Šta se desilo sa Nikolom Kalinićem?

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 21.09.2015.
18:09
Izvor: Sportske.net

Iako je "eksplodirao" na prošlogodišnjem Mundobsketu i bio najkonstatniji igrač Crvene zvezde prošle sezone, igra našeg krilnog košarkaša na upravo završenom Evrobasketu bile su ispod očekivanja.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Prvo što nam "bode" oči kada je Kalinićev učinak na Evropskom šampionatu u pitanju je to što je imao najbolji procanat šuta za tri poena od svih naših reprezentativaca, a najgori sa linije slobodnih bacanja.

Kalina je pogodio 6 trojki iz 11 pokušaja (54.5%), dok je katastrofalno šutirao penale - 6/18 (33.3%).

Zanimljivo, uprkos odličnom procentu šuta van linije 6.75, Nikola Kalinić nije šutnuo ni jednu jedinu trojku u Lilu! Taj podatak zvuči totalno neverovatno ako uzmemo u obzir činejnicu da su naši košarkaši na poslednje četiri utakmice uputili čak 107 pokušaja za tri ponena, od kojih je samo 30 bilo precizno!

Svih šest trojki Kalinić je pogodio u 'Mercedes Benz Areni' u Berlinu na utakmicama grupne faze protiv Islanda i Turske, interesantno, na obe te utakmice imao je stoprocentan učinak van linije 6.75 (oba puta 3/3).

Nego, kako objasniti Kalinićevo katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja?

On nije vrsan šuter i nije realno od njega očekivati da pogađa penale kao Teodisić, ali što je mnogo mnogo je i za ovakvo stanje stvari nema opravdanja. Uostalom, bacanja su manje-više rutina, nije tu toliko do 'meke', 'tvrde' ili 'stegnute' ruke koliko do koncentracije. Valjda podsetiti da je prošle godine u polufinalu Mundobasketa protiv Francuske Kalinić u veoma bitnim momentima bio 'hladan kao špricer' sa linije penala u finišu i da su ti poeni možda bili i presudni.

Generalno posmatrano, Kalina je u igri na ovom Evrobasketu ispoljavao dosta nervoze (tehničke greške posle koškanja sa Galinarijem na poslednejm meču grupne faze i kao i nakon negodovanja zbog toga što su mu arbirti svirali faul u jednom duelu sa Mačijulisom u polufinalu su najreprezentativniji primeri).

Često je nepotrebno gestikulirao ka sudijama, a setimo se da mu se selektor Đorđević upravo na tome zamerio tokom prethodne sezone u dresu Zvezde.

Opšti je utisak da je Nikola Kalinić bio u "kontraritmu" kao i Bogdan Bogdanović, o čemu smo detaljno pisali OVDE.

France Basketball Europeans

Ipak, za razliku od Bogdana koji je u Feneru prošle sezone imao dosta drugačiju ulogu od one u Partizanu i koji je uoči šampionata kuburio sa povredom leđa, Kalinić je u dresu Crvene zvezde imao svoju najbolju sezonu u dosadašnjoj karijeri, koja mu je uostalom i donela milionski ugovor u Fenerbahče.

Međutim, valja pomenuti da upravo zbog toga on više nije mogao da bude 'X faktor' u igri našeg tima kao što je to bio slučaj na prošlogodišnejm Svetskom prvenstvu jer je kao igrač kragujevačkog Radničkog lane bio prilično anoniman u evropskim košarkaškim krugovima.

Konačno, podatak da je na Evrobasketu 2015 igrao tek nešto više od 16 minuta po utamici iako je turnir počeo kao član startne petorke. To dovoljno govori o pomenutom kontraritmu. Inače, na poslednje dve utakmice, koje su bile i najvažnije (protiv Litvanije i Francuske) na parketu prveo po samo sedam minuta.

Nadajmo se da će se situacija i kod njega i kod Bogdanovića, ali i kod mnogih drugih naših reprezentativaca popraviti na kvalifikacionom turniru za Olimpisjke igre naredne godine i da ćemo 'Orlove' gledati u Riju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

33 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Profesionalac
Tuesday, 22.09.2015
11:12

Evo ovako od jednog bivseg profesionalnog igraca kosarke.... Najlakse je sada posle sve razapeti neke igrace i sve po njima. Kad se pobedi utakmica onda je Bravo Sale kao da je on igrao a kad se izgubi onda je naravno kriv neki igrac. Svi ovi novinarski clanci o tome kako je podbacio ovaj ili onaj su smesni. Sta mislite kako se osecaju igraci koje ove stvari citaju o sebi? Licno znam Kalinica i mogu samo da kazem da je decko borac i da je na ovom prvenstvu izgledao kao da ga je neko zavezao tj zabranio mu da se bori. Cinjenica je da neki igraci nisu imali dobru proslu sezonu,samim tim ih nije trebalo stavljati u reprezentaciju,jer je nemoguce igrati lose celu sezonu i onda eksplodirati u 15 dana. Zasto se ti isti novinari nisu zapitali gde su Teodosiceve asistencije u poslednje dve utakmice? Ili zasto Raduljica nije mogao da sacuva ni jednog igraca... Elem najlakse je kritikovati a ti momci svi zajedno zasluzuju samo cestitke....

avatar
Skaut1
Wednesday, 23.09.2015
09:26

Ako si profesionalac kao što se predstavljaš čudi me pitanje gde su Teove asistencije...Tukli su ga kao vola u kupusu, a saigrači mu se nisu dovoljno kretali u napadu, i kada su imali otvorene šuteve (najčešće za 3 poena) promašivali su. Koliko je Radulja promašio poluhoroga? Promašen šut posle asistencije u statistici nije asistencija, mada ti to kao bivši profesionalac sigurno znaš, ne moram ja to da ti objašnjavam.nA slažem se, momcima i Saletu, svaka čast !

avatar
Mutivoda
Monday, 21.09.2015
23:35

Poznajem Nikolu, mada sam daleko bliži sa njegovim burazerom. Istina je sledeća, prenosim samo ono što sam čuo od njegovih najbližih. Saša Đorđević je jedini krivac, šikanirao je tokom celih priprema Nikolu i još jednog igrača (nema potrebe da govorim koga), za svaku grešku ga je razapinjao pred celom svlačionicom, autoritet je nametao preko njega, medijsko prozivanje tokom sezone na stranu, sve što je radio na pripremama, ponovilo se i na prvestvu. Za svaku grešku je izvođen iz igre, dok se drugima sve tolerisalo. Psihički je urnisao momka, stvorio je negativnu atmosferu u reprezentaciji, koja se čak i na trenutke videla na terenu. Od jednog od najhrabrijih i kurčevitijih igrača koje sam gledao, Saša je napravio igrača koji ne sme da šutne jer zna da će zakucati na klupu istog trena. Pratim košarku dosta dugo i stvarno mislim da je Sale trener na duge staze i da je pravi za Srbiju. Ali odnos prema Nikoli treba da se promeni. Na prošlom svetskom, kad zakažu Teo i Bjelica, uvek je Nikola iskakao i pogađao, vukao ekipu. Isto je radio i u Zvezdi. Sada nije, a nažalost, niko drugi nije takođe, pa smo izduvali. Ali eto, nadam se da će Sale učiti na greškama, to su mladi momci. ne možeš se istresati na njima, nabijati pritisak, a onda se čuditi što mašaju bacanja ili šutiraju trojke 1/9. Jedan je Vujošević, on to izvede uvek na najbolji način za klub, a Sale je daleko od tog nivoa. Izvinjavam se dugačkom postu, puna podrška treneru, pristup pojedinim igračima treba da se menja, inače nam džaba i 10 Bobana Marjanovića...

avatar
goku066
Tuesday, 22.09.2015
00:57

Druze predpostavljam da je taj drugi igrac Nikola Milutinov...Djordjevic je ove godine postao novi trener Panatinaikosa..Verovatno ih je trazio obojicu,posto su imali dozvolu sada vec svojih bivsih klubova da idu..Oni odbili njegovu ponudu (verovatno finansijski manje primamljivu,kako za njih tako i njihove menadzere nego sto su bile ponude Fenera i Olimpijakosa).. Ovo je neka moja slika desavanja,posto se isto to desava i u ostalim sportovima kako kod nas tako i u svetu.nSale jeste dobar trener,nije jos uvek na vrhu ali ide dobrim putem...Medjutim svako ce pre da gurne svog nego tudjeg,tako je svuda i uvek ce biti tako..

avatar
Poznavalac
Monday, 21.09.2015
22:49

Ljudi,previse nam je nedostajao krstic koji je bio prvi centar..kakav raduljica??on je dobar za rotaciju i nista vise..a,tek o kuzmicu necu nista da kazem..a,kalinic je takodje igrac za rotaciju i cetvrta-peta rezerva ako ciljamo na medalju..decko nije nista posebno i videlo se to u pocetku kada ga je sale forsirao..

avatar
Nouhei
Wednesday, 23.09.2015
02:00

Slazem se da je Raduljica defanzivno skoro pa beskoristan, ali nisam bas siguran da li Krstic i dalje moze da igra nsa visokom nivou.

avatar
Božidar Janković
Monday, 21.09.2015
21:11

Trener je taj koji odlučuje ko koliko igra. Mislite da je slučajnost to što je stavljao Raduljicu (koji eto igrom slučaja sad igra za Saletov klub) a nije stavio Kuzmića ili Milutinova? Svako gura svog i to je tako oduvek. Kalinić da je potpisao za Panatinaikos igrao bi po 15min, kao i Raduljica koji nije imao ni minutu prošle sezone

avatar
Bomb@$
Monday, 21.09.2015
22:37

I Kuzmic je presao u PAO.

avatar
lakipfc
Monday, 21.09.2015
23:03

I Kuzmic je u Panati,pa da je hteo da forsira svoje igrao bi sa dva centra...

avatar
dex
Monday, 21.09.2015
21:04

da sam na mestu kalinica i da imam takav tretman zapitao bih se da li da igram za reprezentaciju. za svaku gresku je bio izbacen sa terena a ako je toliko nebitan zasto ga je i vodio. ne secam se da je prosle godine kalinicu bogdan bio zamena. kalinic je igrac koji ne moze da igra ako nema minute

avatar
Sale NACIONALE
Monday, 21.09.2015
21:48

Sta ti mislis da je Kalinic? Lebron James? On je samo solidan abaligaski igrac, nista vise.

avatar
Sale NACIONALE
Tuesday, 22.09.2015
19:29

Igraci jednostavno nemaju hrabrosti, nisam reko da je Bogdanovic superstar vec takodje dobar abaligaski igrac. Litvanci imaju bolje pojedince. Kalinic je dobio tehnicku, izgubio bitnu loptu kada se lomilo, imao procenat suta sa linije slobodnih bacanja 36 procenata, to je nasa realnost i nas maximum, moze i greg Popovic da nas vodi, jednostavno nemamo tim za najsjajnije odlicje...

avatar
dex
Monday, 21.09.2015
23:20

ne zaboravi ko je doneo zvezdi pobedu nad partizanom u jednoj upravo tako tvrdoj seriji

avatar
dex
Monday, 21.09.2015
23:18

pogledaj statistiku solidnog abaligasa i superstara bogdanovica pa mi kazi da li je normalno da ovaj ne dobije ni jednu trojku da sutne a bogdan protiv litvanaca se ispucava 1-7. ja nisam profesionalac ali na obicnom rekreativnom basketu kad neko dodje i uporno sutira trojke a nece ga ja sa njim ne igram vise. gde je tu trener da mu j... sve po spisku kad toliko sili a zna da urla na neke druge... svaka cas za proslu godinu rezultatski iako nismo blistali i protiv francuza skoro igubili jer trener nije znao kako da spreci batuma da sutira trojke ali moras priznati da smo podbacili na ovom prvenstvu. ne igra za litvaniju lebron nego igraci koji igraju fizicku kosatku a djordjevic nije uspeo da spremi ekipu za takvu igru. ne razumem da se raduljica zabije u krilnog igraca koji je 20 kg lasi od njega kao da je udario u kamion. ne razumem da kad raduljica nije mogao da resi ni jednu situaciju 1na1 sansu ne dobije milutinov zasto ga je vodio? da sedi na klupi?. odakle nekome ideja da je kuzmic bolji od milutinova. koju vrednost u napadu ima simonovic i koliko je on to bojli u odbrani od kalinica da u najvaznijim utakmicama ima gotovo duplo vise minuta. kad te neko pusti da krenes utakmicu i ceka da napravis prvu gresku da te izbaci iz igre onda moras da igras pod pritiskom. po meni sve u svemu djordjevic jedan jako neiskusan trener i svi ce to precutati(sem blesavog moke) radi mira u kuci. od litvanije nismo smeli izgubiti ili ne na nacin da sutnemo duplo vise puta za 3 nego litvanci. samo me zanima da li je trener to trazio ili nema autoritet da zabrani bogdanu i markovicu sutnu 12 trojki i usput pogode 2. to je 10 velikih 10 napada u jednoj tako tvrdoj utakmici previse

avatar
Goran Zdravkovic
Monday, 21.09.2015
21:02

Rekoh ja, milioni Srbina ucine od najboljeg igraca najgorim... mnogo smo mi pohlepan narod... nadam se da ce sada u novoj ekipi krenuti kako zna i da ce sledece godine biti onaj stari Kalina, ako ne, tu su novi klinci koji kucaju na vrata, Marinkovic, Dangubic, Guduric...

avatar
сочинитељ
Monday, 21.09.2015
20:54

мислим да је калинић тражио већу минутажу и битнију улогу у тиму,имајући као потврду добру сезону у звезди,порастао му је его,сад је милионер у добром евролигашу,сале се наравно није сложио са тим,желео је калинића као са сп (мала минутажа,приоритет одбрана и скокови,трчање контре и ако мора - нек шутира,по некад)...

avatar
Doktor ijopet
Monday, 21.09.2015
20:02

Radonja je izvlacio maksimum iz Kalinica i to niko drugi ne moze. Dobro je sto smo ga prodali, lepe smo pare uzeli za njega.

avatar
zvezdu VOLI SEKTA!
Monday, 21.09.2015
19:33

nekada ne ide sta ces mozda su mnogi i previse ocekivali od coveka! greska djordjevica je bila vodjenje milosavljevica, milutinova, kuzmica i simonovica!

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Monday, 21.09.2015
18:58

Podrska za Bogdana i Kalinu!

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Monday, 21.09.2015
19:48

Jer Srbin ne okrece ledja Srbinu! Podrska za Kalinu i Bogdana jer ja nisam neka dusa prodana!

avatar
Alexander Stonsky
Monday, 21.09.2015
21:44

Tako je, brate ! Sad treba dati podršku medijima kroz javnost i medije, a ne tražiti krivce. Vidim i ja da neki igrači igraju loše, ali glupo mi je da njih sad krivim za neuspeh. Vidim još ima ljudi koji zameraju Saletu što je poveo ovog a ne onog. Vidim Jokić postaje igrač bice koristan.

avatar
Vekson
Monday, 21.09.2015
18:51

Neprepoznatljiv. Ponašao se kao u duelu sa Pavlovićem. Valjda ga Željko smiri i vrati na pravi kolosijek. Previše energije gubi na sudije i nervozu.

avatar
Sale NACIONALE
Monday, 21.09.2015
21:50

navikao da mu u domacoj ligi sviraju sve sto pozeli...

avatar
Skaut1
Tuesday, 22.09.2015
09:26

Pavlovića je nadvisio i na psihološkom (da ne kažem psihičkom) planu, a pogotovo na igračkom, tako da ti je poređenje potpuno promašilo poentu. Drugo, i meni se čini da je bio pod Đorđevićevom tortutom (možda je prejaka reč, ali pod nekom vrstom pritiska od strane Saleta, je definitivno bio), mada je ona tehnička protiv Češke, a ne protiv Litvanije kako pogrešno stoji u tekstu, i mene iznervirala. Kalina jeste bio povređen tokom druge faze, ali je bacanja promašivao i dok je bio zdrav. Što se Bogdana tiče, takođe je imao problem sa povredama što ga je uvuklo u nervozu. Ne zameram mu ništa, volim što je preuzeo rešavanje poslednjeg napada protiv Litvanaca, doduše malo prerano, rizikujući da im ostavi čitavih 5 sekundi za poslednji napad. Slažem se sa selektorom da je mogao i da šutne trojku, štaviše da je to bila pametnija odluka. Mladi su obojica i ne sumnjam, vratiće se još jači sledećeg leta. Ostaje žal za neosvojenom medaljom (po mom uverenju zlatnom), jer i dalje smatram da smo imali najjači tim. Zašto u 1/2f nismo igrali timski, ni odbranu, a još manje napad, još mi je nejasno. Puna podrška Saletu i momcima, još nisu rekli svoju poslednju reč.

avatar
Lux
Monday, 21.09.2015
18:31

Djordjeviceva sujeta ga je unistila.. Sale ga proziva u skoro svakom intervjuu

avatar
Sad il\' nikad!
Monday, 21.09.2015
19:03

To sam bas hteo da napisem , ako je mogao da trpi Bogdana koga nije bilo skoro celog prvenstva mogo je i Nikolu... Zameram mu i sto je vodio povredjenog Milosavljevica a mogao je dangubu ili nekog drugog...