Srbija bez Jokića - Koje su Saletove opcije?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 18.04.2017.
10:20
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija Srbije neće nastupiti na Evropskom prvenstvu u najjačem sastavu, ali to nikako ne znači da Aleksandar Đorđević neće uspeti da pronađe dobitnu kombinaciju.

Beta/AP Photo/Matt York
Beta/AP Photo/Matt York

Povezane vesti

Sve ljubitelje košarke u Srbiji razočarala je vest vezana za sasvim izvesno odsustvo Nikole Jokića sa predstojećeg Eurobasketa, ali ako smo nešto naučili za vreme selektorskog mandata Aleksandra Đorđevića to je da nacionalni tim može da funkcioniše i bez onih najboljih.

Nema spora da će eventualno odsustvo Nikole Jokića biti ogroman udarac za "Orlove", posebno ako se ima u vidu kakvu je sezonu imao u Denveru, ali je isto tako poznato da reprezentacija nije skup najboljih pojedinaca već skup igrača koji zajedno najbolje funkcionišu.

Selektor Aleksandar Đorđević susretao se i uoči prethodna tri velika takmičenja sa otkazima igrača i povredama koje su ih sprečavale da igraju zbog čega ne treba sumnjati da će Sale umeti da nadomesti i odsustvo Nikole Jokića.

Sezona na izmaku pokazala je da Srbija ima nekoliko odličnih opcija na centarskoj liniji, pa jedan izostanak ne bi trebalo da napravi tako veliki problem, premda je jasno da bi sa Nikolom Jokićem u timu "Orlovi" bili ubojitiji.

Koje su Đorđevićeve opcije na poziciji centra?

Pođimo od drugog igrača koji nastupa na ovoj poziciji, a takođe je član jedne NBA ekipe. Srbija je prethodnih godina bila podeljena zbog Bobana Marjanovića, a čini se da je konačno kucnuo čas da "Bobinatora" ponovo vidimo u dresu sa državnim grbom.

Boban Marjanovic

Nećemo se vraćati na sve ono što se dešavalo uoči prethodna dva velika takmičenja. Boban Marjanović je u finišu ligaškog dela sezone pokazao da zaslužuje više minuta u Detroitu i predstojeće Evropsko prvenstvo moglo bi da bude prlika da to dokaže dobrim partijama u dresu sa državnim grbom.

Dvojica centara koji su tekuću sezonu proveli u evropskim klubovima, a imaju iskustvo igranja "preko bare", takođe su opcije na koje Aleksandar Đorđević ozbiljno računa.

Miroslav Raduljica nije propustio nijedno od tri velika takmičenja od kada je Aleksandar Đorđević preuzeo Srbiju, i bez obzira na nešto slabiju sezonu u "Armaniju" on će sigurno ponovo dobiti poziv u nacionalni tim.

Miroslav Raduljica

Bivši centar Milvokija našao se u zapećku kod Jasmina Repeše i hrvatski stručnjak je jedan od krivaca što Radulja dočekuje Eurobasket u nešto slabijoj formi. Bez obzira na to, ne sme se zaboraviti da je glavna osovina "Orlova" bio tandem Teodosić - Raduljica i da selektor neće propustiti priliku da ih ponovo upari na nastupajućem Šampionatu.

Veliki plus za "Orlove" ove godine predstavlja odlična sezona Ognjena Kuzmića. Bivšeg centra Golden Stejta Aleksandar Đorđević je učinio reprezentativcem, a potom ga doveo i u Panatinaikos.

Ognjen Kuzmic Miroslav Raduljica

Svoje najbolje partije u dosadašnjem toku karijere Kuzmić je pružio u dresu Crvene zvezde mt:s i nema sumnje da će on ponovo dobiti poziv u nacionalni tim.

Od centara koje će Aleksandar Đorđević ovog leta takođe morati da ima u vidu tu su još Nikola Milutinov (Olimpijakos), Dejan Musli (Unikaha) i Vladimir Štimac (Bešiktaš) što znači da postoji dovoljno kvaliteta da se nadomesti odsustvo Nikole Jokića.

Na kraju ostaje da ponovimo da postoji nada da će Jokić ipak igrati u Turskoj, ali sve ono što čujemo od igrača i njegovog menadžera ne daje previše razloga za optimizam.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

25 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NE LJUTI SE COVECE
Tuesday, 18.04.2017
13:10

Gledas jednog Gasola, Parkera koje nista ne spreci igranje za reprezentaciju i shvatis da kult reprezentacije kod nas vise ne postoji

avatar
kizito
Tuesday, 18.04.2017
12:50

Poznavajuci Saleta,ako ne bude dodatnih otkaza poveo bi na EP sledecih 12: Teo, Jovic, Lazic, Bogdanovic, Nedovic, Simonovic, Kalinic, Macvan, Raduljica, Bobi, Kuzmic i Stimac. U najužoj konkurenciji bili bi jos pre svih Lucic pa Milutinov, Birčevic,Musli, Guduric i to je to

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 18.04.2017
12:10

Ima dovoljno dobrih centara, ali Jokic je nezamjenljiv, ne samo u nasoj reprezentaciji, sa njim bi imali jedan kvalitet vise koji niko drugi nema. Zamislite centarski roster Raduljica, Bobi i Jokic, imali bi rjesenje za svaku odbranu i svaku situaciju. Sta je tu je, mislim da cemo ipak biti jaci nego do sada. Nadam se samo zdravom Teodosicu, a ne bi bilo lose ni da se Jovic oporavi i ponovi neke partije iz Zvezde.

avatar
Tuesday, 18.04.2017
12:01

Teodosic, Radicevic, Jovic, Peno, Nedovic, Bogdanovic, Paunic, Milosavljevic, Lazic, Guduric, Simonovic, Todorovic, Kalinic, Zagorac, Lucic, Bircevic, Macvan, Jelovac, Raduljica, Musli, Kuzmic, Milutinov, Marjanovic, Stimac. Videli ste spisak juce, samo Bircevic (eventualno Jankovic) i Stimac umesto Profesora i Gandalfa.

avatar
Tuesday, 18.04.2017
10:53

Nije problem pozicija 5, ali poglesajte 4. Ako nema Bjelice onda je to nezgodno..

avatar
Tuesday, 18.04.2017
11:25

Jeste nezgodno, ali Macvan, Jelovac, po potrebi i Lucic, Simonovic pa i Kalinic, oni su garancija kvaliteta:-D Jos da je Velickovic u pravoj formi, naravno, i da se nije onako zamerio selektoru, da je Savanovic mladji i poletniji, da se Erceg nije oprostio (Bircevica ne bih bas uvlacio u ovo i figurirao njegovim imenom, ne svidja mi se iako je nas covek Hahaha), bilo bi tu dosta glavobolje i u nekim teskim trenucima:-D * covek/igrac

avatar
Tuesday, 18.04.2017
20:11

MarkoSi, mozda si i u pravu, Stefan sigurno nije:-D

avatar
Steffi
Tuesday, 18.04.2017
15:52

Sve ovo sto si naveo je smesno.

avatar
MarkoSi
Tuesday, 18.04.2017
11:59

Mačvan je zlata vredan igrač, a Jelovac se ralno nametnuo odličnim partijama u Španiji. Mislim da Simonović ne može da igra 4, što se i pokazalo protiv Budućnosti i Cedevite jer ga fizički dominantiji igrač bez problema probije. Birčevića ne bih prerano otpisivao jer je i sam Đorđević rekao da njemu ne treba umišljena zvezda, već čovek koji će za 3-4 minuta koliko dobije na parketu biti zadovoljan i koji će se baciti za svaku loptu. To je upravo Birčević.

avatar
FaStee
Tuesday, 18.04.2017
10:44

Ima dovoljno igraca koji mogu da zamene jokica.On ce da radi ovo leto,napredovace i imacemo verovatno centra koji je u top 5 na svetu na svojoj poziciji.

avatar
Tuesday, 18.04.2017
10:26

Nece ni Bjelica igrati, pazite sta sam vam rekao, nesreca nikad ne ide sama. Ja cu biti korektan pa cu napisati da ste izostavili Stimca iako bi aspolutno svi navedeni trebali da imaju prednost u odnosu na njega. Raduljica, Marjanovic i Musli ili Kuzmic, dileme postoje na jos cak pet mesta ako uzmemo (a moramo tako) da su Teodosic, Jovic, Nedovic i Bogdanovic sigurni, a da Bjelineli verovatno nece moci zbog povrede. Medjutim, da li je i Marjanovic siguran? Sad ne moze Raznatovic da se kurebeca, ako ne igra Jokic, nema ni cime da ucenjuje, a Sale je strog i principijelno tvrdoglav, neki bi mozda rekli i nezanemarljivo sujetan...

avatar
Algebra
Tuesday, 18.04.2017
10:41

Oko igranja Bobana i Jokića se Ražnatović apsolutno ništa ne pita. Isključivo klub odlučuje da li je Jokiću potreban individualni rad na telu tokom leta, ili ne. Kod Bobana prošlo leto odluka je bila njegova, a razlog je jasan - novi ugovor; iz istog razloga francuzima nije igralo pola reprezentacije, neki su rekli kako i jeste (Furnije), a govorili da su povređeni (Gober). Ljudi u Srbiji ne shvataju kako funkcioniše američki sportski sistem, te ga izjednačavaju sa ovim našim, poremećenim. Njihov politički sistem je izopačen, ali im je sportski vrlo blizu savršenom.

avatar
Algebra
Tuesday, 18.04.2017
12:34

Naravno da FMP nije dobio obeštećenje za Bobana, jer je čoveku istekao ugovor. To je bio Čovićev paravan za druge poslove, a srpsku javnost lako je preveslati. Zalizanko jeste jak igrač, ali za evropski domen, u NBA nije niko i ništa, iako je stvarno dosta igrača progurao tamo preko drafta. Što se suflera tiče, veruj mi da toga u NBA nema, a naročito kod Jokića koji je izuzetno inteligentan momak. Moraš napraviti razliku između fudbalera i košarkaša, jer su to, intelektualno gledano, dva univerzuma. Kod fudbalera je ''sufleraj'' kao dobar dan, dok je košarkašima malo teže manipulisati, naročito kada su svesni svog potencijala i kvaliteta.

avatar
Tuesday, 18.04.2017
12:05

U prevodu, ko je dozvolio (mozda cak i insistirao na tome) da bude ubacena ta famozna klauzula? Mozda sam samo pogresio tajming i za sferu uticaja, ali ionako se tek saznaje za neke (nove) momente, najbolje bi bilo da niceg od toga uopste nema i da smo u najjacem sastavu.

avatar
Tuesday, 18.04.2017
11:20

Ima nas dosta koji smo teoreticari zavere, to je sigurno, ali nekad to i nije samo zavera. Nisam bas siguran da je savrseno uvek isto sto i pravedno:-) Da li ti mislis da je fmp pre 2 godine zaista dobio pola miliona dolara za Bobana kao sto je kruzila zvanicna prica? E, to doseze mozda i do samog korena ove price. Verovatno i nije taj zalizanko toliko mocan kao sto mu se pripisuje, ali moze da sapne u uvce decku sta da radi i da ga prevede na pogresnu stranu tamo tj. u onom domenu gde se ovaj nesto malo cak i pita, uvek imas te suflere i dusebriznike sa dubokim dzepom.

avatar
ugaseni zivoti
Tuesday, 18.04.2017
10:25

Na 5 Bobi,Kuzmic I Raduljica a na 4 Beli I Jelovac.

avatar
Tuesday, 18.04.2017
10:34

Da pogadjam, preostala sedmorica bi bila: Teodosic, Jovic, Nedovic, Bogdanovic, Lazic, Simonovic i Kalinic? Zamene Gudura i Danguba?

avatar
Sad il\' nikad!
Tuesday, 18.04.2017
14:28

A kapiten Mitrovic? :D Gde je on u toj prici?

avatar
Tuesday, 18.04.2017
11:48

Pa da. Vidis kako znam. Izbaci onda i Radulju, vidis da covek nesto bas i nema minutazu, odmah predlazem da ubacis Stimketa za treceg centra, Musli i Milutinov ne mogu patike da mu brisu, pod prozor da mu pljunu.

avatar
ugaseni zivoti
Tuesday, 18.04.2017
11:29

Tacno ovih 7 a zamjene Gagi I Lucic.