Šta kaže "digitron" - Hoće li nas Francuzi poslati na "Furiju"?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 04.09.2014.
11:00
Izvor: Sportske.net

Eliminaciona faza na Mundobasketu još uvek nije počela ali bi zato "kalkulanti" već od poslednjeg kola grupne faze mogli da krenu da "šteluju" i biraju protivnike koji im odgovaraju a u "vrzino kolo" mogla bi da bude uvučena i Srbija.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Pisali smo pred jučerašnji duel sa Brazilom kako treba igrati košarku, zaobići računice i ostaviti digitron za neku drugu priliku.

Pa, hteli to da priznamo ili ne, vreme je da se počne sa računicama i sa razmišljanjem o tome koji je scenario najbolji za naš nacionalni tim. Naravno, treba uzeti u obzir da i drugi razmišljaju na isti način i da nikada niste načisto kada počnete da "štelujete" rezultate kako vama odgovara.

Pođimo do toga da je danas na programu poslednje kolo u grupi "A" i da trenutno stanje na tabeli govori sledeće. Španija je prva sa skorom 4-4, Brazil drugi sa 3 pobede i jednim porazom, Srbija treća sa 2-2 koliko ima i četvrtoplasirana Francuska.

Iran je jučerašnjom pobedom eliminisao Egipat iz daljeg toka takmičenja a sebi ostavio teoretske šanse da može do plasmana u osminu finala. Upravo će se Iranci i Francuzi sastati u poslednjem kolu i ta utakmica mogla bi da ima veliki značaj na plasman Srbije na tabeli a samim tim i na ono što "Orlove" čeka u osmini finala.

Ako se vodimo time da će dominantna Španija upisati pobedu protiv naše selekcije, te da će Brazil lako izaći na kraj sa Egiptom, situacija bi bila takva da Francuska može da odlučuje o tome da li želi u osminu finala sa treće ili četvrte pozicije.

Da se razumemo odmah zašto se govori o toj vrsti kalkulacije. Trećeplasirani u grupi "A" bi eventualnim trijumfom u osmini finala zakazao sebi okršaj sa Španijom, dok bi četvrtoplasirana ekipa iz grupe "A" imala tu mogućnost da duel sa Španijom ostavi za eventualno polufinale.

Upravo bi tom scenariju Francuzi večeras mogli da pribegnu i "odaberu" Brazil u četvrtfinalu, pod uslovom da uspešno završe svoj meč osmine finala.

Ukoliko "Galski petlovi" večeras izgube od Irana sa manje od sedam poena razlike napraviće se krug od tri reprezentacije sa skorom 2-3 u kojem će Srbija biti ispred Francuske i Irana.

To znači da bi se "Orlovi" plasirali sa treće pozicije u grupi u osminu finala, dok bi Francuska u dalji tok takmičenja otišla kao četvrtoplasirana na tabeli.

Jasno je, međutim, da za Francuze ovakva računica donosi i određenu dozu rizika jer bi eventualnim porazom od Irana sa više od sedam poena razlike ostali bez mesta u eliminacionoj fazi takmičenja pa svemu treba prići sa određenom dozom skepse.

Ipak, ne treba zaboraviti da su se različite "neočekivane" situacije veće dešavale na velikim takmičenjima pa ne treba unapred odbacivati nijedan scenario.

Da kažemo još i to da se utakmice petog kola u grupi "A" igraju tokom dana a sastaju se:
15.30 Brazil - Egipat
18.00 Iran - Francuska
22.00 Srbija - Španija

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke