Predstavljamo rivale "Orlova"!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 26.01.2016.
19:53
Izvor: Sportske.net

Košarkaška reprezentacija Srbije saznala je ko će joj biti rivali u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a 'Sportske.net' vam predstavljaju reprezentacije koje stižu u Beograd.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Aktuelni viceprvaci sveta boriće se za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru početkom jula sa selekcijama Angole i Portorika, a u slučaju da budu bolji u toj konkurenciji čeka ih najbolji iz društva Japana, Češke Republike i Letonije.

Više o sastavu grupa na turnirima u Manili i Torinu pročitajte OVDE, a mi odmah krećemo na predstavljanje rivala koji "Orlovima" stoje na putu ka plasmanu na prve Olimpijske igre posle 12 godina posta.

Koncepcija kvalifikacionog turnira je takva da prvo morate da budete prvi ili drugi u svojoj grupi kako bi potom igrali polufinale za plasman na Olimpijske igre protiv jedne od prve dve selekcije iz druge grupe.

To znači da ćemo prvo morati da analiziramo selekcije Angole i Portorika pošto će nam te dve reprezentacije stajati na putu ka poslednjem stepeniku pred plasman na Olimpijske igre.

Reprezentacija Angole nosilac je 10 zlatnih medalja sa kontinentalnog šampionata Afrike, s tim što je na poslednjem turniru zauzela drugo mesto na podijumu.

Angola
Foto: fiba.com/afrobasket/2015

Titulu prvaka Afrike osvojila je Nigerija koja je time obezbedila direktan plasman na Olimpijske igre a Angolu poslala u kvalifikacije. Nigerija je u finalu Afričkog šampionata savladala Angolu rezultatom 74:85.

Radi se o reprezentaciji koja je sačinjena od igrača koji nastupaju u domaćoj ligi, za ekipe Primero de Agosto i Rekreativo do Libolo.

Prva zvezda reprezentacije je Janik Moreira koji je na minulom šampionatu Afrike prosečno beležio 10.6 poena i 5.7 skokova. Pored njega, ističe se još Karlos Morais koji igra na poziciji beka šutera.

Nešto ozbiljniji rival od Angole mogla bi da bude reprezentacija Portorika koja ima devet učešća na Olimpijskim igrama a 13 na Svetskim prvenstvima.

Portoriko
Foto: fibaamericas.com/mex2015

Tri puta je Portoriko osvajao zlato na šampionatima Amerike, poslednji put 1995. godine, a na poslednjem turniru u Meksiku ova reprezentacija je zauzela peto mesto iza selekcija Venecuele, Argentine, Kanade i Meksika.

Za razliku od reprezentacije Angole selekcija Portorika u svojim redovima ima igrače koji nastupaju u inostranstvu, a dvojica su članovi NBA klubova.

Jasno je da upravo Hose Huan Barea (Dalas) i Moris Harkles (Portland) predstavljaju prve zvezde reprezentacije zbog toga što igraju u NBA ligi, ali bitnu ulogu u ekipi Portorika igra i Džon Holand (Bešikataš).

Sigurno se sećate igara Portorika na Svetskom prvenstvu u Španiji gde su završili učešće u prvoj fazi iako su bili blizu plasmana u narednu rundu takmičenja.

Na pomenutom šampionatu sveta Portoriko je savladao Filipine rezultatom 77:73, a doživeo je poraze od Hrvatske, Argentine, Grčke i Senegala.

Ako se okrenemo grupi "B" u koju su smeštene selekcije Japana, Češke i Letonije, jasno je da konkurencija izgleda mnogo ozbiljnije jer sve tri reprezentacije imaju odlične igrače.

Favorit bi trebalo da bude Češka Republika za koju nastupaju Jan Veseli i Tomaš Satoranski, a upravo bi Česi mogli da nam budu poslednji rival na putu za Rio de Žaneiro.


Srbija i Češka Republika delile su megdan na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i tada je tim Aleksandra Đorđevića slavio rezultatom 89:75.

Ne treba, međutim potceniti ni reprezentaciju Letonije koja će u svojim redovima imati braću Bertans, Janisa Strelnieksa koji ima sjajnu sezonu u Brose Basketsu i košarkaša Njujork Niksa Krištapsa Porzingisa.

Podsećamo da se kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre igra od 4. do 10. jula.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
xman
Wednesday, 27.01.2016
00:56

Vise se plasim ove grupe nego neke koja je 5 puta jaca od ove

avatar
Salvatore
Tuesday, 26.01.2016
23:50

Sad sami krojimo svoju sudbinu,Litvanija nam se ne sme ponovo desiti!!!

avatar
milanlane1
Tuesday, 26.01.2016
23:06

Ako nesto sami ne uprskamo, lagana setnja.. Od svih rivala smo za 2 klase bolji sa onom reprezentacijom sa EP. Ako nam dodju Bobi i Jokic, to je to..

avatar
Tuesday, 26.01.2016
22:37

A Japan? Kakvi su oni? Ne zezam se, ali nikad nisam cuo ni za jednog njihovog kosarkasa.

avatar
Nikola Domazet
Tuesday, 26.01.2016
22:33

Najbolji smo u obe grupe, ali naravno nikoga ne treba potceniti. Treba se maksimalno fokusirati na to, izvesti najbolji sastav. Moje misljenje je da su u ovom trenutku nasi najbolji igraci: Teodosic, Jovic, Markovic ili Milosavljevic, Nedovic, Bogdanovic, Kalinic, Lucic, Bjelica, Erceg, Marjanovic, Jokic i Raduljica. Sad sve treba da se potrefi, nadam se da se niko nece povrediti. SRBIJA

avatar
Realan tip
Wednesday, 27.01.2016
00:50

Kako znas recimo za Ercega kada covjek trazi milju negdje i nije odigrao takmicarski mec u ovoj sezoni?Od Nedovica je Lazic bolji trenutno, a ni Kalina ne briljira.Ima finih igraca iz Mege koji kidaju.

avatar
Nikola Domazet
Wednesday, 27.01.2016
15:13

Ja bih realno stavio prije Ercega, nije ni raduljica imao tim kad smo igrali Mundobasket, pa je razbio, meni je on uz bjelicu nas najbolji krilni centar, Mitrovic povredjen, a Macvanov stil igre ne bi lezao Saletovoj igri, ali videcemo

avatar
Chella_ynwa
Wednesday, 27.01.2016
00:54

Markovic slomio nogu. Dodao bih i Macvana koji cele sezone igra dobro, i malog Gudurica.

avatar
Bronhi situacija
Tuesday, 26.01.2016
21:22

Bolje nije moglo. Nikoga ne treba naravno potceniti, ali za ove timove mi smo ipak klasa.