Za početak, da izađemo iz "grupe smrti"

Autor: Boban Filipović
sreda 02.09.2015.
16:41
Izvor: Sportske.net

Početak Evrobasketa se bliži, javnost se omamljena srebrnom sa prošlogodišnjeg Mundobasketa nada prvom zlatu na velikom takmičenju od kako košarkaška reprezentacija nastupa pod imenom Srbija i diretnom plasmanu na Olimpijske igre. Prve prepreke ka ostvare

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Evropsko prvenstvo počinje 5. septembra, Srbija će igrati u berlinskog grupi B, slobodno je možemo okarekterisati kao "grupu smrti" jer se u njoj nalaze još Španija, domaćin Nemačka, drugi domaćin Turska, Italija i Island.

Pođimo od sebe, tj. od mini analize sastava za koji se Aleksandar Đorđević opredelio.

Među dvanaestoricom košarkaša koji će predstavljati Srbiju na predstojećem Evrobasketu, njih sedmorica se prošlog leta vratilo iz Španije sa osvojenom srebrnom medaljom.

Da li je ova ekipa jača no ona od lane teško je reći, ali opšti je utisak da je tanja na centarskim pozicijama.

Nenad Krstić se oprostio od reprezentacije, iskusnog Raška Katića nije bilo ni na širem spisku, Vladimir Štimac je otpao u poslednjoj čistki, tako da je sada tu samo Miroslav Raduljica iz prošlogodišnje ekspedicije.

'Braduljica' će sigurno biti igrač sa najvećom minutažom u našem timu na poziciji 'petice'. Poznato je da on ove kalendarske godine nije ni igrao košarku do početka priprema, tako da bi nedostatak ozbiljnih utakmica mogao da predstavlja problem. Ipak, deo struke smatra da je to njegovo neigranje plus za reprezentaciju. Vdećemo koliko su te prepostavke validne.

djordjevic raduljica

San Antonio Sparsi su stavili veto na učešće Bobana Marjanovića, najboljeg centra Evrolige prethodne sezone. Iako bi igra na njega odudarala od taradicionalnog stila košarke na ovim prostorima izostanak ovog gorostasa će biti veliki hendikep. Bobi je igrać koji je za desetak minuta na terenu kadar da ostvari dabl-dabl kao i da koncentriše protivničku odbranu na sebe što ostavlja prostora drugima.

Na kraju, selektor je odlučio da ne povede srčanog Štimca, već dvojicu debitanata - Nikolu Milutinova i Ognjena Kuzmića.

Milutinov prošle sezone nije igrao Evroligu sa Partizanom, nedostaje mu više jačih utakmice u skorije vreme s obzirom da je veoma mlad, ali ko zna može baš on bude Đorđevićev 'zec iz šešira'.

Slično važi i za Kuzmića, on je anomimus u evropskoj košarci, u NBA je igrao veoma malo, više u rezvojnoj ligi, ali ako imamo u vidu da ga je Sale doveo u Pantinaikos to automatski znači da ima poverenja u njega.

Na 'četvorci' imamo najkorisnijeg igrača Evrolige iz prošle sezone i verovatno najkompetnijeg igrača u Evropi u ovom momentu. Nemanja Bjelica je 'all around' igrač koji konstatno napreduje iz godine u godinu, od sledeće sezone igraće u NBA ligi, desfinitivno jedna od najvećih uzdanica ove ekipe, možda čak i najveća.

bjelica

Podrška Bjelici biće Zoran Erceg, krilni centar sa možda i najmekškom rukom u Evropi. On je najsikusniji u ovoj ekipi, povratnik u reprezentaciju, ovo će mu biti drugo učešće na velikim takmičenjima, jedini put do sada igrao je 2007. godine u Granadi kada su Mokini 'Moskitosi' doživeli fijsako. Vreme je da na ovom Evrobasketu Erceg izađe iz okvira 'klupskog igrača' i uradi nešto sa reprezentacijom u kariejri.

Generalno, ne četvorci smo jači nego prošle godine, Erceg je bolji igrač od Stefana Birčevića za koga ove godine nije bilo mesta ni na širem spisku.  

Na 'trojci' neće biti promena u odnosu na Mundobsket, tu su Nikola Kalinić i Marko Simonović, obojica imaju dobre sezone iza sebe. Ipak, na Kalinića će rivali obraćati daleko više pažnje na ovom šampionatu, on je sada već ozbiljno ime u evropskoj košarci, transfer sa šest cifara u Fenerbahče dovoljno govori o klasi najkonstatnijeg igrača Zvezde iz prošle sezone u kojoj se okitio 'tripletom'.

kalinic

Priliku da debituje na velikim takmičenjima u dresu nacionalanog tima dobio je i Dragan Milosavljević. Poptupno zasluženo, doskorašnji kapiten Partizana je veliki borac, veoma dobro igra u oba smera, zbog iskustva i hladnije glave dobio je prednost u odnosu na Nemanju Dangubića. Gagi će imati i motiv više da se predstavi košarkaškoj publici u Berlinu i pre no što zaigra za svoj novi klub, tamošnju Albu.

Ono što zadaje najviše muka našem stručnom štabu je zdravstvena situacija oko Bogdana Bogdanovića. Problem su bolvi u leđima, a kada je reč o 'zvezdi u usponu' Evrolige iz prethodne sezone ne možemo da ne konstatujemo, upskos činjenici da je dobio ovo priznanje drugu godinu za redom, da u Fenerbahčeu nije bio tako dominantan i ubojit kao u Partizanu.

bogdanovic

Nemanja Nedović je propustio prošlogodišnji Mundobasket zbog povrede, na ovom Evrobasketu će imati priliku da konačno preraste iz talentovanog u ozbiljnog igrača. Verovatno će imati jaču minutažu na startu šampionata zbog pomenutog zdravstvenog stanja Bogdanovića. Kod Nedovića je problem kontinuitet, kod njega su tokom jedne utakmice mogući 'krosoveri' od sjaja do očaja, ali objektivno košarkaški posmatrano on je raznovrniji igrač od Stefana Jovića koji je igrao veoma dobro lane u Španiji, tako da imamo pravo da tvrdimo da smo na spoljnim pozicijama još jači.

Za Stefana Markovića možemo da tvrdimo da je duša nacionalnog tima. To je momak koji nije propustio nijedno veliko takmičenja na kom je reprezentacija igrala od 2007. godine, kada ga je Moka Slavnić uvrstio u ekipu koja je, kako rekosmo, razočarala u Granadi. Marković je čovek zadatka, njegovo je da uhapsi protivničkog plejmejkera, u napadu je možda limitiran, ali je ključan igrač za brzu igru u tranzijici kojoj selektor Đorđević teži.

Spain Basketball World Cup

Za kraj Miloš Teodisić, o kome nema potrebe dužiti. Nalsednik kapitenske trake, maestro, doktor košrake, uz Tonija Parkera, Bilija Spanulisa i Ćaća Rodrigeza najbolji plejmejker na prvenstvu. Opet mu se nije dalo da sa CSKA uzme trofej Evrolige, zlato ili makar direktan plasman na Olimpijadu bili bi prava kompenzacija.

Par reči  o rivalima...

ŠPANIJA

gasol

Prvi rival 'Orlova' biće Španija. 'Crvena Furija' ne dolazi u najjačem sastavu, fale tu Huan Karlos Navaro, Hose Kalderon, Mark Gasol, Serž Ibaka, Riki Rubio, Aleks Abrines, ali ti izostanci nipošto ne znače da će protiv Španaca biti lako.

Tako npr. u njihovoj prvoj petorci igraju trojica košarkaša Reala koji su ove godine osvojili Evroligu, Enedesa ligu i Kup Kralja - Serhio Rodrigez, Serhio Ljulj i Rudi Fernendez. Upotpunjuju je igrači Čikago Bulsa Nikola Mirotić, koji je do prošle sezone bio igrač Reala i jedan od najboljih evroskih cenatra u istoriji Pau Gasol.

U tom timu su i iskusni Felipe Rejes, koji je kao vino i koji je glavni razlog uz Ercega što je kapiten Zvezde Luka Mitrović otpao, zatim Fernando San Emeterio, Viktor Klaver, Pau Ribas, te Giljem Vives, Pablo Agilar i Vili Ernangomez. Najslabija karika ovog tima je sleketor Serđo Skariolo, jedna od najvećih trenerskih 'prevara' novijeg doba evropske košarke.

Španci su košarkaška supersila, neretko su nas ubedljivo dobijali na velikim takmičenjima, izuzeci su četvrtfinale Mundosbaketa 201. u Turskoj i prvo kolo Evrobasketa godinu dana ranije u Poljskoj. Dakle, navijamo za reprezizu iz 2009. godine.

NEMAČKA

Dirk Novicki

U drugom kolu delimo megdan sa Nemačkom. Igrački smo sigurno kvalitetniji od domaćina predvođenih legedanrim Dirkom Novickim, ali protiv sebe ćemo imati publiku i raspored.

Valja napomenuti da će naši košarkaši zasigurno težak meč sa Španjiom završiti u večernjim satima, a sutradan već od 15h igraju protiv 'Pancera'. Nemci su ostali bez centra Zvezde Maika Cirbesa, Tibor Plajs će morati da iznese veliki teret na petici, velika očekivanja su od NBA igrača Denisa Šredera.

Onda sledi dan pauze, pa 'rekreacija' sa Isalndom.Sve osim ubedljive pobede Srbije protiv normanskih debitanata ne bi imalo smisla.

island


TURSKA

ataman

U četvrtom kolu sledi duel sa 'drugim domaćinom' Turskom. Turaka samo u Krojcbergu ima preko 300 hiljada, do 'Mercedez Arene' samo treba da pređu most i ova reprezentacija će definitvno imati efekat domaćih terena, a istorija na s uči da samo pod tim okolnostima i može da napravi neki rezultat.

Selektor Ataman je ostao bez NBA centara 'oskarovca' Omera Ašika i Enesa Kantera, prvi je otkazao zbog povrede, drugi zbog svog kurdskog porekla kao otpor zvaničnoj politici turske vlade prema svom narodu.

U ovom turskom timu neće biti ni Emira Preldžića, nema ni vetarana Hida Turkoglua i Kerima Tunčerija.

Prva zvezda je Uzbek Ersan Iljašova, uradili su Turci veliki posao pošto su poturčili Bobija Diksona i pretvorili ga u Muhameda Alija, američki plej je u strašnoj formi, sa Karšijakom je lomio Žocom Fener i Dudin Efes. Iz 'stare garde' tu su Sinan Guler, Semih Erden i Oguz Savaš, od mlađih Kenan Sipahi, Čedi Osman, supertaletnovani Furkan Korkmaz...

Srbija je sigurno jača od Turske, ali to treba dokazati i na terenu.

ITALIJA

belineli

Poslednji meč grupne faze 'Orlovi' će igrati protiv Italije, koja je ozbiljna u nameri da se vrati u evropski vrh.

NBA trio Marko Blineli, Danilo Galinari i Andrea Barnjani, plus američki plej Danijel Haket, Điđi Datome, te ostatak Pjaniđanijevog tima koji čine Alesandro Đentinle, Pjetro Aradori, Andrea Ćinćarini, Nikolo Meli, Marko Kuzin, Amadeo Dela Vale i Akile Polonara ima kapacitet za nešto veliko. Pod tim veliko mislimo na neko 1/4 finale.

Grupa B je zaista teška, poželjno je da Srbija zauzeme jednu od prve tri pozicije kako u 1/8 finala ne bi morala na megdan domaćinu Francuskoj koja će sigurno biti prva u grupi A.

parker

U grupi sa Francuzima, čiji se mečevi igraju u Monpeljeu, nalaze se još Rusija, Finska, Izrael, Bosna i Hercegovina i Poljska. Dakle, svako osim aktuelnog šampiona Evrope je 'poželjan' protivnik.

Nadamo se da će stvari teći po planu, Đorđević i njegovi puleni zaslužuju veliku podršku, cilj je Rio, idemo korak po korak...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Chelsea11
Thursday, 03.09.2015
14:34
avatar
rivarinho
Wednesday, 02.09.2015
23:35

Teo uzima ligu sampiona za godinu-dve u svom najmilijem dresu, on i Bjelica ruku pod ruku

avatar
Radovan Filipovic
Thursday, 03.09.2015
08:53

Decak, liga sampiona je u fudbalu, nauci.

avatar
-Inter Forever-
Wednesday, 02.09.2015
20:56

Verujemo svi,ali jeste da je pobenicka euforija jaca(sto nije lose mada moze biti)pojedini se ponasaju kao da cemo se prosetati do finala- ali polako prvo grupa pa dalje i verujemo svi bice dobro..SRBIJA...

avatar
ppera 1
Wednesday, 02.09.2015
20:50

Ma kakva 'grupa smrti'... jel Đorđević rekao da nema jačih od nas? Znači prošetamo se kroz grupu, izdominiramo, pokupimo zlatne medalje, a ostali se bore za srebro i bronzu... Pa ako to ne bude tako, naći ćemo valjda krivca... :-)

avatar
MiXPartizan
Wednesday, 02.09.2015
19:46

Imamo dobru reprezentaciju, imamo selektora koji je rodjeni pobednik... Ja verujem!!

avatar
Nenad Stanisic
Wednesday, 02.09.2015
19:25

E pa BRAVO za clanak. Ne bih se slozio bas sa svim, ali je to totalno nebitno, izuzetno cenim ulozen trud u pravljenje ovako lepe analize (y)

avatar
Resavac
Wednesday, 02.09.2015
18:55

Istina. Previše prašine se diglo oko ovog prvenstva. Favorizovanje i hvaljenje reprezentacije zna da je ugrozi, bolje bi igrali bez pritiska favorita.nDa ne bude posle 'tresla se gora - rodio se miš', da ne prođemo ni grupnu fazu.

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Wednesday, 02.09.2015
17:28

Dosta jaka grupa za razliku od ovih drugih ali prolazimo laganoo

avatar
MRFudbala
Wednesday, 02.09.2015
17:03

Djordjevic je vratio veru u reprezentaciju !

avatar
lamps8
Wednesday, 02.09.2015
19:45

duda je preporodio reprezentaciju

avatar
lamps8
Wednesday, 02.09.2015
22:28

da i srebrom 2009 i to se zaboravlja prva medalja od 2002

avatar
lakipfc
Wednesday, 02.09.2015
20:45

Bas je preporodio sa 7 i 8 mestom 2011 i 2013,zaboravlja se brzo....

avatar
Mare93
Wednesday, 02.09.2015
16:57

Dobar tekst, sve ste pogodili :). Samo bih dodao, kada ste nabrajali najbolje plejmejkere, zaboravili Ljulja :)