Sale na mukama - Da li će okosnicu reprezentacije Srbije od jeseni činiti igrači iz KLS?

Autor: Darko Mitrović
utorak 16.05.2017.
12:43
Izvor: Sportske.net

Posle najnovije izjave Đordija Bertomeua, prilika je da pogledamo ka jeseni i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Na koje igrače Sale Đorđeić (ne) bi mogao da računa?

Epa/Lukas Schulze
Epa/Lukas Schulze

Povezane vesti

Situacija zaista postaje alarmantna kada je reprezentacija u pitanju. Naravno, ne samo naša...

Kako smo objavili ranije danas, prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu poručio je da, poput onih iz NBA lige, ni evroligaški klubovi neće davati svoje igrače za učešće u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, koje startuju već na jesen.

S obzirom da je i Evrokup pod Đordijevom ''kapom'', za očekivati je da se ista odluka odnosi i kada su u pitanju klubovi koji budu učestvovali i u tom takmičenju, ali sve će se definitivno znati tokom leta, uoči žreba za sledeću sezonu.

Šta bi ovo moglo praktično da znači? Na koje igrače naš selektor Saša Đorđević (ne) bi mogao da računa?

Ako se vratimo godinu dana unazad i pogledamo Đorđevićev širi spisak igrača uoči kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju, jasno je da će većina tih igrača i ove godine biti okosnica našeg nacionalnog tima. Bar do završetka Evrobasketa...

Na tom spisku su tada bili: Stefan Birčević, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Nemanja Dangubić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Stefan Jović, Nikola Kalinić, Marko Kešelj, Ognjen Kuzmić, Vladimir Lučić, Milan Mačvan, Stefan Marković, Boban Marjanović, Vasilije Micić, Dragan Milosavljević, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Miroslav Raduljica, Marko Simonović, Vladimir Štimac, Miloš Teodosić i Rade Zagorac.

Dakle, imajući u vidu novonastale okolnosti, od ovih igrača Đorđević na jesen neće moći da računa maltene ni na jednog, čast izuzecima (možda Birčević, Zagorac, Štimac...), jer će uglavnom svi oni biti ili u NBA, ili u Evroligi i Evrokupu.

S obzirom da je još uvek neizvesno u kom takmičenju će igrati Partizan, ukoliko se crno-beli i ovoga puta odluče za FIBA Ligu šampiona, moguće je da okosnicu tog ''osakaćenog'' nacionalnog tima čini nekolicina igrača crno-belih, poput Stefana Pota ili Stefana Birčevića, ako i dalje ostane u Partizanu, zatim Mihajlo Andrić, Vanja Marinković...

Ali ako crno-beli odu u Evrokup, selektor po svoj prilici ni na njih neće moći da računa.

Ko onda ostaje na raspolaganju - košarkaši Mega Leksa, FMP-a i ostalih klubova iz KLS, u prvom redu onih koji trenutno igraju Superligu Srbije (Vršac, Spartak, Borac, Dinamik).

U tom slučaju, ulogu u selektiranju igrača mogao bi da preuzme aktuelni trener Dinamika i pomoćnik selektora Đorđevića Miroslav Nikolić, koji je odlično upoznat sa kvalitetima igrača u domaćem takmičenju...

Naravno, ništa ovo još nije definitino, tek se očekuje odgovor FIBA na ove najave iz Evrolige, ali s obzirom na prošlogodišnja iskustva u ''ratu'' na relaciji FIBA - Evroliga, ništa nas ne sme iznenaditi...
--

--

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Me1919
Tuesday, 16.05.2017
17:03

Koji Andric,kakav sad Pot? Pa oni ni kod nas u klubu mesto ne zasluzuju!

avatar
Tuesday, 16.05.2017
13:33

Kakav bre Andric, pobogu, nemojte samo tako da se salite:-D Evo zbog cega sam uvek pisao na koja 24 (pa i malo vise od toga) igraca mozemo da racunamo:-D

avatar
Roj Kin 16
Tuesday, 16.05.2017
13:27

Koliko god novac uticao na sve, mislim da ULEB ne može da pobijedi FIBA u ovoj trci. Svi savezi su pod okriljem FIBA, tako da po nalogu iste, savezi mogu da zabrane klubovima da registruju igrače, a to nikome ne odgovara. Ovo bi bilo dobro za igrače koji ne mogu da se izbore za nacionalnu selekciju pored NBA i EL igrača, ali lošije za kvalitet reprezentativne košarke. Mora se naći kompromis.

avatar
Dario Bubic
Tuesday, 16.05.2017
14:24

da li je i americki savez pod okriljem fiba pitam ja tebe? ili je NBA kao i EL i EK nezavisna organizacija u odnosu na fiba-u.

avatar
Tuesday, 16.05.2017
17:25

Podredjeni su jer su clanica FIBA Americas, ali bas ih briga, mogu da posalju i petu garnituru, opet ce gaziti sve redom...

avatar
Roj Kin 16
Tuesday, 16.05.2017
16:06

NBA je član USA basketball( USAB), a USAB je priznata od FIBA, međutim nije joj podređena kao savezi evropskih zemalja. Mislim da je tako. Nisam 100 posto siguran.