Srbija želi ligu koja će rešiti sve probleme!

Autor: Beta Beta
sreda 10.06.2015.
17:22
Izvor: Beta

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je danas da će predložiti sastanak svih u regionu koji su uključeni u Jadransku ligu, kako bi se prevazišao problem.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

U prostorijama KSS danas je održan sastanak čelnika Saveza i predstavnika klubova povodom situacije oko Jadranske lige i zahteva Međunarodne košarkaške federacije (Fiba).

"Imali smo dobar i konstruktivan sastanak, počeli smo od onog što je zajedničko za sve klubove i saveze pa i za Fibu i Evroligu, da svi smatramo da treba da postoji regionalna liga za klubove sa prostora bivše Jugoslavije.

Dogovorili smo se da snagu Saveza pokažemo i po tome što ćemo poslati poziv svima koji su uključeni u proces regionalne lige, klubovima, savezima iz regiona pa i privatnim licima koji su suvlasnici preduzeća ABA sidro"
,
rekao Đilas novinarima posle sastanka.

Fiba Evropa je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. Fiba je zemljama učesnicama ABA lige zapretila izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

"Predlažemo da što pre održimo zajednički sastanak, da uradimo ono što Fiba traži od nas mesecima, a to je da normativna akta i sve što ima veze sa regionalnom ligom uskladimo sa statutom Fibe", dodao je on.

Predsednik KSS rekao je da je statut Fibe vrlo jasan i da nijedan klub, sudije ili pojedinci ne mogu da učestvuju u takmičenjima koje ne priznaje Fiba.

"Dajte da napravimo ligu koja će biti priznata, koju ćemo svi igrati i koja će nas izvući iz problema u koje smo upali. Ako postoji dobra volja mislim da na tom sastanku možemo da dođemo do rešenja", rekao je on.

Đilas je naveo da veruje da postoji snaga i volja da se u narednih sedam-osam dana dođe do rešenja, a na pitanje da li je kasno za to, pošto je sastanak Izvršnog komiteta Fiba 18. juna, on je rekao da nije, jer regionalna liga treba da počne tek u oktobru.

Đilas je ponovio da je ovakva ABA liga prošlost, ali da ne treba zaboraviti da je ona u poslednjih 15 godina donela dobre rezultate, ali da je sada potrebno da se dalje razvija.

"Mi želimo da se liga transforimiše i da bude u skladu sa zahtevima Fiba i standarima Evrolige, da to bude nešo što će obe strane prihvatiti, a kako će se ona zvati i kakva će biti vlasnička struktura stvar je dogovora"
, rekao je Đilas.

Đilas je rekao da su svi predstavnici klubova koji učestvuju u ABA ligi danas ponovili stav da neće voditi računa samo o svojim interesima već i interesima nacionalnih selekcija. On je istakao da su i klubovima potrebna Evroliga i ostala takmičenja, jer im to mnogo znači.

"Verujem da nećemo doći u problem da bilo kojoj našoj selekciji bude zabranjeno učešće na nekom takmičenju. Niko neće da dozvoli da mi ne budemo na Evropskom prvenstvu i da nemamo šanse za Olimpijske igre", rekao je on.

Predsednik Partizana Predrag Danilović rekao je da treba sačekati zvaničnu odluku Fiba o mogućim kaznama klubovima koji odluče da igraju Jadransku ligu, ali i da nijedna reprezentacija neće biti kažnjena zbog Partizana.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Ćović nije želeo da daje izjave.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke