Zona protiv Litvanaca je samoubistvo

Autor: Boban Filipović
petak 24.10.2014.
17:56
Izvor: Sportske.net

Zvezda je izgubila od Neptunasa zbog 'milion i jednog' razloga, ali jedan detalj naročito upada u oko.

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Litvanske haubice i šut za tri poena su zaštitni znak njihove škole košrke, tim oružjem su i dobili meč protiv srpskog vicešampiona, sada ostaje samo da se zapitamo kako je trener Dejan Radonjić mislio da to spreči zonom.

Zona u odbrani koristi se pre svega da se isprovocira šut protivnika za tri poena, a prelazak sa igre čoveka na nju u situaciji kada gotovo niko od igrača Neptunasa na parketu ne može da promaši van linije 6.75 je i košarkaškim laicima nelogičan i nerazuman.

Da se razuememo, ovaj momemnat iz druge četvrtine kada su Litvanci otišli na +15 i jače nije presudan razlog Zvezdinog prvog poraza u sezoni, već samo najslikovitiji primer lošeg vođenja ekipe sinoć u Klaipedi.

Crveno-beli su igrački jači bar za dve klase od Neptunasa, zbog toga su i uspeli u nastavku a se vrate u meč i učine ga neizvesnim, pobednika je odlučila jedna lopta, ali čini se da još mnogo, mnogo toga u igri jedinog srpskog predstavnika u elitnom takmičenju mora da se popravi.

Većim delom utakmice se činilo da pojedini igrači ne znaju šta bi trebalo da rade u određenim okolnostima, preciznije, mnogi su pokušavali da igraju preko svojih realnih  mogućnosti.

Primera radi, Nikola Kalinić je letos u reprezentaciji bio najracionalniji igrač ekipe koja je osvojila srebro na Mundobasketu, sinoć je bio totalni antipod tome. Govorimo o igri u napadu, gde je isuviše silovao i promašivao zicere, u odbrani je Zvezda bez njega u postavi slabija za klasu.

Bobi Marjanović ima problem da brani "pick'n pop". Kome nije jasno zbog čega selektor Đorđević ne računa na njega (uprkos totalnoj dominaciji u reketu u napadu), sinoć je mogao da se uveri. On teško može da brani centra koji se izvlači na šut sa distance, a Litvanci takvih imaju na 'tone'.

Agresivnost Jake Blažiča u odbrani i njegova igra u tranziciji su veliki plus za igru Zvezde, jer slovenački reprezentativac prednjači kada su poeni iz kontre u pitanju, ali u pozicionom napadu to nije slučaj. Sinoć je u nekoliko navrata kretao 1 na 5 kao "muva bez glave", gubio lopte nakon spuštanja u dribling, a sve je to proticalo bez adekvatne reakcije s klupe.

Lazićevi koraci u kontri, Jovićevo gubljenje lopte na svojoj polovini prilikom prenosa koje ne priliči reprezentativnom pleju, Dangubićevo loše uručivanje u opasnoj zoni, Cirbesova mini serija prekršaja u napadu, ispodprosečne partije kapitena Mitorvića i Dženkinsa, te odluka klupe da se na onakav način brani poslednji napad (iako su sudje zažumrele na korake) i još pregršt detalja su stvari koje jedan Evroligaš sebi nikako ne sme da dozvoli.

Sve u svemu, sinoćna utamica između Neptunasa i Crvene zvezde Telekom daleko više je ličila na neko nižerazredno takmičenje, Evročelendž ili Evrokup, nego na evroligaški okršaj.

Ovaj poraz ne mora ništa da znači, ali mora da opomene. Možda je i dug put ka Litvaniji usled štrajka Lufthanze uticao na ovakav epilog, ali to nije alibi.

Markus Vilijams je sinoć bio jedini Zvezdin igrač na potrebnom nivou, ali ironijom sudbine, njegov šut za pobedu nije ušao.

Snaga Zvezdinog tima je neopsorna, to je daleko najbolja ekipa u regionu, ali oscilacije i padovi u igri koje se nisu obile o glavu protiv Olimpije i Galatasaraja, u Litvaniji su naplaćeni sa kamatom. Za plasman u Top 16, koji je postavljen kao cilj, stvari će morati da budu postavljene na svoje mesto.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke