Vlade Divac uputio otvoreno pismo košarkašima!

Autor: Darko Mitrović
sreda 05.07.2017.
18:52
Izvor: Sportske.net

FIBA je pismo legendarnog srpskog košarkaša objavila na svom zvaničnom sajtu. Tema - nastupi za reprezentaciju svoje zemlje. Nekad i sad...

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Vlade Divac se u ovom pismu najpre osvrnuo na svoje košarkaške početke, prisetio se kako je silno želeo da jednog dana zaigra za reprezentaciju Jugoslavije, što mu se kasnije na najlepši način i ostvarilo.

On je zatim pružio podršku novom sistemu takmičenja koji startuje od jeseni, podsećajući da će sada reprezentativci imati jedno slobodno leto svake četvrte godine i da će tako biti izloženi manjim naporima nego do sada.

''Kada sam počeo da igram košarku kao dečak u mom rodnom Prijepolju, bio sam inspirisan gledajući naš nacionalni tim i najbolje igrače iz tog tima.

Nikada neću zaboraviti uzbuđenje dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije i znao sam od malih nogu da želim da budem kao oni, da zaslužim šansu da predstavljam svoju zemlju na Evrobasketu, Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres. Igranje za svoju zemlju predstavlja najveću čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako.

U svim delovima sveta utakmice reprezentacija privlače veliku pažnju i inspirišu mlade ljude da počnu da se bave sportom.

Međutim, već dugo uticaj košarke je smanjen, jer nacionalni timovi retko igraju utakmice pred svojim navijačima. Navijači ne mogu da vide u akciji lokalne zvezde i ne mogu da osete uzbuđenje koje nose ovakve utakmice. Veliki turniri se igraju u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje što smanjuje medijsku pokrivenost i interesovanje.

Novi format takmičenja, koji će krenuti od novembra, napravljen je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već i da reprezentacije vrati svojim navijačima. Ovaj sistem će biti u sinergiji sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici.

Za igrače to znači da će jednom u četiri godine imati slobodno leto, što će smanjiti pritisak i omogućiti im da se odmore i oporave nakon napornih sezona. To će, zajedno sa mogućnošću promene rostera za svaku utakmicu kvalifikacija i skraćenje priprema na maksimum 28 dana, značajno smanjiti napore i obaveze igrača u nacionalnim timovima.

Veoma je važno da novi kalendar omogući uslove za razvoj novih talenata u što više zemalja. Više utakmica protiv kvalitetnijih protivnika stvoriće uslove za njihov napredak.

Novi sistem i novi kalendar doneće mnogo toga dobrog igračima, navijačima, savezima, ligama i klubovima, svima koji imaju veze sa košarkom, a samim tim i sportu koji svi volimo. Zbog svih tih razloga, svim igračima želim da ga podrže kako bi došli u priliku da uživaju u karijeri kakvu sam ja doživeo'', navodi se u pismu Vlada Divca.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Danijella
Thursday, 06.07.2017
06:52

Eeee moj Vlade pre 20 god i sada....ni kukuruz vise nije isti...ni komsije...ni familije...ni klinci...dzaba svako objanjenje i secanje NA ZALOST!

avatar
Nenad Šmigić
Wednesday, 05.07.2017
20:43

prijatelju,imas li ti porodicu,posao,bilo sta ili po ceo dan visis na sportskim vestima ?!

avatar
Čerek Republika Srps
Wednesday, 05.07.2017
20:07

Znaci li to da ces pustiti Bogdana da igra kvalifikacije :-)

avatar
R E V O L T
Wednesday, 05.07.2017
18:57

Interesantno je da Divac nije propustio nijedno od sest takmicenja u periodu 1986-1991, ali je zato cesto umeo da ispali za SR Jugoslaviju.

avatar
Wednesday, 05.07.2017
21:02

Igrao je 95 u Atini i 96 u Atlanti, sta ces vise. To ti je deset godina i da nije bilo sankcija uzeo bi sigurno jos 2 medalje.

avatar
R E V O L T
Thursday, 06.07.2017
08:06

Igrao je i '99 i '02, ali vrlo rano je i poceo da igra, gde je bio '97 i '98, gde je bio '00 i '01? 10 godina nije bas neki preterano veliki period.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 05.07.2017
21:11

Uvijek je bila dilema da li ce Divac igrati, i vise nije igrao nego sto jeste.