Slovenija grabi ka Eurobasketu, šok za Nemce i Makedonce

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 07.09.2016.
23:17
Izvor: Sportske.net

U sredu su na programu bile utakmice trećeg kola kvalifikacija za Eurobasket koji se održava naredne godine, a najveće iznenađenje predstavlja poraz Nemačke od Holandije na domaćem terenu kao i novu neuspeh Makedonaca. Slovenija za sada gura po planu.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Širom Evrope u četvrtak su igrane utakmice trećeg kola kvalifikacija za Eurobasket 2017. a najviše razloga za zadovoljstvo na polovini takmičenja imaju pet reprezentacija koje imaju maksimalan učinak.

Pisali smo ranije danas sa su naše južne komšije Crnogorci savladali Gruziju pred 9.000 navijača u Tbilisiju čime su napravili krupan korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Stoprocentan učinak posle tri kola ima i reprezentacija Slovenije koja je večeras pred domaćim navijačima savladala Ukrajinu rezultatom 84:77 (23:15, 25:24, 24:17, 12:21) iako je razlika mogla da bude dvocifrena.

Slovence je do treće uzastopne pobede u Grupi E predvodio Zoran Dragić sa 28 poena i 7 skokova, pratili su ga Jaka Klobučar sa 13 i Gašpar Vidmar sa 11 poena. Doskorašnji član Partizana Edo Murić postigao je 9 poena uz 4 skoka i 3 asistencije, a nekadašnji prvotimac Crvene zvezde Telekom Jaka Blažič upisao je 7 poena.

"Zmajčeki" posle tri odigrana meča imaju stoprocentan učinak i vode na tabeli Grupe E ispred Ukrajine, Bugarske i takozvane države Kosovo.

Veliko iznenađenje viđeno je večeras u Oberhauzenu gde je Nemačka ugostila reprezentaciju Holandije i izgubila rezultatom 75:71 (16:19, 24:16, 17:17, 18:19).

Nemačka je nastupila bez Denisa Šredera i Maika Cirbesa ali se i pored toga očekivalo da "Panceri" savladaju Holandiju koja se u prethodnim kvalifikacijama za Eurobasket pokazala kao neugodan rival što su na svojoj koži osetili i reprezentativci Crne Gore.

Najbolju partiju u poraženom sastavu pružio je krilni centar Bamberga Denis Tajs koji je postigao 21 poen i ostvario 8 skokova, a podbacio je Tribor Plajs koji je postigao samo 2 poena.

Nakon večerašnjeg poraza Nemačke i pobede Austrije nad reprezentacijom Danske u Grupi B tri reprezentacije imaju po dve pobede i jedan poraz i nalaze se u trci za prvo mesto na tabeli. Danska je već prežaljena sa tri poraza.

Plasman na Eurobasket lagano postaje misaona imenica i za reprezentaciju Bivše jugoslovenske republike Makedonije koja je nakon poraza od Velike Britanije izgubila i od Mađarske i to na svom terenu rezultatom 66:76 (17:15, 18:17, 13:16, 18:28).

Naše severne komšije odigrale su fantastično u poslednjoj četvrtini i ostvarile treću pobedu u Grupi G pa tako na polovini kvalifikacija spadaju među selekcije koje imaju maksimalan učinak.

Pored Mađarske tri pobed su upisale još selekcije Crne Gore, Poljske, Slovenije i Belgije.

Utakmice četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će organizovati Turska, Izrael, Finska i Rumunija na programu su 10. septembra.

Plasman na Evropsko prvenstvo već su obezbedile selekcije domaćina, devet prvoplasiranih selekcija sa prethodnog Eurobasketa (Španija, Litvanija, Francuska, Srbija, Grčka, Italija, Češka, Letonija i Hrvatska), a kroz kvalifikacije će mesto na kontinentalnoj smotri obezbediti pobednici sedam grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke