Recept za podvig su čelični živci

Autor: Boban Filipović
petak 07.04.2017.
13:27
Izvor: Sportske.net

Kakvo je suđenje imala Darušafaka na poslenjih par utakmica sve navodi na pomisao da će biti prljavih igara večeras u Istanbulu. Stoga Zvezda osim rivala mora da pobedi i sebe.

Epa/Juanjo Martin
Epa/Juanjo Martin

Povezane vesti

Osim što je Darušafaka Evroligino mezimče, u šta smo se savršeno dobro uverili protežiranjem od strane sudija u polsednjih nekoliko kola, reč je o ekipi koja baš i ne leži Zvezdi i koja je uzimala sklpove jakim ekipama, baš kao i šampion Srbije.

Osim što je neuporedivo skuplja, što ima sjajne pojedince poput Vonamejkera, Klajburna, Vilbekina, Žižića, Moermana, Andersona, Bertansa, što je vodi trener, koji iako oteran u sred prošle sezone, ima NBA prsten osvojen sa Klivlend Kavalirsima, na njenu vodenicu ide i što će igrati pred svojom publikom i što će imati "vetar u leđa" od strane 'ljudi u crnom', predvođenih "lopovom" Migelom Perez Perezom.

Darušafaka je ekipa koja je slabo otvara utakmice ove sezone u Evroligi, redovno je u minusu u njihovoj ranoj fazi, uglavnom juri rezultat, ali ga zbog pomenutog protežiranja neretko stiže, preokreće u svoju korist u finišu i dobija ih. Ta praksa je najajvljena još u prvom kolu u Beogradu pobedom nad Zvezdom uprkos "debelom" minusu, a izuzetak ovog "pravila" je poraz u Milanu, kada je krivicom "manekena" Paskola prokockana ogromna prednost.

Valja podsetiti  da šampion Srbije nije uspeo da savlada Darušafaku ni u prošlosezonskom izdanju Evrolige, što je jasan pokazatelj da mu rival protiv koga će igrati odlučujući meč baš i ne leži.

Ono što je za Zvezdu posebno otežavajuća okolnost je što mora da menja čitavu koncepciju igre u delu sezone kada se sve odlučuje. Razlog je jasno povreda Stefana Jovića, lidera i "mozga" ekipe. Kada nema Jovketa nema ni pravog Kuzmića, ni Tompsona, jer su to igrači čiji učinak u napadu isključivo zavisi od njega, tj 'pikenrol' igre u kojoj je Nišlija "tata". Posledica Jovićevog izostanka je i to što Simonović pod novonastalim okolnostima sve teže može da odglumi lažnu četvroku i raširi napad izvlačenjem na šut za tri poena, posledica toga je drastičan pad njegovog procenata uspešnosti u šutu van linije 6.75.

Dženkins i Gudurić su prekomadovani na "pomoćnog pleja", nije im to strano, ali to ipak nije njihova primarna pozicija. Oslanjati se na Voltersa u ovakvoj situaciji je preveliki rizik i Radonjić je svestan da sa tim ne sme da se kocka.

Ono što raduje je buđenje iskusnog Bjelice, a što nikako ne raduje je što kapiten Luka Mitrović nikako da se "odmrzne" i što je ove sezone nekoliko svetlosnih godina daleko od evroligaškog nivoa.

Imamo smo pravo ovog sveta da sumnjamo da će Zvezdi biti onemogućeno da "kidiše" u odbrani, iz koje, po prirodi stvari, dolaze laki poeni iz kontre. Nemojte da se iznenadite ako bude bila u bonusu posle dva, tri minuta igre u svakoj od četvrtina i ako igrači Darušafake budu "kampovai" na liniji sobodnih bacanja. Očekujte i česte Radonjićeve rotacije zbog već najavljenih problema sa penalima.

Uz sve navedeno jasno je ko je favorit, ali Zvezda nije bez šansi.

Preskočićemo srpski inat, analogije sa burnom istorijom srpsko-turskih odnosa, mitove o nebeskim narodima i fraze o moralnim pobedama, koje su ništa drugo do eufemizmi za neuspeh. Recept za uspeh je hladna glava, junačko srce i vera u sebe. Prevedeno na košarkaški jezik, mora da se igra pametno i mora da se pogađa. Posebno trojke, jer pozicinoni napad bez Jovića nije baš bajan.

Neka snaga bude sa Zvezdom. Meč odluke počinje u 19h.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dusko
Friday, 07.04.2017
17:02

Večeras će kapiten biti na nivou, samo da se Volters oslobodi grča...

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 07.04.2017
15:02

Klajburn je daleko od nekog cak i iole dobrog sutera za 3,ali na ulazu je predobar tako da momci evo van ideja da ga unistite psihicki,lepo ga u prvoj cetvrtini ostavite samog na sutu za 3 i to da se bas vidi da ga namerno ostavljate,pa kada promasi (a nadamo se da hoce) od tog ponizenja pocece da sumnja u sebe,a ako se to desi maltene vam ostaje Vanamejker za koga imamo bar 3 izuzetno dobra defanzivca da ga sacuvaju. Sto se Zizica tice,ta panjina je smesan igrac i on nam nece ama bas nikakav problem zadati,a Bertrans i Anderson valjda nece imati sutersko vece,ni trener im nije neki (to sto je uzeo prsten je smesno spominjati)

avatar
ugaseni zivoti
Friday, 07.04.2017
15:38

Tacno Kaljburn I slobodna bacanje lose sutira a za Zizica sam ja odavno govorio da nije neki igrac samo pod kos umije

avatar
soru
Friday, 07.04.2017
19:25

brate ti si napisao komentar kao da igrate protiv neke ekipe iz sedme lige moldavije...izgleda da njihovi igraci nista ne znaju

avatar
ugaseni zivoti
Friday, 07.04.2017
16:37

Treba jos nesto da zna a ne samo da ceka loptu pod kos

avatar
zoran zoran
Friday, 07.04.2017
15:55

Šta treba da radi klasični centar:D

avatar
Amar Zornic
Friday, 07.04.2017
14:52

Odbrana i dominacija u prvoj cetvrtini kljuc za pobedu , mnogo ocekujem od Nejta , Carlsa i Guduru . Simon i Kuzma nek ponove neku od mnogih sjajnih partija i bice svasta . Radonja verujemo u tebe !

avatar
Steffi
Friday, 07.04.2017
14:35

Moraju i sudije da se dobiju veceras!

avatar
Markо Đorđević
Friday, 07.04.2017
14:28

Da se pobijemo muski, pa ako budemo bolji, neka bude. Nije sramota biti 9. u Evropi u najjacoj evroligi ikad. Sami smo krivi ako ne odemo u Top 8, koliko god sudije vukle za Darusafaku.

avatar
Milos(CZV-CFC)
Friday, 07.04.2017
14:13

Samo hrabro!!! Sta god da bude veceras ja sam ponosan na vas! Zgazi ih sve!

avatar
Friday, 07.04.2017
14:03

Zvezdasi veruju u pobedu! Samo hrabro, mi smo ponosni, sta god na kraju da bude. A bice pobeda!

avatar
ugaseni zivoti
Friday, 07.04.2017
13:38

Odlican napisano mi treba da igramo nasu igru jako u odbrani pa sto bude Klajburnu treba pustati sut jer nije neki suter vise se oslanja na ulaz I treba Dangubic da ga cuva,sudije ce Im pomagat to se zna

avatar
Mitrandir
Friday, 07.04.2017
14:06

Nisam bas uvjeren da ce sudije pustiti igru kakvu je Zvezda navikla da igra u odbrani, a to ako se desi onda je veliki problem za Zvezdu. Desavalo se vec u par utakmica da sudije podignu kriterijume sto se tice kontakta u odbrani i Zvezda je gubila u tim utakmicama

avatar
ugaseni zivoti
Friday, 07.04.2017
14:38

Ja mislim da treba igrat kao sto stalno igramo ne mogu svaki napad da sviraju faul

avatar
Maestro-Sic-Chelsea
Friday, 07.04.2017
13:35

Veceras ako mislimo da pobijedimo moraju se 2 stvari uraditi to jest 2 igraca zaustaviti Klajburna za koga cela evropa nema recept kako da ga zaustavi na prodor ( tako nam je i dosao glave prvi mec) i wonameiker