Zvanično - Startuje Druga ABA liga, ali i regionalni Superkup!

Autor: Beta Beta
ponedeljak 24.07.2017.
21:48
Izvor: Beta

Skupština košarkaške Jadranske lige odlučila je danas da od predstojeće sezone 2017-2018 pokrene Drugu ABA ligu, uz učešće 12 ekipa.

aba-liga.com
aba-liga.com

Povezane vesti

Skupština ABA lige održana je danas u Beogradu, a na njoj je doneto niz važnih odluka koje će imati snažan uticaj na košarku u regionu, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

"Uzimajući u obzir interes klubova i potrebu za daljim razvojem košarke u regionu, Skupština ABA lige odlučila je da od sezone 2017-2018 pokrene Drugu ligu, u kojoj će učestvovati 12 klubova. Na osnovu rezultata u domaćim šampionatima i poslatih prijava, u Drugoj ligi igraće Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dinamik, Borac iz Čačka, Teodo, Lovćen i Ohrid. Dva preostala učesnika biće odredjeni posle kvalifikacionih turnira", piše u saopštenju.

Prvi kvalifikacioni turnir biće organizovan samo za klubove iz Bosne i Hercegovine, a učestvovaće Mladost Mrkonjić Grad, Široki Brijeg i Sloboda iz Tuzle. Pobednik tog turnira plasiraće se na drugi kvalifikacioni turnir, na kome će igrati sa Primorskom, Vršcem i Sutjeskom, od 27. do 29. septembra u Laktašima.

Na turniru će igrati svako sa svakim, a najbolje dve ekipe plasiraće se u Drugu ABA ligu.

Zbog pokretanja Druge lige, Skupština je donela odluku o promeni propozicija takmičenja, pa će se pobednik Druge lige plasirati u Prvu ligu, u sezoni 2018-2019.

Takodje, maksimalan broj klubova iz jedne zemlje u Prvoj ligi biće ograničen na pet.

Skupština je odlučila i da organizuje turnire juniorskih ekipa, kao i Superkup, koji će se od 20. do 23. septembra održati u Baru.

Na Superkupu će učestvovati Cedevita, Partizan, Budućnost, Igokea, Mega Bemaks, Cibona, Mornar i FMP, dok je Crvena zvezda otkazala, pošto će u isto vreme učestvovati na turniru Evrolige.

U saopštenju se navodi da će Jadranska liga, u skladu sa uspešnim poslovanjem, platiti svim klubovima troškove prevoza za sezonu 2017-2018. Takodje, liga će svakom klubu koji je prošle sezone učestvovao u takmičenju, uplatiti po 12.000 evra za troškove prevoza iz te sezone. Ako klubovi imaju neke neplaćene kazne, dugovanja će im biti odbijena od te sume.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
FAUWEBUBA
Tuesday, 25.07.2017
19:06

Ovo sa superkupom je odlicno, taman i cedevita da uzme neki trofej :D

avatar
FAUWEBUBA
Tuesday, 25.07.2017
19:04

Odlican potez, najbolje bi bilo i da ukinete domaca prvenstva posto samo koce vase dobro poslovanje.

avatar
Salvatore
Tuesday, 25.07.2017
12:52

Kvalifikacioni turnir stavili samo da bi uzeli pare. U pravu su ovi iz Makedonije, lopovi su na celu ABA lige a samo 1 klub ulazi u prvu ligu sto je glupost, moralo je vise

avatar
Pretorijanska Garda
Monday, 24.07.2017
23:59

Zaista odlicna ideja koja je trebala odavno da se realizuje. Ovo je odavno jedini spas za klubove u regionu, igranje jacih utakmica, bolji razvoj igraca, vise materijala za obradu i plasiranje dalje u neki klub iz prve ABA lige, veca popularnost i zainteresovanost za istu....Ne postoji mehanizam kojim bi probudili vise klubova iz nase lige recimo, vise nasih regiona, od ovog nacina, putem takmicenja jos nekoliko nasih klubova, uvrsteci ih neko znatno ozbiljnije takmicenje kao sto je ovo (u odnosu na poluamatersku kls ligu). Svi imaju isti problem, finansijski su u kanalu, ali region je i dalje dosta talentovan, i to se moze u potpunosti iskoristiti ovim putem. Sada nekolicina klubova iz kls-a moze da se nada necemu, i pored pomoci od strane aba lige, dobice i odredjena sredstva od samog grada/opstine. Imace znatno jace i zanimljivije tekme, koje ce doprineti vecoj popularizaciji i boljem razvoju igraca, a pogotovo ce sve to mnogo vise znaciti prvoj Jadranskoj, koja ce imati benefite od ovoga. U ozbiljniji takmicarski ritam se vraca trostruki sampion Evrope Split, kao i nekadasnji vladar kontinenta KK Bosna...Mozemo ovo iskoristiti i ponuditi neku saradnju sa Borcem, nama svakako odgovara da imamo i tu neku filijalu, a oni ce imati talente, veca srestva i bili bi ozbiljniji faktor u toj ligi....

avatar
marecareee
Monday, 24.07.2017
22:22

Takmicenje po meri za Partizan 😂😂😂

avatar
Dado35
Tuesday, 25.07.2017
08:36

Dupla kruna 😂😂😂Liga šampiona

avatar
marecareee
Tuesday, 25.07.2017
15:03

Igrali ste Ligu Sampiona, sa timovima za koje niste znali da postoje ;-D

avatar
Šta te briga
Monday, 24.07.2017
22:17

Superkup uredu.Druga aba liga sranje.