Zvezda - 45 godina u jednoj noći... (20.45)

Autor: Janko Glavonjić
petak 13.02.2015.
10:42
Izvor: Sportske.net

Crvena zvezda Telekom večeras od 20.45 igra utakmicu 7. kola Evrolige u Atini, protiv Panatinaikosa. U dosadašnjih osam mečeva između ova dva rivala, Zvezda je dobila samo prvi susret u sezoni 1969/70. Da li će crveno-beli uspeti da sruše neugodnu tradici

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Crvena zvezda je trenutno zakucana za dno E grupe Evrolige, sa samo jednim trijumfom protiv Albe. Srpski tim je, uslovno rečeno, napravio kiks protiv Žalgirisa u Areni, i sada je veoma teško očekivati njihov plasman u narednu fazu, ali bi eventualna pobeda u Atini vratila nadu u prolaz Beograđanima.

Naravno, pobediti Panatinaikos u punoj OAKA Areni nije ni malo lako, ove sezone je u Evroligi to pošlo za rukom samo Barseloni, u prvoj fazi takmičenja. Dodatno, Crvena zvezda je otputovala u Atinu bez Stefana Jovića i Nemanje Dangubića, pa bi eventualni trijumf bio još veći podvig.

Najbolji igrač Panatinaikosa u ovoj fazi je centar Esteban Batista, koji prosečno postiže 11,3 poena i ima 8 skokova po meču, u obe kategorije je lider tima. Prati ga Dimitris Dijamantidis, koji je mozak ekipe već više od deset godina, i do skoro je važilo pravilo - kada igra Dimitris, igra i PAO, ali je to ove sezone donekle promenjeno.

Upravo bivši igrač Crvene zvezde Telekom Demarkus Nelson je zaslužan za to, Dijamantidis ima sjajnu podršku, pa je PAO i uz neke njegove slabije partije dolazio do pobeda.

Panatinaikos ima čak šest igrača koji beleže prosečno od 8 poena do najefikasnijeg Batiste sa 11,3, tako da možemo reći da na skoro svakom meču neko drugi 'iskoči' i bude lider tima, što otežava posao srpskom timu.

I dalje sve polazi od pikenrola Dijamantidisa i centara, dok u ćoškovima čekaju sjajni šuteri, na prvom mestu Blums i Sloter, a i Dijamantidis neretko iz pika šutira trojke ili druge dvojke. To je jedna od najvećih opasnosti za Zvezdu, pošto Panatinaikos u top 16 fazi šutira neverovatnih 40,4% za tri poena, pa će naročito bekovi i krila Crvene zvezde morati puno da rade kako bi sprečili lake šuteve iza linije 6,25.

PAO ima i sjajne skakače, na prvom mestu Fotsisa, ali i Batista i Gist su jako opasni u tom segmentu.

Crvena zvezda će se osloniti na osovinu Vilijams-Marjanović, koju su njeni protivnici u top 16 fazi uglavnom uspevali da neutrališu. Mnogo će zavisiti i od defanzivnog specijalca Branka Lazića, ali i Jake Blažiča, koji će verovatno dobiti još više prostora zbog izostanka dva niska igrača.

Na poziciji krilnog centra Mitrović će imati velikih teškoća da zadrži snažnije igrače grčkog tima, pomagaće mu Kalinić, a videćemo da li će Radonjić 'baciti u vatru' Marka Tejića, koji u poslednjih mesec dana, kada god dobije priliku, odigra odlično, i njegovi kvalitetni minuti bi u ovom meču možda mogli da budu iznenađenje za Grke, i donesu prevagu Crvenoj zvezdi.

Sve u svemu, jako je teško očekivati pobedu srpskog tima, ali se treba setiti i prošle sezone, kada je Zvezda odigrala dve uzbudljive i tesne utakmice sa 'zelenima', i praktično je jedna lopta odlučivala u oba meča.

Videćemo da li će se Zvezdi večeras vratiti taj nedostatak sreće od prošle godine...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke