Slavi, Srbijo - Medalja je naša, sa Amerikom za zlato!!!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 12.09.2014.
23:47
Izvor: Sportske.net

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale XVII Mundobasketa u Španiji pošto je u drugom polufinalnom susretu u Madridu savladala šampiona Evrope Francusku. "Orlovi" su tako obezbedili medalju a posle 12 godina pauze i finala u Indijanapolisu

Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Povezane vesti

Dvanaest godina čekali smo da "Zemlja Košarke" ponovo zaigra u finalu Mundobasketa a četiri da nepravda koju su nam sudije nanele u Istanbulu bude ispravljena i da Srbija sa Sjedinjenim Američkim Državama odigra meč za titulu.

Košarkaška reprezentacije Srbije večeras je u polufinalu XVII Mundobasketa savladala Francusku rezultatom 85:90 (15:21, 17:25, 14:15, 39:29) i tako deveti put u bogatoj istoriji naše košarke izborila plasman u finale Svetskog prvenstva!

Reprezentacija Srbije odigrala je prvu četvrtinu iz košarkaških udžbenika a sve je počelo sigurnim šutevima Miloša Teodosića i Nikole Kalinića.

Prve poene za reprezentaciju Francuske na večerašnjem meču postigao je Boris Dijao a prvo vođstvo za "Galske Petlove" usledilo je sredinom prve deonice nakon trojke Batuma (10:9). Već u narednoj akciji Miloš Teodosić vraća trojku i od tog trenutka Srbija pruzima kontrolu nad utakmicom.

Do odlaska na prvu pauzu Teo je nastavio da deli lekcije protivničkim igračima a na minut i 37 sekundi pre kraja "Orlovi" stižu do prve dvocifrene prednosti na meču (10:20).

Nešto bolja igra Francuza u završnici prve deonice omogućila im je da na prvu pauzu odu sa "minus 6" a koliko je Srbija dobro odigrala prvu četvrtinu svedoči i podatak da smo prvi prekršaj na utakmici napravili u devetom minutu!

Nakon kraće pauze izabranici Saše Đorđevića ulaze u drugu četvrtinu još bolje, ponovo predvođeni Milošem Teodosićem koji posle blokade Nemanje Bjelice pogađa trojku a već do 12. minuta igre srpski plejmejker stigao je do dvocifrenog učinka (13 pts).

Prvi spektakularan potez na meču izveo je Miroslav Raduljica u trećem minutu druge četvrtine kada je zakucao preko dvojice svojih čuvara za maksimalnu prednost koju su "Orlovi" uspeli da stvore do tog momenta (15:30).

Usledio je tajm-aut francuskog selektora Kolea nakon kojeg "Trikolori" prave seriju 6:0 koju je posle dva i po minuta prekinuo Stefan Marković polaganjem posle kontranapada.

Drugi deo druge četvrtine protekao je u znaku sjajne igre u odbrani naših reprezentativaca koja nam je donela seriju 7:0 i najveću prednost u prvom poluvremenu koja je iznosila "+18" (25:43).

Do odlaska na odmor u poluvremenu Srbija je dopustila Francuzima još osam poena ali je zahvaljujući trojci Bogdana Bogdanovića prednost posle prvih 20 minuta igre iznosila "+14" (32:46).

Posle prvog poluvremena poenterskim učinkom izdvojio se Miloš Teodosić koji je Francuzima ubacio 18 poena, a pratili su ga Marković sa 9 i Raduljica sa 7 poena. U redovima reprezentacije Francuske samo je Batum stigao do dvocifrenog učinka (10 pts).

Sut tabla

Statistika posle prvog poluvremena

Francuska - 100% sa linije penala, 50% za dva, 29% za tri, 18 skokova, 6 asistencija, 3 ukradene lopte

Srbija - 56% sa linije penala, 57% za dva, 71% za tri, 13 skokova, 12 asistencija, 5 ukradenih lopti

Kao i prethodne dve i treću četvrtinu prvim poenima otvara Miloš Teodosić i to trojkom kojom za nepunih 22 minuta stiže do učinka od 21 poena!

Na drugoj strani trojku je vratio Batum ali to nije omelo naše košarkaše da do sredine treće četvrtine "umrtve tempo" i iskontrolišu tok meča. U tim trenucima izabranici Saše Đorđevića uspevaju da održe koncentraciju i da onemoguće rivala da nekom većom serijom "istope" prednost i rezultatski se vrate u igru.

Prednost stečenu u prvih 20 minuta "Orlovi" su uspeli da održe i uvećaju dva minuta pre kraja treće četvrtine uprkos činjenici da su nas Francuzi u periodu od 25. do 37. minuta zaustavili u poenterskom smislu.

Igra u tim trenucima možda nije bila na najvišem nivou ali smo i tako uspeli da povećamo prednost sa poluvremena i da na poslednji duži odmor između četvrtina odemo sa "+15" (46:61).

Početak poslednje četvrtine nagovestio je da se Francuzi neće predavati a sjajna igra u odbrani donela im je već posle 40 sekundi igre seriju 5:0 i smanjenje prednosti na "-10" (51:61).

Usledila je serija faulova reprezentativca Francuske a naši reprezentativci nikako nisu uspevali da se snađu u takvim okolnostima o čemu govori i podatak da smo prve poene u poslednjoj četvrtini postigli posle skoro tri minuta igre.

Umesto da nam taj prekid serije donese staloženost u igri ispostavilo se da su Francuzi ušli u šutersku seriju, pa su za samo minut i po pogodili tri trojke preko Dijaa, Batuma i Furnijea što ih je na polovini četvrtine dovelo na samo četiri poena zaostatka (61:65).

Trojka koju je Bogdan Bogdanović pogodio posle tajm-auta koji je zvao Saša Đorđević učinila je da zadržimo kakvu-takvu prednost i da u završnicu uđemo hladne glave, koliko je to bilo moguće u datim okolnostima.

Bivši košarkaš Partizana bio je u tim trenucima pokretačka snaga našeg nacionalnog tima a Teodosićeva trojka na 2:52 pre kraja dala nam je dodatnu snagu da verujemo u pobedu uprkos činjenici da su nas Francuzi zatrpavali trojkama!

Posle svega što smo večeras gledali, došlo se u poziciju da Srbija u poslednjim minutima strepi za pobedu i to samo zahvaljujući Nikoli Batumu koji je večeras ubacio neverovatnih 35 poena.

Srećom, ruka je počela da drhti Francuzima u poslednjim sekundama a naši momci uspeli su da sa linije penala overe trijumf a poslednja dva poena za "Orlove" je postigao mnogo osporavani Marko Simonović!

Pobedom u polufinalu XVII Mundobasketa reprezentacija Srbije napravila je najveće iznenađenje na prvenstvu i učinila da "Zemlja Košarke" ponovo oživi a ne treba zaboraviti da će nam medalja iz Španije biti prva od kada nastupamo pod nazivom SRBIJA!

Za kraj, da dodamo, da je najefikasniji pojedinac na meču bio Batum sa 35 poena, da je Srbiju predvodio Teodosić sa 24 poena, ali da je na kraju pobedio tim i junačko srce reprezentacije Srbije!

Finale Svetskog prvenstva igra se u nedelju od 21 čas a protivnik reprezentacije Srbije biće branilac titule, selekcija Sjedinjenih Američkih Država.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke