Tamara Radočaj objasnila - Evo koliko znači igranje za reprezentaciju!

Autor: Beta Beta
sreda 03.05.2017.
13:52
Izvor: Beta

Plejmejker reprezentacije Srbije Tamara Radočaj rekla je da joj je igranje za reprezentaciju mnogo pomoglo tokom sezone u Rusiji, gde je imala priliku da igra protiv nekih od najvećih imena ženske košarke.

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

Tamara Radočaj igrala je za klub Čevakata iz ruskog grada Vologde, sa kojim je ligaški deo takmičenja završila na četvrtom mestu, da bi posle mečeva za plasman u plje-ofu klub na kraju bio peti. Ona je u proseku imala 11,2 poena, 3,5 skokova i četiri asistencije po meču.

"Srećna sam što sam imala priliku da ove sezone igram u Rusiji, ligi koja je pored Francuske i Turske sigurno najjača u Evropi, što se vidi po tome da su se u završnici Evrolige našle dve ruske ekipe, a treća je ispala u četvrtfinalu. Veliki broj strankinja, pre svega Amerikanki koje igraju u WNBA, predstavljaju još jedan motiv da igram i da se dokazujem protiv najboljih igračica i timova u Evropi", rekla je Tamara Radočaj u intervjuu agenciji Beta.

Nekadašnja igračica Hemofarma i Partizana igrala je i u drugim jakim evropskim ligama, Italiji i Madjarskoj, a bila je član reprezentacije Srbije koja je osvojila evropsko zlato 2015. i olimpijsku bronzu 2016. godine. Ove sezone je u Rusiji igrala protiv velikih imena ženske košarke, kao što su Dijana Taurazi, Alba Torens, Sančo Litl i mnoge druge.

"Timovi poput Ekaterinburga, Dinamo Kurska i Orenburga imaju izuzetne gračice, izuzetno velika imena u svetu ženske košarke i igračice koje postižu izuzetne rezultate i u klubovima i u reprezentacijama.

Zahvaljujući reprezentaciji i uspehu koje smo postigle u proteklih par godina imala sam priliku da i pre ove sezone igram protiv igračica koje su spomenute. Lepo je znati da si medju najboljima, da imaš priliku da igraš protiv njih i da se takmičiš.

Ako treba nekog da izdvojim, Dijana Taurazi je neko ko je sigurno obeležio žensku košarku u poslednjih desetak godina",
kazala je Tamara Radočaj.

Igranje klupske košarke i reprezentativne su, medjutim, dva sasvim različita iskustva za srpsku reprezentativku.

"Sigurno da ni jedna utakmica kluba ne može da se poredi sa nastupom za reprezentaciju. Imati tu čast da predstavljaš svoju zemlju na nekom takmičenju je ipak nešto posebno, a tek osvojiti medalju i deliti tu radost sa svojim narodom je nešto što je neprocenjivo", rekla je ova rodjena Vrščanka.

Reprezentacija Srbije okuplja se u ponedeljak za Evropsko prvenstvo u Češkoj, koje počinje 16. juna.

"Što se tiče reprezentativnih obaveza, naravno da sam spremna i radujem se novom okupljanju. Najvažnije je da budem zdrava i pružim svoj maksimum reprezentaciji", kazala je Radočajeva.

Ona je kazala da su joj posle košarke najveći utisak igranja u Rusiji bila dugačka putovanja.

"Život u svakoj zemlji se, naravno, razlikuje i ima svoje prednosti i mane, ali osnovni razlog zašto sam bila u Rusiji, i prethodno u Italiji i Madjarskoj, jeste moj posao, odnosno košarka. Najvažnije je da sam ja zadovoljna timom, uslovima koje sam imala da bih mogla svoj posao da radim na najbolji način i pomognem timu da zajedno dodjemo do zacrtanog cilja", rekla je ona.

"Putovanja jesu bila napornija. Moj grad se nalazi 700 kilometara od Moskve, tako da svako putovanje traje sedam-osam sati vozom do Moskve, a onda u zavisnosti gde putujemo dalje nastavljamo letom. Izdvojiću jedno putovanje koje ću pamtiti sigurno Vologda - Jekaterinburg, koje je trajalo 25 sati vozom. Jedno novo iskustvo", rekla je Tamara Radočaj uz osmeh.

U Rusiji je ove sezone igrala i saigračica iz reprezentacije Ana Dabović, ali njih dve nisu imale mnogo prilika da se druže.

"Od devojaka iz Srbije ove godine u Rusiji smo igrale Ana Dabović i ja. Ana je u Moskvi, a ja, kao što sam rekla, sedam-osam sati udaljena od Moskve, tako da nismo imale više slobodnog vremena, koje nam je ipak potrebno da bismo došle jedna do druge. Naravno, imale smo priliku da se družimo i provedemo malo vremena kada smo igrale jedna protiv druge"
, rekla je organizatorka igre Srbije.

Čelnici njenog kluba bili su zadovoljni ostvarenim rezultatima u sezoni.

"Nažalost, izgubili smo u četvrtfinalu plej-ofa od Dinama iz Moskve sa 2:1 u seriji. Regularni deo sezone završili smo na četvrtom mestu, što je veliki uspeh u odnosu na prethodnu. Na kraju smo pobedama protiv Spartak Vidnoe i MBA iz Moskve zauzeli peto mesto i mogu slobodno da kažem da su svi u klubu zadovoljni ostvarenim. To je negde i bio cilj za ovu sezonu", rekla je ona.

O daljim planovima i budućnosti je još rano govoriti.

"Planova uvek ima, ali trudim se da ne razmišljam preterano unapred, jer ne želim da me to odvuče od stvari na koje treba trenutno da budem maksimalno fokusirana, a to su pripreme reprezentacije. Razgovore za sledeću sezonu i razmatranje novih ponuda prepustila mom menadžeru Miroslavu Kojiću i verujem da ćemo zajedno kao i do sada naći ono što je najbolje za mene", rekla je Tamara Radočaj.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke