"Velika četvorka" ili iznenađenje - Da li neko može da zaustavi "najveće neprijatelje" NBA lige?

Autor: Nikola Miloradović
petak 14.04.2017.
08:56
Izvor: Sportske.net

Gotov je regularni deo sezone u NBA lige, a karavan ponovo predvode Golden Stejt Voriorisi.

EPA/JOHN G. MABANGLO
EPA/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Minule sezone su oborili rekord lige po broju pobeda u toku jedne sezone, na 82 utakmice slavili su 73 puta.

Niko nije mogao ni da pomisli da postoji ekipa koja im može stati na put ka prstenu, ali su Lebron i družina mislili drugačije.

Istopili su Kavsi prednost "Ratnika" od 3:1 i u majstorici se "okitili" prstenom, pritom ispisavši istoriju. Nijedna ekipa se nije vratila iz takve situacije, ali je to Kavsima pošlo za rukom, protiv evidentno najjače ekipe u ligi.

Voriorsi su bili nezadovoljni, što je naravno logično, pa su odlučili da se pojačaju i to ne bilo kako.

Nakon izgubljenog prstena krenuli su u akciju dovođenja jedne od najvećih zvezda NBA lige u Ouklend. Vodili su bezbroj razgovora sa Kevinom Durentom, a ona je početkom jula usledio šok za sve ljubitelje lige. Durent je napustio Oklahomu i preselio se u najjači tim sveta, tim koji je minulu sezonu okončao sa 73 pobede, tim koji je Kej Dija izbacio u finalu Zapada.

Bilo je više nego jasno, Voriorsi su sada opasniji nego ikad.

Kevin Durent Durant
Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Odigrali su sezonu sa "pola gasa", na kraju uzeli 67 pobeda i ponovo se našli na čelu lige. Durent se pred kraj regularnog dela vratio iz povrede i odigrao par utakmica čisto da se zagreje, priliku da se odmore imali su i Kari i Tompson, kako stvari stoje, teško da će im iko stati na put. Ali tako je bilo i prošle sezone, pa svi znamo kako se sve završilo.

Što se tiče ostalih timova koji su izborili doigravanje, ima iznenađenja.

Najveće je svakako sjajna sezona Hjuston Roketsa, koji su predvođeni Džejmsom Hardenom, prekomandovanim na poziciju plejmejkera, došli do visokog trećeg mesta i 55 ostvarenih pobeda, što su recimo dva trijumfa više od najboljeg tima Istoka.

San Antonio je naravno na "svom mestu", odmah iza Voriorsa, sa 61 pobedom, a prednost domaćeg terena su pobedom poslednjeg dana protiv Sakramenta obezbedili i Los Anđeles Klipersi.

Juta je konačno "preležala dečije bolesti", napravili su par dobrih poteza na tržištu, angažovali iskusna pojačanja i domogli se visokog petog mesta, malo je nedostajalo da dođu i do prednosti domaćeg terena.

Šesta je Oklahoma predvođena apsolutnim herojem regularnog dela sezone, Raselom Vestbrukom, koji je ispisao istorjiu NBA lige sa 42 tripl-dabl učinka u jednoj takmičarskoj godini.

Sedmi su Grizlisi koji se uvek na ovaj ili onaj način dočepaju plej-ofa, sada i bez trenera Jergera, dok su poslednju kartu uzeli Stotsovi Trejl Blejzersi, ispred nosa Nikoli Jokiću i njegovim Denver Nagetsima.

Pa da počnemo sa parovima...

(1) Golden Stejt Voriorsi - Portland Trejl Blejzersi (8)

Međusobni sureti ove sezone: 4-0

Golden Stejt Portland
Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Prošle sezone su se sastali u polufinalu Zapada, kako je Portland bio čak na četvrtom mestu konferencije pred doigravanje.

Ekipa Terija Stotsa je ipak odigrala nešto slabiju sezonu ove godine, borili su se za doigravanje Lilard i kompanija do poslednjeg trenutka, na kraju su pobegli Jokićevim Nagetsima i zakazali duel sa "velikom četvorkom".

Ipak, razlika u kvalitetu je očigledna, minule sezone su se Vorirosi i bez Durenta poigrali sa njima kada je bilo bitno.

"Ratnici" ovde idu dalje, od Nurkićevog zdravlja bi moglo da zavisi da li će Portland upisati ijedan trijumf.

(2) San Antonio Sparsi - Memfis Grizlisi (7)

Međusobni susreti ove sezone: 2-2

Aldridge Oldridz San Antonio Memphis Memfis
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Repriza 1/4 finala Zapada iz prošle sezone, ali će Grizlisi ovoga puta nesumnjivo pružiti veći otpor.

"Mamuze" Grega Popoviča su ih minule godine počistile sa 4:0, ali tada je Memfis igrao bez Gasola, Konlija i još nekoliko važnih igrača. Sada su Fizdejlu na raspolaganju obojica, Džejmajčal Grin je odigrao jako dobru sezonu, da je i skupo plaćeni Parsons zdrav nema sumnje da bi Memfis bio itekako težak protivnik za Sparse.

Ipak, sve osim prolaza San Antonija bi bilo iznenađenje, oni po pravilu dobro igraju na startu plej-ofa, te bi ovde ponovo mogla da radi "metla", ali verujem da će Grizlisi nešto skuplje prodati kožu. U najboljem slučaju dve pobede Memfisa na domaćem terenu, ali je realnije da se ispišu sa samo jednom.

(3) Hjuston Roketsi - Oklahoma Siti Tander (6)

Međusobni susreti ove sezone: 3-1

Rasel Vestbruk Dzejms Harden
Foto: Beta/AP Photo/Michael Wyke

Verovatno i najinteresantniji duel prve runde čitavog dogiravanja, a svima je jasno i zbog čega. Harden i Vestbruk bi po Kobiju Brajantu trebalo da podele nagradu za najkorisnijeg igrača ove sezone, a što god čelnici lige odluče za nas, ljubitelje košarke, obojica su odigrala sezonu van svih očekivanja, sezonu za pamćenje, sezonu u kojoj su jednako zaslužili pomenutu nagradu.

Ipak, čini se da Roketsi imaju bolji napadački potencijal. Tu su dobitnik nagrade u brzom šutiranju trojki Erik Gordon, sve bolji Klint Kapela, uvek pouzdani Rajan Anderson i čovek koji bi ponovo mogao da dobije nagradu za najboljeg šestog igrača lige Lu Vilijams.

Vestbruk se kroz sezonu najviše oslanjao na sebe, to će mu teško proći u plej-ofu, a od poštenih napadačkih opcija može da se osloni na Oladipa i eventualno Enesa Kantera. Taž Gibson i Dagi Mekdermot tu mogu da pomognu, ali sasvim je jasno da je Harden okružen boljim ofanzivcima nego Vestbruk i to bi moglo da bude presudno u ovoj seriji.

Vodiće se ipak žestoka bitka, Hjustonu ide prednost zbog pomenute razlike u napadačkom potencijalu, kao i zbog prednosti domaćeg terena. Najrealnije, 4-2 za Roketse.

(4) Los Anđeles Klipersi - Juta Džez (5)

Međusobni susreti ove sezone: 4-0

Jazz Clippers Basketball
Foto: BETA/AP Photo/Mark J. Terrill

Iako bi ovo trebalo da slovi za najinteresantniji duel Zapada, sva je prilika da tako neće biti i da će ta "titula" završiti u rukama Roketsa i Tandera. Razlog je prost, Klipersi su počistili Džezere ove sezone.

U četiri međusobna susreta u regularnom delu Klipersi su imali stoprocentan učinak i to nije mala stvar.

Kada tome dodamo da Kris Pol neće nikad biti mlađi i da mu sve manje prilika preostaje da se domogne prstena, koji da se ne lažemo itekako i zaslužuje, teško da će Džezeri koji su prvi put u doigravanju od sezone 2011/12 moći da im stanu na put.

Budućnost je svakako pred Džezerima i u narednim sezonama, sitaucija u sudaru ova dva tima bi ozbiljno mogla da se promeni, ali ne i ove sezone.

Može Juta da napravi problem, treba očekivati i da dobiju sigurno jedan meč na svom terenu, ako ne i dva, ali teško da mogu nešto više.

O Istoku smo pisali nešto ranije, a najavu za tu konferenciju možete pronaći OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
brano77
Friday, 14.04.2017
09:00

GS nece izgubit vise od 4 utakmice do kraja mozda 5 sve zajedno.

avatar
JC\'90
Friday, 14.04.2017
08:54

Samo GSW da ne osvoji titulu, moze bilo ko drugi. Toliko su mi postali odbojni od kada je Durant dosao . Nikad mi nece biti jasno zasto je otisao, jer mislim da je sa Vestbrukom mogo i Oklahomi da donese titulu kad tad. Zato nikada nece biti medju najvecim igracima kao LeBron koji je svom Klivlendu doneo titulu.

avatar
Ša99
Friday, 14.04.2017
05:02

Mislim da bi uz malo srece san antonio mogao do titule

avatar
Gigi Datome
Friday, 14.04.2017
01:58

Klipersi nemaju 4:0 protiv Jute ove sezone.

avatar
Milos(CZV-CFC)
Friday, 14.04.2017
01:09

Jedino ko moze da zaustvi Golden su Kavsi i Spursi. Nadam se da ce Kavsi sa Lebrobom da zaustave Golden,samo da durant ne osvoji. #RussMVP

avatar
Friday, 14.04.2017
00:47

Ne znam kako ste naveli kao prednost 4-0 u regularnom dijelu sezone između LAC i Jute. Teško je bilo koju ekipu pobijediti 5,6,7 puta za redom, a posebno kad su dosta izjednačene. Mislim da ih Juta prolazi i da će to biti zanimljivije od Hjuston- Oklahoma meča. Navijaću za Jutu da doguraju što dalje..

avatar
delije niksic
Friday, 14.04.2017
00:07

GSW nece osvojiti titulu,zivi bili pa videli!

avatar
PoparaZarko
Friday, 14.04.2017
02:48

Pa pazi, imas 50% sanse za pogodak..