Šta je 'TUE' i kako je Teodosić povezan sa dopingom?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 23.09.2016.
20:36
Izvor: Sportske.net

Velika pometnja nastala je u petak popodne nakon što je ime kapitena košarkaške reprezentacije Srbije dovedeno u vezu sa dopingom. Zbog toga čitavu stvar treba potanko objasniti što ćemo učiniti uz pomoć Antidoping agencije Srbije.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Sportska javnost u Srbiji do danas nije preterano obraćala pažnju na objave hakerske grupe "Fancy Bears" ili su hakovani dokumenti koje je pomenuta grupa objavljivala paušalno komentarisani pa je tako na imena nekih svetskih poznatih sportista bacana nepotrebna ljaga.

Na poslednjem dokumentu koji su ruski hakeri objavili u petak našlo se i ime kapitena košarkaške reprezentacije Srbije zbog čega je intervenisala i Antidoping agencija Republike Srbije.

Kako bi ljubitelji sporta shvatili o čemu se radi i kako to korišćenje nedozvoljenih supstanci nije doping, pokušaćemo da ukratko pojasnimo zašto je Miloš Teodosić došao u poziciju da objašnjava da li je upotrebljavao doping.

Ukoliko stvari pojednostavimo do kraja, možemo da kažemo da sportisti u terapeutske svrhe (TUE) uz posebnu dozvolu mogu da koriste supstance koje se nalaze na zabranjenoj listi a da to pritom ne spada u doping.

Pitate se, kako je to moguće?

Ukoliko vrhunski sportisti imaju problema sa povredama ili iz medicinskih razloga moraju da koriste lekove koji sadrže nedozvoljene supstance, neophodno je da za tako nešto dobiju odobrenje.

U konkretnom slučaju Miloša Teodosića radilo se o povredi nerva u mišićima vrata zbog čega je od FIBA traženo odobrenje za primenu terapije koja podrazumeva korišćenje glukokortikoida.

"Efekat glukokortikoida svakako nije konkretno poboljšanje sportskih performansi u svrhu dopingovanja (kao npr. korišćenje steroida), već isključivo terapijski efekat, najčešće kod povreda mišićnog, skletenog ili nervnog sistema" navodi Antidoping agencija Srbije.

Cilj celog procesa je da se povređen i/ili bolestan sportista što pre vrati trenažnom i takmičarskom ciklusu uz kontrolisano korišćenje lekova koji se nalaze na zabranjenoj listi, kao i da se sportista oslobodi odgovornosti ukoliko dođe do testiranja i doping pozitivnog rezultata.

Na taj način stavlja se tačka na sve dalje spekulacije vezano za doping Miloša Teodosića i sportista čija se imena nađu u dokumentima koje ruska hakerska grupa objavljuje, a nadamo se da sada sami možete da zaključite da je korišćenje nedozvoljenih supstanci moguće uz posebno odobrenje i da u tom slučaju nema govora o dopingu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
FAUWEBUBA
Friday, 23.09.2016
23:22

Jos ce sad da ispadne da postoje i dobra doping sredstva a i ona losa koja uglavnom uzimaju samo stranci.

avatar
dragannn
Friday, 23.09.2016
22:42

Amerikanici idu na doping test, proverite vec jednom (od gore pomenute NASE agencije) i zapamtite...aman

avatar
neophyte
Saturday, 24.09.2016
01:23

to sto oni imaju je smejurija naspram biciklista na primer poslednjih godina. to ide ovako manje vise imaju jedan test godisnje najavljen unapred koji mogu da odloze koji takodje na pokriva dosta nedozvoljenih supstanci u ostalim sportovima. na wiki stranici imas listu igraca koji su kaznjeni zbog ranoraznih stvari 6 ili 7 zbog dopinga. ovo u medicinske svrhe necu ni da zalazim msm da nam je svima jasno.

avatar
Friday, 23.09.2016
22:12

samo primecujem da kad je Nadal bio povezan sa ovima na isti nacin, bilo je dopingovan jer je koristio isto kao i Teo. Mada za razliku od Nadala Teo nikad nije prozivao druge, samo cuti i radi, koristio da se izlaci i to je dozvoljeno i tako i treba da bude. Nevezano Nadal, Serena ili Teo, ali stvar je sto neki a to mislim Serena nisu koristili za lecenje, ili se tretman povecanje fizicke snage smatra pod lecenjem, u svrhu pojacanja mislica ruek za valjda pomoc gubitka ravnoteze?

avatar
3x3
Friday, 23.09.2016
21:28

Durent i ostali amerikanci imaju svi problema sa zglobovima, pa zato moraju da koriste steroide i ko zna sta jos, pa zato ne podlezu doping testu. Problem sa zglobovima im je svima takav da bez dopiga ne mogu toliko da trce i toliko da skacu, da budu brzi jaki i da se nikad ne umore koliko god celu partiju igrali.