Željko, Istanbul i F4 - 25 godina kasnije...

Autor: Darko Mitrović
utorak 02.05.2017.
10:03
Izvor: Sportske.net, blic.rs

Neizbežna asocijscija na Partizan i trofejnu 1992, kada je Željko Obradović počeo da korača ka zvanju najtrofejnijeg evropskog trenera.

EPA/CEM TURKEL
EPA/CEM TURKEL

Povezane vesti

Ovaj mesec će, kada je evropska košarka u pitanju, obeležiti fajnal for Evrolige, koji će biti održan u Istanbulu od 19. do 21. maja.

Za titulu prvaka Evrope boriće se aktuelni šampion CSKA, zatim Real Madrid, Fenerbahče i pobednik večerašnje majstorice četvrtfinala između Olimpijakosa i Efesa.

Bez obzira ko večeras trijumfuje (utakmica se igra od 20:45h), od svih aktera predstojećeg fajnal fora će u centru pažnje biti naš proslavljeni stručnjak Željko Obradović.

On je tokom dosadašnje trenerske karijere osam puta osvajao Evroligu, a činjenica da se ovogodišnji F4 igra u Istanbulu, neodoljivo podseća na Željkovu prvu evropsku titulu, sa Partizanom 1992. godine.

U intervjuu za ''Blic'' Obradović jenapravio osvrt na svoj veličanstven početak kada je trenerska karijera u pitanju.

''Uh... Prošlo je mnogo, 25 godina života, dosta toga se izdešavalo, promenilo... Iskustvo je najdominantnije, rad u toliko timova, sa toliko igrača od kojih sam imao prilike da učim, da napredujem kao trener, ali i budem na istom nivou želje, ambicije i raspoloženja koje me drži kad odem na trening kao četvrt veka'',
istakao je Obradović.

Ovoga puta će, s obzirom da vodi ekipu Fenerbahčea, biti u ulozi domaćina, ali to donosi i drugu vrstu pritiska.

''Pritisak uvek postoji, ali to je naš posao. Zadovoljni smo što smo ponovo na završnom turniru, to je najlepše što nekom igraču i treneru može da se dogodi. Pokušaću da ih rasteretim, već sam im čestitao na plasmanu, samo da budemo zdravi'', ističe Obradović.

Od Bogdana Bogdanovića najviše očekuje, s obzirom na sve bolje partije srpskog reprezentativca, ali se nada i još boljem učinku Nikole Kalinića i nekolicine drugih igrača.

''Bogdanović je odigrao dve izvanredne utakmice u Atini. Njegov indeks je bio neverovatan. Ne znam da li je još neko to ostvario. Bio je pravi lider tima, ono što po svemu što poseduje i treba da bude. Treću nije odigrao lošije, jer je inteligentan igrač. Shvatio je da će biti pod posebnim režimom PAO, pa je ostavio prostor saigračima'',
istakao je Obradović i naglasio da je F4 pravi trenutak da Bogdan pokaže sve kvalitete koje poseduje.

''Kalinić je igrao vrlo dobro u plej-ofu, ali ako bismo bili iskreni, nije on jedini imao uspone i padove, već ceo tim, svi igrači. Tim je najvažniji. Igramo kao što treniramo, a odigrali smo odlično i volimo da kažemo da je utakmica slika treninga. Potrebno nam je da Kalinić i svi ostali budu malo bolji na završnom turniru'', zaključio je Obradović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke