 minuta nije postigao nijedan poen i to se odmah odrazilo na učinak Radonjićevog tima.

Izabranici Duška Vujoševića kombinovali su odbrane i to se pokazalo ispravnim rešenjem pošto su posle 24 primljena poena u prvoj četvrtini u nastavku spustili protivnika na pristojnih 14 poena.

Saša Pavlović i Milan Mačvan vukli su ekipu do sredine druge četvrtine, da bi se do odlaska na odmor pokrenuli Dragan Milosavljević, Edo Murić i Džoš Akojon. U završnici poluvremena crno-beli su ostali oslabljeni pošto je Jaka Blažič jakim udarcem povredio Nikolu Milutinova.

III četvrtina

Da Crvena zvezda Telekom nije imala raspoložene Mitrovića i Dženkinsa tokom treće četvrtine Partizan bi verovatno preuzeo prednost i totalno preokrenuo tok meča. Kapiten crveno-belih nosio je ekipu na početku drugog poluvremena a potom je Dženkins izneo najveći teret sredinom deonice.

Bez Nikole Milutinova i Saše Pavlovića kojeg je Vujošević štedeo za završnicu nosioci Partizanove igre u trećoj četvrtini bili su igrači koji do tog momenta nisu bili šuterski raspoloženi.

Posebno značajni bili su poeni Mihaila Andrića kada je Partizan uhvatio priključak (45:41) a onda ponovo izgubio korak za Zvezdom. Nikola Kalinić je sa pet poena u završnici deonice obezbedio Zvezdi minimalnu prednost a Džoš Akojon je uzvratio istom merom i tako najavio neizvesnu završnicu.

Tokom treće četvrtine u igru nisu ulazili centri Boban Marjanović i Nikola Milutinov, prvi iz taktičkih razloga, drugi zbog povrede koju je zadobio u završnici druge deonice.

IV četvrtina

Serija Nikole Kalinića sa kraja treće četvrtine nastavljena je već na stratu poslednje. Priključio mu se Čarls Dženkins a Partizan je u tim momentima ostao bez adekvatnih poena u napadu, pa je od "-1" ubrzo uvećao deficit na "-6".

Dejan Radonjić pokušao je da aktivira Bobana Marjanovića u tim trenucima ali MVP prve dve faze Evrolige nije uspeo da se vrati u meč, malo zbog sedenja na klupi, malo zbog dobre odbrane koju su crno-beli igrali na njemu.

I pored svega rečenog Marjanović je uspeo da postigne važan poen na tri minuta pre kraja kada je Zvezda otišla na prevelikih "+8" posle kojih Partizanu nije bilo spasa.

Crno-beli su svoje šanse da se vrate u meč propustili na početku četvrte četvrtine pri rezultatu 55:54 za Crvenu zvezdu Telekom posle čega je Nikola Kalinić izrastao u junaka i prelomio utakmicu.

Poslednja dva minuta treneri su iskoristili da na teren pošalju manje umorne igrače kako bi one sa većom minutažom oporavili za sutrašnji meč. "Rezervna" garinitura Partizana uspela je da ublaži poraz ali ne i da napravi čudo pošto je Zvezda na kraju zasluženo slavila.

Najefikasniji pojedinac u redovima pobedničke ekipe bio je Čarls Dženkins sa 19 poena i 2 asistencije, ali je Nikola Kalinić poneo epitet najboljeg igrača. Reprezentativac Srbije ostao je hladan kada je bilo najteže i meč završio sa 13 poena, 4 skoka i 3 asistencije.

Važan doprinos u prvom trijumfu Crvene zvezde Telekom dali su Luka Mitrović sa 9 poena, odnosno Jaka Blažič i Markus Vilijams sa po osam pogodaka.

Na drugoj strani Partizan su vukli Milan Mačvam (12 pts, 12 sk, 5 as), Saša Pavlović (11 pts, 6 sk, 3 as) i Dragan Milosavljević (11 pts, 5 sk), ali valja istaći da su crno-beli u drugom poluvremenu igrali bez povređenog Milutinova i sa "neraspoloženim" Pavlovićem koji je sve poene dao u prvom delu igre.

Druga utakmica na kojoj će domaćin ponovo biti Crvena zvezda Telekom zakazana je za sredu od 21 čas.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak