Srbija bez medalje, sledeći cilj je Rio!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 20.09.2015.
15:47
Izvor: Sportske.net

Košarkaška reprezentacija Srbije ostala je bez medalje na 39. Eurobasketu pošto je u meču za treće mesto doživela poraz od Francuske.

Beta/AP Photo/Michel Euler
Beta/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Drugim porazom na Eurobasketu košarkaška reprezentacija Srbije završila je takmičenje na kontinentalnom šampionatu koji je okončala kao četvrtoplasirana.

Francuska je u meču za treće mesto savladala Srbiju rezultatom 81:68 (16:16, 21:16, 21:12, 23:24) i osvojila bronzanu medalju čime je kompletirala kolekciju odličja sa poslednja tri Eurobasketa.

Domaćin Evropskog prvenstva nije uspeo da odbrani zlato iz Slovenije, ali je posle srebrne medalje iz Litvanije i titule u Ljubljani stigao do bronzane medalje a ukupno devetog odličja sa Eurobasketa.

Pretposlednja utakmica na 39. Eurobasketu otvorena je trojkom Nikole Batuma kojom je Francuski reprezentativac doneo prvo vođstvo svojoj selekciji u duelu sa Srbijom. Početak meča obeležio je mali broj poena a nešto veći broj grešaka na obe strane pa je posle gotovo šest minuta igre Francuska vodila sa 7:5.

Srpski košarkaši zaigrali su nešto odlučnije tek nakon tehničke greške koju su arbitri pokazali Aleksandru Đorđeviću na četiri i po minuta pre kraja prve deonice. Tom odlukom sudije su nagovestile kakav će kriterijum imati na današnjoj utakmici pa se ispostavilo da je ona tek prva u nizu usmerenih protiv našeg nacionalnog tima.

U završnici prve četvrtine Zoran Erceg dva puta biva neprecizan sa linije penala pa umesto izjednačenja Francuska odlazi na "+5" (16:11). Usledila je serija Bogdana Bogdanovića koji trojkom i poenima sa linije penala vraća Srbiju u egal koji ostaje na sanzi posle deset minuta igre.

Serija Bogdana Bogdanovića nastavljena je na startu druge deonice sa dva polaganja kojim je prvotimac Fenerbahčea doneo najveću prednost "Orlovima" u prvom poluvremenu. Na žalost, na seriju Srbije Francuzi su imali odgovor pa su vrlo brzo preko Evana Furnijea ponovo preuzeli vođstvo koje nisu ispustili do odlaska na odmor.

Taj deo igre obeležio je nešto veći broj uzetih šuteva za tri poena od strane reprezentativaca Srbije koji nisu bivali precizni, izuzev Stefana Markovića koji nas je sa dve trojke na kratko ostavio u egalu.

Nešto slabija igra u reketu izabranika Saše Đorđevića i dobar procenat Francuza u šutu za tri omogućili su domaćinu da minut i po pre kraja poluvremena odu na "+9" što je bila maksimalna prednost tokom prvih 20 minuta igre.

Trojkom Nemanje Bjelice i jednim pogođenim slobodnim bacanjem Nikole Kalinića Srbija je stigla na podnošljivih pet razlike pre no što je sirena označila kraj prvog dela igre.

Francuska Srbija

Treća četvrtina ispostavila se prelomnom za konačan ishod meča za treće mesto pošto su Francuzi prednost od pet poena a poluvremena uvećali do maksimalnih 16 razlike minut i 15 sekundi pre poslednjeg malog odmora.

Srbija je tokom pretposlednjeg perioda utakmice bila potpuno inferiorna, bez ideje kako da zaustavi protivnika i pametnog rešenja u napadu pa je sa svega 12 postignutih poena za deset minuta postavila sebi nemoguću misiju.

Francuski selektor Vensan Kole povukao je na startu poslednje četvrtine Tonija Parkera sa parketa pa su "Orlovi" serijom 7:2 tokom prva tri minuta uspeli da smanje razliku na jednocifren broj poena ali snage za senzacionalni preokret nije bilo.

Četiri i po minuta pre kraja Evan Furnije pogađa trojku i vraća Francuze na "+12" čime je stavio tačku na trijumf koji je "Trikolorima" omogućio da stignu do devete medalje na Evropskim prvenstvima.

Dvojica najboljih pojedinaca u redovima reprezentacije Francuske bili su Nando De Kolo sa 20 poena i 4 asistencije, odnosno Rudi Gober koji je ostvario dabl-dabl učinak od 15 poena i 14 skokova. Dvocifren učinak ostvarili su još Evan Furnije (15 pts, 5 sk) i Toni Parker (13 pts, 4 as).

Reprezentaciju Srbije predvodio je Bogdan Bogdanović sa 14 poena i tri asistencije, drugi najbolji pojedinac bio je Nemanja Bjelica (12 pts, 6 sk, 3 as), dok je Miroslav Raduljica postigao 11 poena i ostvario 8 skokova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

44 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Аполо
Monday, 21.09.2015
12:01

Nepobedjeni a onda poraze sacuvali za kraj :/ Steta...

avatar
čombe
Sunday, 20.09.2015
19:07

A smejali smo se hrvatima kad su izgubili..a mi se previse uzdigli

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Sunday, 20.09.2015
17:05

* TEK sa cetvrtog (mesta)

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Sunday, 20.09.2015
16:57

Odlicno odigrano prvenstvo idemo sad na Rio

avatar
Beštija1
Sunday, 20.09.2015
16:48
avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 20.09.2015
17:34

Divim se takvima kao ti. Reprezentacija im jedna od gorih na EP, a ovamo likuje i proziva druge.

avatar
Beštija1
Monday, 21.09.2015
00:41

Sto sam ja pogrijesio sa mojim komentarom, ove momke treba docekat jer su heroji izgubili su samo 2 utakmice al nazalost u najgorem trenutku. A sto ti svatas sve kao ironiju to nije moj problem. P.S Sale DJordjevic je kralj pa makar i zadnji u grupi bio

avatar
Manipulator
Sunday, 20.09.2015
19:17

Koja je sličnost između reprezentacije Srbije u fudbalu i košarci?nNi jedni ni drugi ne znaju da igraju fudbal.

avatar
NE LJUTI SE COVECE
Sunday, 20.09.2015
16:46

Suma sumarum, izgubili smo ovu utakmicu sto nije nikakva tragedija, protiv francuza, domacina. Ispustili smo veliku sansu protiv litvanije protiv koje smo objektivno jaci no jedna losa mutakmica, partija u kontra ritmu i to je doslo za nas navijace u najgorem trenutku i ako je meni to krenulo vec protiv Finaca ali su reprezentacije uz svo uvazavanje ( Finska, Ceska ) mnogo slabije ekipe sa jako skromnim rosterom. Imali smo odlican zreb posle prolaza grupne faze ali smo prosli kao Spanci na svetskom, pa ajde da prodjemo kvalifikacije i uradimo ono sto su i Spanci naredne godine tj ove. Licno, mislim da cemo sledece godine biti jaci od Marjanovica koji nam je nenormalno nedostajao do par igraca koji bi trebali da sazru i daju dodatan kvalitet. Dosta me je razocarao Bogdan ( totalno je u autu al da ga sacekamo sledecu sezonu ), Nedovic atleta ali bez intelekta, popravio je odbranu ali napad igra u napred vec smisljeno i lepe ga samo tako, ostalo pa ... Teo, Raduljica, Bjelica, Markovic pa i Erceg za pohvalu suma sumarum, ostali ( kalina, Milosavljevic, Milutinov jako mala minutaza i ne moze se neki sud doneti ali sam siguran da ce sledece godine biti kompletniji, bolji igraci ), Simonovic solidan igrac ali mislim da ce neko od klinaca sazreti i zauzeti njegovo mesto a za Kuzmica ne znam sta da kazem. solidan u odbrani, slab u napadu) Marjanovic i Raduljica ce sigurno pre njega biti u sastavu a nadam se da ce Milutinov da nabaci malo mase i napreduje jer je po meni dobar materijal no ko zna kako ce ici Kuzmicev napredak, prvenstveno u napadackom delu. ocekujem svakako Bobija koji nam je MNOGO nedostajao i bar 2 nova imena ( za Simona i ako sam Zvezdas mislim da nece biti mesta,ocekivajuci da Mitrovioc - Dangubic pokazu napredak jer im je po meni ovo kljucna godina, za ostale cemo videti ). Svakako, bicemo sigurnio jaci, potencijala imamo a ne vidim da ostale reprezentacije osim konstante Spanije imaju kontinuitet talenata, da sad ne pominjem Amere. Francuzi nece biti jaci sigurno, po meni ni Litvanci, mozda Grci ( kod Hrvata mozda sazru par igraca ali i suvise imaju tanku klupu tako da im ne dajem puno sanse ). Budimo uz nase i ocekujmo bericetne godine jer potencijala i te kako imamo, samo da napredak krene u pravom smeru. Idemo u kvalifikacije i nadajmo se da nece biti povreda kljucnih igraca i mislim da olimpijske igre nisu daleko

avatar
Tasko Nacic
Sunday, 20.09.2015
16:20

Instinkt me nikad nije izd'o. Nikad! Boze, divim se samom sebi...

avatar
Lord Bobinho10
Sunday, 20.09.2015
16:19

Nema veze bice bolje nadam se!

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 20.09.2015
16:14

Nije mi izgledalo realno da Francuska kao domaćin ostane bez medalje, ali sam se nadao. Sad u Rio !!!

avatar
Alexandar Kokinovski
Sunday, 20.09.2015
16:45

sta to pricas mali, ? francuska je najbolja momcad na prvenstvu...hahaha

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 20.09.2015
18:13

Da. I dalje mislim da su Francuzi najkvalitetnija reprezentacija na prvenstvu.

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Sunday, 20.09.2015
16:13

Ne kazem da nije lepo kad se pobedi, ali mi glavne ciljeve jos u petak nismo ispunili i zbog toga se ne bih osecao bolje ni da smo ih dobili...

avatar
Barça el honor
Sunday, 20.09.2015
15:58

Ostaje zal jer mislim da smo mogli vise na ovom Euru.Svaka cast momcima,mi uvek ocekujemo da budemo prvi ili da uzmemo neku medalju,takav smo narod ali ne treba biti nezahvalan.Nesto je falilo u poslednje dve utakmice.Ova generacija nasih kosarkasa je dobra i ja im zelim srecu u nastavku,nadam se da idu u Rio.

avatar
Z
Sunday, 20.09.2015
15:58

Nema veze momci...SVAKA CAST! Gde smo bili pre 10 godina, a gde smo sada...Samo da se plasiramo na OI, bice tesko ali imacemo Bobija (nadam se).

avatar
Mesi G.O.A.T.
Sunday, 20.09.2015
15:57

Kao što sam i rekao znao sam ja da će se završiti ovako,svi su se uzdigli i nabila se velika tenzija što se obilo pre svega košarkašima.Totalno smo očajni u završnici tj. kako se prvenstvo odmicalo padala je forma.Teodosić katastrofa živa,jednostavno da sam ja selektor izbacio bih ga odmah napolje posle onakvih šuteva,ništa ne može da pogodi,previše forsira,nije bilo kreativnosti jednostavno je skroz podbacio.Đorđević se pogubio bez ideje da išta promijeni.Jedina svijetla tačka je Bjelica koji nas je držao i protiv Španije i ostalih ekipa.Iskreno sa ovakvom ekipom smo finale minimalno morali obezbjediti ali Teodosić i Đorđević su nas zakopali jednostavno oni su najgore karike u našem timu na ovom prvenstvu.Nadam se povratku Marjanovića jer je on kad se realno sagleda naš najbolji košarkaš,mnogo nam je falio jer smo bukvalno bez centra igrali.

avatar
Z
Sunday, 20.09.2015
16:41

Taj Djordjevic je svetska legenda i vicesampion sveta....Taj Teodosic je jedan od najboljih bekova Evrope i pokretac nase reprezentacije.....a ko si ti??

avatar
Mesi G.O.A.T.
Sunday, 20.09.2015
19:58

Pa više bih ja ubacio trojki nego Teodosić koji umišlja da je neki lider zato nikada i neće osvojiti Evroligu.Pravi lider je Gasol koji sa 35 godina odvede samo svoj tim do finala i sam razbije Francusku a ne Teodosić koji je veoma loš poenter,samo ima tu neku lucidnost i ništa više.Đorđević nije nikakva svjetska legenda jeste jedan od najbolji igrača u svoje vrijeme ali daleko od toga da je on svjetska legenda.I ovde nije riječ o meni nebitno je ko sam ja ali vjeruj da sam više postigao nego što ćeš ti postići u životu.

avatar
The Best (I\'m back)
Sunday, 20.09.2015
15:55

Nema sta Teodosic je u loseoj formi celo prvenstvo, treba biti realan ove godine imamo Ercega i Nedovica i kompletniji sastav, ali je Teo u ocajnoj formi covek ne moze okean sa broda da pogodi celo prvenstvo, a danas je bio vrhunac svega, nula koseva iz igre...nas najbolji igrac...cemu onda da se nadamo?

avatar
Van Gal Konj
Sunday, 20.09.2015
16:37

Teo je dobar igrac tu nema dileme, ali decko nikad nece bito kao Parker, vodja, lider i iz meca u mec da to dokazuje. On nema nikaku konstantnost u igri, a po meni to jedan vrhunski igrac treba da ima.

avatar
Sport Bili
Sunday, 20.09.2015
15:53

Jel igrao Teodosic ove poslednje dve utakmice??

avatar
Brat Sergio (La Decima)
Sunday, 20.09.2015
17:25

Teodosic je srpski Medzik Dzonson hahahahahah.

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 20.09.2015
17:30

Koja je fora prozivanja igrača ?

avatar
Sunday, 20.09.2015
15:52

Nista nije gotovo momci i samo naprijed, i dalje ste pobjednici i uvijek cemo biti uz vas! Niko ne zaboravlja vas trud i zalaganje za reprezenataciju i to se treba i to se i cijeni i cijenice se. Samo srce na teren kao i do sada i bice sve u redu. VOLIM TE SRBIJOOOOOOOOOOO

avatar
сочинитељ
Sunday, 20.09.2015
15:52

обзиром да смо вицешампиони света овај резултат је катастрофалан,оставите на тастатури коментаре како смо ми мала земља,не улажемо у кошарку,момци су гинули на терену...ватерполо и кошарка су спортови где увек,оправдано,имамо највише циљеве

avatar
Van Gal Konj
Sunday, 20.09.2015
21:06

Nemoj tako, sad ce drveni advokati da brane, da udaraju minuse, da traze opravdanja itd.

avatar
Brat Sergio (La Decima)
Sunday, 20.09.2015
15:51

Ovako zavrse ekipe koje u osmini finala se prozovu pobjednicima natjecanja, i to samo na osnovu pobjeda u grupi. Cim su naletjeli na jace suparnike pogubili su se ali doslovno. Po mom nekom misljenju Srbija je zalutala u polufinale, a to se je i pokazalo utakmicama protiv Litve a posebno danas protiv Francuza. Rutinska pobjeda Francuza, poigravali su se danas kako su god htjeli. Bravo Francuzi, jos nocas Spanija da uzme naslov i niko sretniji od mene.

avatar
Amar Zo
Sunday, 20.09.2015
15:50

Vrv ste svi kao i ja razocarani zbog svega ali sta da se radi glavu gore , po mom misljenju od finala nas je delilo neigranje Marjanovica jer videlo se u polufinalu ali i u ovom mecu da Raduljica nmz sam da igra

avatar
nenad1995
Sunday, 20.09.2015
16:50

Glupo je pricati sta bi bilo kad bi bilo. Da je Marjanovic igrao, mozda ne bi ni prosli grupu.

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Sunday, 20.09.2015
17:03

Naravno da bismo prosli pa makar i sa samo sa cetvrtog mesta.