'Žućkovom levicom' na 'Kraljevstvo' (20:45)

Autor: Boban Filipović
četvrtak 26.02.2015.
13:48
Izvor: Sportske.net

Osvajač španskog 'Kupa kralja' ugostiće večeras osvajača 'Kupa Radivoja Koraća' u okviru 8. kola Top 16 faze Evrolige. Real Madrid je izraziti favorit protiv Crvene zvezde Telekom, ali to ne znači da je jedini sprski predstavnik u elitnom takmičenju bez š

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

Povezane vesti

Osokoljeni pobedom nad najvećim rivalom Barselonom u finalu 'Kupa Kralja' na Kanarskim ostrvima, košarkaši 'Kraljevskog kluba' prvi meč pred svojom publikom nakon osvajanja prvog trofeja ove sezone igraju protiv beogradskih crveno-belih, i nema sumnje da će puleni Pabla Lasa biti silno motivisani da nastave pobenički niz i naprave korak bliže 1/4 finalu Evrolige.

Uostalom, aktuelni klupski vicešampion Evrolige ima visoke ambicije ove sezone, u najužem je krugu favorita, motiv više je i to što se fajnal-for održava u Madridu, cilj je titula klupskog prvaka 'starog kontinenta' koja se čeka punih 20 godina.

U prvom odmeravanju snaga Reala i Zvezde ove sezone u 'Kombank Areni', španski predstavnik je bio bolji i slavio (uz 'vetar u leđa' od starne sudija) rezultatom 79:72 u prvom kolu Top 16 faze. Prvi krug je obrnut, igrao je 'svako sa svakim' , a uoči 8. kola Madriđani su lideri grupe E sa 6 pobeda i jednim porazom, dok je Crvena zvezda Telekom poslednjeplasirana sa jednom pobedom i 6 poraza.

Iz gore navedenih razloga domaćin je apsolutni favorit protiv jedinog srpskog predstavnika.

Ipak, to ne znači da je Zvezda bez šansi. Ono što bi moglo da bude ohrabrenje je činjenica da crveno-beli u glavni grad Španije stižu kao osvajači 'Kupa Radivoja Koraća'. MVP završnog turnira u Nišu bio je kapiten Luka Mitrović, što bi mogao da bude vesnik njegovih boljih igara nakon kriznog perioda.

Mitrović je bio inicijator preokreta protiv Mega Leksa u finalu, nosio je svoj tim feomenalnom partijom u trećoj četvrtini, ali ono što zabrinjava u njegovoj igri u poslednje vreme je nemogućnost da se nosi sa direktnim rivalima. Imao je dosta poteškoća naročito u odbrani tokom cele top 16 faze, a bio je inferioran i u duelu s krilnim centrom Partizana Milanom Mačvanom u polufinalu 'Kupa Radovoja Koraća', igračem koji nije uspeo da se izbori za ugovor ni sa jednom evroligaškom ekipom uoči sezone.

Dobra vest za pristalice crveno-belih je odlična forma Nikole Kalinića. Reprezentativac Srbije igra sjajno u oba smera, doduše, ponekad deluje da igra preko svojih mogućnosti, da mu se dogodi da 'siluje', ali to je više posledica limitiranosti Zvezdinih spoljnih igrača Branka Lazića, Jake Blažiča i Stefana Jovića u pozicionom napadu, varirajućeg samopouzdanja Čarlsa Dženskinsa i Nemanje Dangubića, kao i 'žutih minuta' Markusa Vilijamsa. Kod Kalinića je najnaglašeniji pobednički mentalitet, on se ne libi da preuzme odgoronost, setimo se samo koša iz odbojke sa zvukom sirene u 'Morači' za pobedu, te minijatura sa polufinala i finala 'Kupa Radivoja Koraća' protiv Partizana i Mege u trenucima kad njegovom timu nije baš išlo najbolje.

Kalina ima lepe sveže uspomene iz Madrida, odakle se sa 'Orlovima' letos vratio s Mundobasketa sa srebrom oko vrata. Ko zna, možda ga Janis Burusis ponovo bude inspirisao za neku posterizaciju, neki novi atraktivan potez koji bi podigao adrenalin celoj ekipi.

kalinic

Najkorisniji igrač i prvi skakač Evrolige u dosadašnejm toku takmičenja, čovek koji je zabeležio već 10 dabl-dablova, Boban Marjanović, mogao bi da ima motiv više protiv Reala, budući da ga, prema posledjim saznanjima, u svojim redovima želi najveći rival Madriđana, Barselona. Loša stvar za Crvenu zvezdu Telekom je što bi gorostas Bobi na kraju sezone mogao da ode u Kataloniju bez obeštećenja.

Najplaćeniji Zvezdin košarkaš ove sezone, trenutno treći asistent elitnog takmičenja, lucidni američki plejmejker Markus Vilijams, na neki način duguje iskupljenje navijačima jer je prvi meč protiv Reala jedna od njegovih najslabijih partija u crveno-belim dresu. Na toj utakmici izgledao je kao da nije bio poptuno 'oporavljen' od dočeka Nove godine. Od njegove motivacije zavisiće dosta toga večeras.

Ipak, treba biti realan i naglasiti da bi evetualni Zvezdin trijumf u glavnom gradu Španije bio ravan čudu, Real u svom sastavu ima vrsne pojedince, a osim toga neguje stil igre koji ne odgovara baš crveno-belima.

Ne zna se odakle preti najveća opasnost. Spoljna linija sa Serhiom Rodrigezom, Rudijem Fernandezom, Serhiom Ljuljom, Džejsijem Kerolom, Kej-Si Riversom i Fakundom Kampacom je izuzetno jaka, na unutrašnjim pozicijama su Gustavo Ajon, pomenuti Burusis, Markus Sloter, Salah Mežri, iskusni kapiten Felipe Rejes je 'kao vino', igra fantasičnu sezonu. Ne treba zaboraviti ni prekaljenog Andresa Noćionija, kao ni Jonasa Mačijulisa.

real madrid

Sve su svemu, trener Zvezde Dejan Radonjić i njegovi puleni biće na veoma teškom ispitu, neizvestan je nastup Branka Lazića koji je rovit, ali uprskos svemu, iz tabora lidera ABA lige najavljuju bespoštednu borbu sa renomiranim rivalom.

Utakmica 8. kola Top 16 faze Evrolige između Real Madrida i Crvene zvezde Telekom igra se večeras u dvorani 'Palasio de Deportes' sa početkom od 20:45h.



 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke