Slovenci se isprsili pred FIBA!

Autor: Boban Filipović
sreda 20.04.2016.
15:43
Izvor: Sportske.net, MONDO.RS

Umesto povinovanja ultimatumu iz Ženeve, Košarkaški svaz Slovenije je postavio niz relevantnh pitanja i izneo argumente zbog kojih je odluka o suspenziji reprezentacija neosnovana, prenosi Mondo.

BETA/BETAPHOTO/SRDJAN ZIVULOVIC/DS
BETA/BETAPHOTO/SRDJAN ZIVULOVIC/DS

Povezane vesti

Odluka FIBA, da sa Evropskog prvenstva suspenduje 14 reprezentacija, tj. sve one zemalja čiji klubovi su se opredelili za učešće u takmičenjima pod okriljem 'ECA', napravila je pravi potres u evropskoj košarci.

To je izazvalo veliku pometnju posebno u savezima zemalja koje uskoro očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio De Žaneiru, među kojima je i Srbija, ali kako Slovenija nije u 'tom košu', Košarkaški savez ove bivše jugoslovenske republike se usprotivio ultimatumu koji je pristigao na njegovu adresu od strane FIBA Evropa.

Dobro potkovanom argumentacijom, Slovenci su doveli u pitanje validnost nepopularnih mera kojima je FIBA pribegla.

U prvoj tački odgovora apostrofirana je specifičnost prirode odnosa između samog Saveza, klubova i ABA lige.

"ABA liga, kao nezavisni pravni entitet sa sedištem u Zagrebu, u vlasništvu 12 klubova (od kojih dva slovenačka), jeste postigao sporazum sa 'ECA', ali KZS veruje da nema ni moralnog ni legalnog osnova da se zbog toga suspenduje seniorska reprezentacija Slovenije. KZS ne spada u vlasnike ABA lige, nema pravo glasa u njenim organima, niti bilo kako može da utiče na nju.

ABA liga je od 29. juna 2015. zvanično priznata od strane FIBA Evropa i sve dok ima takav status i deluje u skladu sa propisima FIBA, KZS nema prava da reaguje, niti je pozvan da to učini. Zato verujemo da bi FIBA Evropa trebalo da svoje optužbe adresira isključivo na ABA ligu".


Dalje, Slovenci se nisu libili da "pecnu" FIBA kako su se Savezi našli na udaru tek pošto je prilikom pregovora sa ABA ligom i klubovima koji je čine doživela neuspeh.

"KZS je spreman da garantuje da će se slovenački klubovi povinovati propisima FIBA, ali mišljenja smo da bi FIBA Evropa prvo trebalo da reši problem sa rukovodstvom ABA lige, umesto što suspenduje Saveze koji nemaju nikakve veze ni sa 'ECA' ni sa ABA ligom. Mi smo juna 2015. i podržali nameru naših klubova da igraju ABA ligu, tek pošto je to učinila FIBA".

Osim toga, Košarkaški savez Slovenije se nije libio da postavi slično pitanje, koje je postavio i menadžer Miško Ražnatović gostujući nedavno u emisiji 'OKO' na RTS-u, po kom to principu klubovi mogu u Evroligu, ali ne mogu u Evrokup.

"Da bi bila izbegnuta selektivna kažnjavanja različitih Saveza, a i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo vas da do kraja razjasnite sledeće stvari:

- da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem 'ECA', dakle i u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup?

- da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa?

- da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju Savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA?

Nadamo se da će naša objašnjenja pomoći da FIBA Evropa povuče ove nekorektne i neosnovane suspenzije",
stoji u otvorenom pismu KZS, koje je potpisao predsednik Matej Erjavec.

KOSARKA: SLOVENIJA - SRBIJA

Za razliku od Slovenaca, koji su se usprotivili ultimatumu FIBA, Košarkaški savez Srbije je, u strahu da Beograd ne izgubi domaćinstvo na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, kao i da naša reprezentacija ne ostane bez plasmana na iste, juče doneo odluku o zabrani učešća srpskih klubova u Evrokupu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 21.04.2016
11:54

Svaka cast za odgovor. Iako sam protiv ucjenjivanja Partizana, zamolio bih grobare da se ne loze pretjerano kako sad neko radi protiv njih, jer niko iz Partizana nije objasnio zasto im je toliko vazno da igraju 'cipiripi' kup, kako zu ga sami zvali prije par godina.

avatar
Rok kro
Thursday, 21.04.2016
02:51

Zivaeo Partizan i majka Srbija !

avatar
Vanja Grubač
Wednesday, 20.04.2016
22:17

Za razliku od Slovenaca, koji su se usprotivili ultimatumu FIBA, Košarkaški savez Srbije je, u strahu da Beograd ne izgubi domaćinstvo na predkvalifikacionom turniru za Olimijske igre, kao i da reprezentacija ne ostane bez plasmana na iste, juče doneo odluku o zabrani učešća srpskih klubova u Evrokupu...pametnom dosta.

avatar
lewa9
Wednesday, 20.04.2016
21:17

Свака им је на месту!

avatar
thekrcun
Wednesday, 20.04.2016
18:38

Nije ovo hrabrost,vec jednostavno imaju zdravog razuma u savezu,dok kod nas Partizan uvek moze biti zrtveno jagnje.

avatar
Mihajlo_NS
Wednesday, 20.04.2016
16:25

Au ala su ga sastavili svaka im cast.

avatar
Maximovic
Wednesday, 20.04.2016
16:16

Ko smo mi da mi nekom dajemo ultimatume sobzirom da vise I nismo sila ni u evropi a kamoli u svetu. Mislim iskljucivo na basket. Pre 15 god je bilo nezamislivo da odemo na evropsko a da nam cilj nije zlato. Danas je I medalja uspeh. Samo sto I dalje tvrdim da savez nesme da ucenjuje neke a druge ne ili ce podrzati sve klubove ili ce zabraniti svima zarad buducnosti nase kosarke I normalnog stanja u zemlji. Podela jednostano neide u prilog srbiji I samo bi se jos vise srozali.

avatar
Paris Saint Germain
Wednesday, 20.04.2016
15:58

FIBA pobedjuje!!!