Rušenje ABA lige - Savezi osnivaju novi regionalni šampionat?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 26.04.2016.
13:03
Izvor: Sportske.net

Sukob na relaciji FIBA - Evroliga uskoro bi mogao da dovede do formiranja nove regionalne lige o čemu svedoči i današnji potez Košarkaškog saveza Slovenije.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Pretnje i kazne kojima je evropski ogranak Međunarodne košarkaške federacije pribegao u sukobu sa Evroligom uskoro bi mogle da dovedu do rušenja ABA lige kakvu znamo.

Košarkaški savezi Srbije i Hrvatske već su uskratili podršku ABA ligi, a u utorak je to učinio i Košarkaški savez Slovenije nakon video konferencije predstavnika tog tela sa čelnicima FIBA.

To praktično znači da regionalna liga, kakvu trenutno znamo, neće moći da nastavi da postoji pošto će joj tri vodeća Saveza zemalja bivše SFRJ uskratiti podršku kako bi izbegla sukob sa Međunarodnom košarkaškom federacijom.

Kako takva odluka ne bi pogodila klubove koji se trenutno takmiče u ABA ligi, pomenuti Savezi trebalo bi da organizuju novo takmičenje koje će biti igrano u završnici sezone, po okončanju nacionalnih šampionata!

Podrazumeva se da u takvoj konstelaciji stvari ponuda Đordija Bertomeua neće ostati na snazi, pa ostaje da se vidi kako će klubovi reagovati jer kroz novu regionalnu ligu neće imati prohodnost ka Evroligi i Evrokupu.

Jasno je da je FIBA rešena da na taj način donekle povrati izgubljeni primat jer je osnovni cilj Međunarodne košarkaške federacija povratak sportskom principu ostvarivanja plasmana u međunarodna takmičenja kroz učinak u nacionalnim takmičenjima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aleksandar Karni Spasojevic
Tuesday, 26.04.2016
16:32

Da Fiba ima bilo kakve veze sa sportskim principima ne bi Kosovo bilo njen clan

avatar
Tuesday, 26.04.2016
16:09

Видим да је стална тема АБА, ФИБА, домаће првенство итд.nnЗашто АБА лига не би могла да се прошири на нпр 22 клуба у две конференције (исток и запад). Исток би чинили 11 тимова из Србије, ЦГ и Македоније, а запад 11 из БИХ, Хрватске и Словеније. nnКСС би могао да буде предводник источне конференције и победник плејофа источне конференције би уједно био првак Србија, а ако у неком случају победник источне буде тим из Македније или ЦГ, два најбоље пласирана спрска тима би играли доигравање за титулу.nnКлубови би у својим конференцијама играли двокружно и по један меч са тимовима из друге конференције. Ту би свако играо по 31 утакмицу (20+11). Плејоф истока би могао да крене од четвртфинала на две победе, полуфинале исто на две победе, а финале на 3. nnПобедници финала истока и запада би играли за титулу јадранске лиге.nnТако би се смањио број утакмица, домаће првенство не би било толико безначајно и јадранска лига би се играла бар у 7-8 српских градова. nnКСС би могао да одрганизује Б лигу чији би победник мењао најлошијег из претходне сезоне у јадранској лиги.nnпоздрав

avatar
Paisley is back
Tuesday, 26.04.2016
16:42
avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Tuesday, 26.04.2016
19:58

Lupaju ti minuse a napisao si ono što je neophodno! Dobra zamisao...

avatar
kizito
Tuesday, 26.04.2016
14:30

Kod Bertomeua ce igrati jedan klub iz ovog regiona,bezobzira na koji nacin.Sumnjam da ca na predstojecem sastanku ako ga uopste i bude doci do bilo kakvog ozbiljnijeg dogovora Evrolige i FIBE.

avatar
Lasana
Tuesday, 26.04.2016
14:24

Glupost na 3. Našim timovima treba što više jakih utakmica tokom sezone, ne na kraju sezone. Bar 25 u ABA, 25 u EL (Zvezda, Cedevita), pa još 20tak u nacionalnim šampionatima...zato Zvezda i njeni pre svega domaći igrači sve više napreduju. Naravno da će igrač naučiti nešto kad odigra 80 utakmica u godini za klub i reprezentaciju.nOvako će sigurno biti bolje da u Srbiji igraju sa 7 ekipa, 14 kola a od toga 4 ozbiljne utakmice u sezoni.nIgrao je Partizan EL bez ABA pa je svake godine slavio kad prebaci 3 pobede u EL.

avatar
dusan1987
Tuesday, 26.04.2016
13:42

Srbi,zaboravite aba ligu,ona samo steti srpskoj kosarci,problem je sto smo mi SRBI najveci jugonostalgicari pa bismo opet da sebi uskacemo u stomak,kad su hteli zasebne drzave neka igraju sami sa sobom,buducnost sa mornarom,ulcinjem,lovcenom,ibrom,hrvati sa svojima,isto tako i slovenci i bosanci,sto da mi njima odrzavamo kvalitet.

avatar
Gospodin grobar
Tuesday, 26.04.2016
16:51

Smaras sa glupostima...

avatar
dusan1987
Tuesday, 26.04.2016
17:03

Kojim glupostima,objasni mi?Nema u mom komentaru nikakve politike,ako si na to mislio,samo cist racun.Mi uvijek mislimo kako smo najbolji,najjaci itd. a stvarnost je sasvim drugacija.Sad neki misle kako ZVEZDA moze da osvoji evroligu u naredne 2-3 godine ali od toga nece biti nista,kao sto i partizan nece nikad vise osvojiti evroligu.Ali sa srpskom ligom koja ima vise ozbiljnijih klubova imaces reprezentaciju,ali to ne moze preko noci,e u tome je tvoj problem ti bi odmah i sve ali bez osnove se ne moze.

avatar
Predrag Filipovic
Tuesday, 26.04.2016
13:41

daj da se okonca ova agonija vvec jednom

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 26.04.2016
13:18

Podrzavam FIBU, ali ne moze se ovako, preko noci, prijetnjama i ucjenama...

avatar
Tuesday, 26.04.2016
13:07

https://www.youtube.com/watch?v=irtsm7mLG5k