SP - Prvo Brazil, onda "digitron"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 02.09.2014.
14:42
Izvor: Sportske.net

Drugom pobedom u grupnoj fazi takmičenja na SP u Španiji reprezentacija Srbije obezbedila je sebi mesto u osmini finala a u naredne dve utakmice igraće za plasman u grupi čime će sebi "odabrati" rivala u osmini finala.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Treće kolo grupne faze takmičenja na Mundobasketu donelo je reprezentaciji Srbije duel sa Iranom i pobedu kojom su "Orlovi" obezbedili sebi mesto u osmini finala.

Ukoliko se do kraja grupne faze takmičenja ne dogodi svojevrsna senzacija iz grupe "A" u osminu finala plasiraće se selekcije Španije, Srbije, Francuske i Brazila a nema sumnje da bi ljubitelji košarke u našoj zemlji voleli da upravo po navedenom redosledu pobrojane selecije završe takmičenje u grupi "A".

Premda je još uvek rano za neke ozbiljnije kalkulacije i nagađanja na koga bi Srbija mogla u osmini finala, jasno je da "Orlovi" mogu da završe takmičenje po grupama na drugoj poziciji čime bi sebi "odabrali" trećeplasiranu ekipu iz grupe "B" za rivala na startu eliminacione faze takmičenja.

Da bi posle pet odigranih utakmica u grupnoj fazi takmičenja zauzeli drugo mesto na tabeli "Orlovi" će morati da savladaju selekciju Brazila sa dva poena razlike jer bi u tom slučaju, u krugu sa Francuzima i Brazilcima, Srbija imala najbolji skor.

Ovakav scenario podrazumeva da i Francuska i Srbija izgube od Španije a ukoliko "Orlovi" prirede iznenađenje i dobiju obe utakmice do kraja takmičenja po grupama ni liderska pozicija u grupi nije daleko.

Osvrnemo li se ka grupi "B" iz koje će Srbija dobiti rivala u osmini finala, situacija je nešto specifičnija i to pre svega zbog poraza koji su Hrvati doživeli od Senegala u trećem kolu.

Grčka je obezbedila mesto u osmini finala sa tri vezane pobede a do kraja takmičenja sastaće se sa Hrvatskom i Argentinom. Upravo će te dve utakmice odlučivati o poretku reprezentacije u grupi "B" ali je više nego jasno da će Srbija u slučaju plasmana na drugo ili treće mesto u grupi u osmini finala igrati protiv Hrvatske ili Argentine.

Obe reprezentacije "Orlovi" su dobili u pripremnim utakmicama, Argentinu bez većih poteškoća na "Trofeju Beograda", Hrvatsku u francuskom Pou posle produžetaka koje nam je doneo Marko Simonović.

Dodajmo još i to da će drugoplasirana reprezentacija u grupi "A" izbeći Španiju u eventualnom četvrtfinalu pošto će u slučaju trijumfa na startu eliminacione faze takmičenja urkštati sa boljim iz duela prvoplasirane selekcije grupe "B" i četvrtoplasiranog iz "A" grupe.

Jasno je da u datom trenutku za naš nacionalni tim sutrašnji duel sa Brazilom ima ključni značaj za dalji tok takmičenja na Mundobasketu zbog čega izabranici Aleksandra Đorđevića sve svoje snage treba da usmere na taj susret koji je na programu od 18 časova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke