SL: Zvezda - Partizan (KRAJ)

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 21.06.2014.
19:56
Izvor: Sportske.net

Borba za trofej u košarkaškoj Superligi Srbije nastavlja se četvrtom utakmicom finalne serije plej-ofa. Partizan ima "meč loptu" jer vodi 2:1 u seriji ali Zvezda večeras igra pred svojim navijačima.

kkpartizan.rs
kkpartizan.rs

Povezane vesti

Četvrtom utakmicom finalne serije plej-ofa košarkaške Superlige Srbije biće nastavljena borba za trofej koju su Partizan NIS i Crvena zvezda Telekom počeli 14. juna duelom za zaborav.

Branilac trofeja i dvanaestostruki uzastopni šampion Srbije ulazi u večerašnji meč sa vođstvom od 2:1 u seriji a Crvena zvezda Telekom moraće pred svojim navijačima da traži izjednačenje i eventualnu majstoricu u kojoj bi dobila šansu da prekine dominaciju crno-belih.

PRVA ČETVRTINA

Prvi napad na četvrtom meču imali su košarkaši Partizana ali Bogdanović nije pogodio, baš kao ni Nelson na drugoj strani pa Žofri Lovernj postiže prve poene večeras.

Dobrim skokom u odbrani crno-beli brane prva dva napada Zvezde a onda Đorđe Gagić postiže poene iz reketa pa gosti stižu do 0:4. Zvezda uzvraća preko Luke Mitrovića i Čarlsa Dženkinsa - 4:4.

Bogdan Bogdanović je dva puta naterao Nelsona da pravi prekršaj pa od četiri pokušaja sa penala pogađa tri puta za 4:7. Nelson odlazi na klupu zbog problema sa ličnim greškama.

Boban Marjanović upisao je prve poene zakucavanjem ali je onda usledila greška Jake Blažiča posle koje Bogdan Bogdanović pogađa prvu trojku na večerašnjem susretu i vodi Partizan na "+4" - 6:10.

Ulazi Marjanović u svoj prepoznatljiv ritam pod protivničkim košem pa smanjuje prednost Partizana na 8:10 ali sa druge strane Bogdan Bogdanović nastavlja da pravi probleme odbrani crveno-belih.

Marko Simonović pravi faul, Zvezda izlazi iz bonusa pet minuta pre kraja ali crno-beli ne uspevaju preko Lovernja da dođu do druge trojke pa Dženkins poravnava na 10:10.

Ponovo Bogdanović pravi probleme Zvezdi. Reprezentativac Srbije stiže do osmog poena a Partizan do novog vođstva od 10:12. Prvo vođstvo Crvenoj zvezdi Telekom donosi Luka Mitrović uz tri poena do kojih stiže poenima pod košem i sa penala - 13:12.

Otvorila se utakmica, pogađaju Bertans i Dženkins, igra se koš za koš u ovim trenucima a Zvezda ima pola koša prednosti - 15:14. Evo i prve trojke za domaće. Branko Lazić pogađa za najveću prednost crveno-belih koji vode 18:14 ali nemaju rešnje za Bogdanovića koji drugom trojkom vraća Partizan u egal - 18:17.

Nastavili su Lazić i Bogdanović da pogađaju a posle Lazićevog skoka u napadu Mitrović polaže za prednost Zvezde od 22:19 na 40 sekundi pre kraja prve deonice.

Smanjio je Partizan prednost Crvene zvezde Telekom poenima Milenka Tepića sa penala pa na prvu pauzu odlazimo sa prednošću domaćih - 22:21.

DRUGA ČETVRTINA

Demarkus Nelson otvara poenima drugu deonicu. Evidentno je za sada da Partizan ima samo jednog raspoloženog igrača dok Zvezda svoju snagu pronalazi u Mitroviću, Dženkinsu, Marjanoviću, Laziću i Nelsonu.

Dva i po minuta igre bilo je potrebno Partizanu da stigne do prvih poena u drugoj četvrtini. Kapiten Lovernj pogađa i smanjuje prednost Zvezde na 24:23.

Preuzeo je Saša Pavlović odgovornost na sebe u poslednja dva napada Partizana i uspeo da pogodi oba puta. Njegove poene "presekao" je i pogodak Dženkinsa. Rezultat je i dalje u egalu ali sada Partizan ponovo vodi - 26:27.

Dosta grešaka i nerezonskih pokušaja na obe strane uslovilo je da posle pet i po minuta igre u drugoj četvrtini bude postignuto ukupno 10 poena.

Vezuje Đorđe Gagić šest poena, sa dva zakucavanja i šutem sa "kapice" ali Zvezda odgovara trojkom Dragićevića u preko Dženkinsa pa prednost crno-belih iznosi svega dva poena - 31:33.

Imao je Boban Marjanović priliku da sa linije penala vrati prednost na stranu Crvene zvezde Telekom ali je usled oba promašaja rezultat ostao nepromenjen sve do nove trojke Bogdana Bogdanovića koja pada u vodu posle loše odbrane i poena Čarlsa Dženkinsa.

Imao je Partizan "+5" posle Bogdanovićeve trojke što je bila najveća prednost za oba tima na današnjem susretu ali Dženkins vraća na "-3" posle čega i Marjanović "kuca" za 35:36. Tajm-aut zove Duško Vujošević.

Milutinov, Dženkins i Lovernj nisu uspeli da pogode u poslednje tri akcije pa će Zvezda imati poslednju akciju pre odlaska na odmor. Pre toga Radonjić traži tajm-aut.

Zonskom odbranom košarkaši Partizana zadržali su Zvezdu na 35 poena i na odmor otišli sa minimalnom prednošću - 35:36 nakon dvadeset minuta igre!


TREĆA ČETVRTINA

Loše otvaranje treće četvrtine za goste. Prva dva napada nisu pretvorena u poene a pride je Saša Pavlović dobio treću ličnu grešku posle faula u napadu. Na terenu je Davis Bertans umesto Pavlovića.

Zvezda preuzima prednost posle četiri vezana poena - 39:36. Uzvratio je Bertans prvim poenima, trojkom koja poravnava rezultat na 39:39. U narednom napadu Lovernj nastavlja mini seriju Partizana koju poenima iz reketa prekida Boban Marjanović.

Crno-beli ulaze u problem sa penalima posle tri i po minuta igre u trećoj deonici. Po tri penala imaju Pavlović, Bertans i Gagić. Drugi igrač u Zvezdi sa dvocifrenim brojem poena je Boban Marjanović, Zvezda ponovo vodi - 43:41.

Nastavlja Bogdan Bogdanović da rešeta koš Crvene zvezde Telekom. Serijom 0:5 vratio je prednost na stranu Partizana - 43:46.

Raško Katić sa penela smanjuje na 45:46 a onda interesantna situacija pod košem Crvene zvezde Telekom. Tadiji Dragićeviću dosuđena je tehnička greška zbog simuliranja faula pa Bogdanović dodaje nove poene sa linije penala ali onda pravi treći prekršaj u odbrani i ulazi u problem.

Najefikasniji košarkaš domaćih Čarls Dženkins postigao je nove poene sa linije penala posle faula Bogdanovića a onda sledi serija promašaja Lovernja, Katića, Pavlovića i Blažiča.

Uključio se konačno i Raško Katić u meč. Zakucavanjem diže "Pionir" na noge a kako je bio pod faulom imao je i slobodno bacanje koje nije iskoristio pa potom pravi i prekršaj. Trenutni rezultat je 49:48, vodi Zvezda na dva minuta pre kraja.

Taman kada se činilo da je Katić uradio nešto dobro Kragujevčanin vezuje promašaj sa linije penala, pravi prekršaj a onda još jedan ali ovoga puta nesportski! Sudije potom poništavaju odluku, samo prekršaj i dva penala, dovoljno da Pratizan pređe u prednost - 49:50.

Drugi najefikasniji pojedinac iz redova Partizana, Đorđe Gagić pravi četvrtu ličnu grešku pa ga Vujošević povlači sa terena. Blažič ne pogađa trojku ali Nelson hvata loptu pa Lazić u reprizi uspeva da ubaci treću trojku za crveno-bele na današnjem meču - 52:50.

Posle trećeg faula Branka Lazića Bogdan Bogdanović pogađa jedno od dva slobodna bacanja pa se na poslednju pauzu između četvrtina odlazi rezultatom 52:51, minimalnom prednošću Crvene zvezde Telekom.

ČETVRTA ČETVRTINA

Posle promašenog šuta za tri poena Jaka Blažič biva najbolji u skoku pa u padu dodaje loptu Nelsonu koji postiže prve poene u poslednjoj deonici.

Posle faula Žofrija Lovernja Zvezda preko Branka Lazića stiže do najveće prednosti na večerašnjem susretu 56:51. Posle Tepićeve odbojke i Katićevog pogotka ostaje "+5" za domaće - 58:53.

Nastavlja se rapsodija Bogdana Bogdanovića ali jedan šuterski raspoložen igrač nije dovoljan gostima da preuzmu kontrolu nad igrom. Marko Simonović je postigao svoju prvu trojku večeras i sada je 61:55 za crveno-bele.

Sa druge strane Nikola Milutinov polovično precizan sa linije za slobodna bacanja i čini se da Zvezda u datom trenutku ima šansu da prelomi utakmicu. Na dobrom je putu jer Katić postiže nove poene - 63:56.

Kakva rampa Gagića na šest minuta pre kraja, Simonović pada na zemlju i dobija isto što je i sam dao Gagiću u prvom delu igre. Ovoga puta blokada Gagića deluje kao podstrek za igrače Partizana koji preko Pavlovića stižu do tri poena i hvataju priključak - 63:59.

Raško Katić je poenima iz odbojke vratio Zvezdu na "+6" ali je potom napravio ličnu grešku i poslao Bertansa na liniju penala sa bebe na klupu. Samo jedan pogodak Bertansa, Zvezda vodi 65:60 na pet minuta pre kraja.

Prvi poeni Jake Blažiča u 35 minutu utakmice! Zvezda ponovo na "+7" a posle greške Gagića faulove prave Tepić i Milutinov. Za mladog centra crno-belih to je četvrta lična greška.

Čarls Dženkins pravi dva nepromišljena poteza i vraća Partizan u igru. Najpre daje loptu u ruke Pavloviću a onda pravi prekršaj nad Tepićem u situaciji kada je Zvezda izašla iz bonusa. Tepić precizan oba puta - 67:62.

Posle Dženkinsa i Jaka Blažič čini istu grešku, pravi faul u skoku, Tepić je ponovo na liniji za slobodna bacanja i ponovo je precizan. Zvezda sada ima samo tri poena i ponovo gubi loptu u napadu, crno-beli su ponovo u igri!


Serijom grešaka u napadu i odbrani košarkaši Crvene zvezde Telekom vratili su Partizan NIS u život. Na tri minuta pre kraja Saša Pavlović pogađa za dva i dobija dodatno slobodno bacanje koje ne koristi pa ostaje pola koša prednosti za domaće - 67:66.

Čarls Dženkins srlja iz greške u grešku. Dva puta je promašio šut za tri poena u samo desetak sekundi a onda je napravio i grešku u koracima. Radonjić ga povlači sa terena. Partizan ima napad za vođstvo.

Promašio je Pavlović ali Partizan stiže do skoka u napadu i nove prilike koju koristi Bogdanović jer prekršaj Marjanovića pretvara u dva poena sa linije penala. Reprezentativac Srbije postigao je 30 poena za 38 minuta igre! Partizan vodi na dva minuta pre kraja - 67:68.

Možda i sporna situacija pod košem crno-belih. Luka Mitrović je možda fauliran ali sudija je pokazao da je lopta izašla iz terena od njega. Crno-beli ne koriste priliku koja im se ukazala da dođu do iole osetnije prednosti koja bi u ovakvoj situaciji bila jako velika.

Preko Lovernja Partizan pravi "+3" a Radonjić traži tajm-aut posle kog Nelson smanjuje na 69:70.

Ali nema rešenja za Bogdanovića, Partizan vodi 69:72 na 30 sekundi pre kraja. Ipak, Jaka Blažič pogađa ekspresno za tri i vraća Zvezdu u život, nerešeno je - 72:72!

Posle tajm-auta Partizan je preko Bogdanovića trošio vreme a onda se najbolji igrač utakmice okliznuo i omogućio Jaki Blažiču da šutem za tri reši meč što Slovenac ne čini pa meč ide u produžetke!

PRVI PRODUŽETAK

Posle bure u poslednjih 20 sekundi regularnog toka utakmice Partizan bolje otvara produžetak. Milenko Tepić pogodio je za tri poena ali Zvezda sa druge strane sa penala ima priključak - 74:75.

Ponovo dobar napad Partizana, Lovernj pogađa "2+1" pa crno-beli sada imaju "+4" - 74:78. Posle pokušaja Luke Mitrovića lopta ne ulazi u obruč a onda mladi krilni centar pravi nesportsku ličnu grešku i šalje Lovernja na liniju penala. Kapiten Partizana može da prelimi utakmicu i donese titulu crno-belima.

Pogodio je Lovernj oba bacanja ali Partizan nije iskoristio loptu sa strane pa se Zvezda poenima Nelsona vraća u igru. Posle poena Lazića sa penala Zvezda je prišla na "-2" - 78:80.

Onda ponovo Bogdanović stupa na scenu. Pogotkom jednom rukom u padu a onda i sa linije penala stiže do svog 36. poena a Partizan sada ima prednost od šest poena na minut i po pre kraja produžetka - 78:84.

Demarkus Nelson drži Zvezdu u životu novom trojkom, sada je "+3" za Partizan koji ima nova slobodna bacanja. Saša Pavlović ide na liniju penala i pogađa oba puta - 81:86.

Blažič i Lovernj uspešni pod koševima - 83:88. Bogdanović pravi petu ličnu grešku 46 sekundi pre kraja produžetka. Zvezda ima dva bacanja koja polovično koristi Nelson - 83:88.

Rešava Đorđe Gagić pitanje prvaka Srbije. Centar Partizana kuca i ima dodatno slobodno bacanje 29 sekundi pre kraja. Partizan ima "+7" - 84:91. Ali Simonović budi nadu trojkom - 87:91.

Marjanović pravi faul 18 sekundi pre kraja. Gagić je na liniji za slobodna bacanja. Pogađa jedno, dovoljno za titulu jer Zvezda ne uspeva da dođe do poena na drugoj strani.

Lična greška za Lazića, peta večeras, a Jaka Blažič dobija tehničku grešku. Povećaće prednost Partizan. Konačan rezultat večerašnjeg susreta je 87:95 posle 45 minuta igre.

Partizan je trinaesti put za redom šampion Srbije a 21. u svojoj bogatoj istoriji, junak meča je Bogdan Bogdanović!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke