Predstavljamo Zvezdine rivale - Makabi Tel Aviv

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 21.12.2014.
18:48
Izvor: Sportske.net

Predstavljanje Zvezdinih rivala u TOP 16 fazi Evrolige nastavljamo "ličnom kartom" aktuelnog prvaka Evrope, "Ponosa Izraela" i dužnika Crvene zvezde Telekom iz minule sezone.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Odmah nakon formiranja grupa u TOP 16 fazi Evrolige krenuli smo sa predstavljanjem klubova koji će u naredna četiri meseca ukrstiti koplja sa jedinim srpskim predstavnikom u elitnom takmičenju.

Nakon Real Madrida, čitaoci našeg portala imaju priliku da se podrobnije upoznaju sa ekipom koja dolazi iz izraelske prestonice, aktuelnog prvaka Evrope, slavnim Makabijem iz Tel Aviva!

Sa koje god strane da krenete u upoznavanje Makabija naići ćete na trofeje. Klub je osnovan 1932. godine u Tel Avivu a brojni uspesi ostvareni kroz 8 decenija dugu istoriju rezultirali su nadimkom "Ponos Izraela".

Reč je aktuelnom prvaku Evrope koji u svojim vitrinama ima 6 evropskih titula, a koji sa 51 titulom šampiona Izraela nema konkurenta u zemlji iz koje dolazi. Kada tome dodamo 41 trofej u Kupu Izraela, jedan Interkontinentalni Kup i jedan trofej ABA lige, jasno je da Makabi spada u red najtrofejnijih evropskih klubova.

Poslednju evropsku titulu Makabi je osvojio u prethodnoj sezoni savladavši u Milanu ekipu Real Madrida koju su svi već videli na tronu. Najveća snaga izraelskog sastava tada je bio trener Dejvid Blat koji je višegodišnji rad u Makabiju krunisao evropskom titulom a potom se otisnuo u NBA ligu.



Kada govorimo o Makabiju moramo da istaknemo da osnovna snaga izraelskog kluba leži u sjajnom kolektivu a manje u vrhunskim pojedincima iako se ne može reći da "Ponos Izraela" u svojim redovima nema izvandredne igrače.

Sa petoricom Amerikanaca, Grkom i sedmoricom igrača izraelske nacionalnosti Makabi predstavlja sjajan kolektiv čiji je motor pokretač Devin Smit. Smit je najbolji pojedinac izraelskog kluba a podršku ima u svojim sunarodnicima Džeremiju Pargu i Brajanu Rendlu.

Makabi
Foto: euroleague.net

Ne treba zaboraviti ni Sofoklisa Skorcanitisa koji predstavlja udarnu iglu Makabija u reketu ali koji zbog svoje težine neretko nije u stanju da odigra više od dvadesetak minuta po utakmici.

Makabi je preliminarnu rundu Evrolige završio kao drugoplasirani u grupi "B" sa skorom 7-3. Jedina iskušenja za "Ponos Izraela" u prvoj fazi takmičenja bili su moskovski CSKA i Unikaha, ali je interesantno da je Cedevita uspela da iznenadi tim iz izraelske prestonice i to baš u Tel Avivu.

Za Crvenu zvezdu Telekom dueli sa Makabijem predstavljaće "deja vu" pošto su se dva tima dva puta sastala u grupnoj fazi Evrolige u prethodnoj sezoni. Prva utakmica igrana je u okviru 2. kola grupe "D" i upravo je duel u "Nokia Areni" bio jedini koji je Zvezda izgubila sa nešto osetnijom razlikom (96:82) i pritom bila nadigrana.



Pamtićemo taj meč u Izraelu i po onom sramotnom transparentu "navijača" Makabija, dok je u revanšu Zvezda ispustila pobedu koja je ležala u rukama Demarkusa Nelsona. Bivši plejmejker crveno-belih promašio je polaganje pa je Makabi na kraju slavio rezultatom 78:76.



Pored navedenih duela Zvezda i Makabi su odigrali još jednu utakmicu u ABA ligi u onoj prvoj sezoni kada je sadašnji pomoćni trener crveno-belih Borko Radović pogodio za tri sa gotovo pola terena.

Kada već govorimo o prethodnoj sezoni dodajmo da je Makabi jedan od poraza na putu ka plej-ofu doživeo u Beogradu ali od Partizana. Crno-beli su budućeg prvaka Evrope tukli rezultatom 72:70 u uzavreloj atmosferi "KombankArene".

Ne tako davno bilo je i srpskih internacionalaca koji su branili boje Makabija. Čast da nose dres jednog od najtrofejnijih evropskih klubova imali su Nikola Lončar i Milan Mačvan.

Dodajmo još i to da Makabi igra u jednoj od najlepših dvorana Evrope, u čuvenoj "Nokia Areni" koja može da primi 11.700 navijača.

Crvena zvezda Telekom prvu utakmicu protiv branioca trofeja u Evroligi igra u drugom kolu grupe "E" i to u pomenutoj "Nokia Areni". Duel Makabi - Zvezda zakazan je za 8. januar od 20 časova i 45 minuta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
сочинитељ
Sunday, 21.12.2014
21:04

"нема конкурента из земље из које долази",ово је кључна реченица за гробаре да најзад схвате срж њихове "институције",тако сте и ви "доминирали" претходних година,врло слични макабију,држава стоји иза њих,конкуренција не постоји,покупујеш све домаће играче који вреде нешто,доведеш скупе странце и наравно да ћеш освајати све домаће трофеје и у европи правити успехе...буди шмекер па освоји нешто када ти је финансијска славина само мало заврнута

avatar
Nikola Nikola
Sunday, 21.12.2014
21:51

Makabi nema konkurenciju?
Znaš li ti, druže moj, da Makabi u poslednjih 8 godina 3 puta gubio titulu?
Kakve veze tačno država ima sa Makabijem? Nije ti to Srbija da imaju državne klubove i projekte.
I za kraj, Partizanu je slavina zavrnuta nakon SiEnSi-ja, a to ti je bila 2003., neverujem da se sećaš tih vremena.

avatar
сочинитељ
Sunday, 21.12.2014
22:30

држава им индиректно помаже кроз пореске олакшице компанијама,мада су већински власници приватна лица...си&си је била приватна компанија,а нис,телеком,комерцијална банка и дунав осигурање су државне фирме (ваши садашњи спонзори)