Podsećanje iz Hrvatske: ''Ako Zvezda ne bude prvak, ne može u Evroligu!''

Autor: Darko Mitrović
utorak 07.02.2017.
15:23
Izvor: Sportske.net, vecernji.hr

Bivši operativac Cedevite, a sada direktor ABA lige Krešimir Novosel govorio je za ''Večernji list'' o aktuelnim košarkaškim dešavanjima u regionu, ali i Evropi.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

Najviše pažnje u ovom intervjuu posvećeno je velikom problemu u kojem se ove sezone nalaze hrvatski klubovi, učesnici ABA lige (Cedevita i Cibona), jer moraju da igraju tri paralelna takmičenja (ABA liga, hrvatska liga i Evrokup, odnosno FIBA Liga šampiona u Ciboninom slučaju).

Razlog za to je što Hrvatski košarkaški savez ne priznaje ABA ligu, a po svemu sudeći, to se neće promeniti ni sledeće sezone. Zbog toga se u Hrvatskoj nadaju da bi bar broj klubova u ABA ligi mogao da bude smanjen, sa sadašnjih 14.

''U našim propozicijama piše da će ih biti 14, ali biće onako kako odluči 12 klubova vlasnika lige'', poručio je Novosel i otkrio još jednu hrvatsku brigu.

''Insistiranjem na tri takmičenja paralelno najjači hrvatski klubovi gube korak u trci za najbolji koeficjent koji nam je mogao doneti i četvrti klub. Do pre nekoliko kola delili smo sa Srbijom prvo mesto, a sada su nas prestigli čak i Crnogorci''
, podseća Novosel.

A kada je u pitanju prohodnost klubova iz ABA lige u evropska takmičenja, odnosno u Evroligu i Evrokup, tu ne bi trebalo da bude nikakvih promena, pa će šampion izboriti plasman u Evroligu, a preostala tri učesnika plej-ofa ići će u Evrokup, ako opet ne bude nekih natezanja na relaciji FIBA-Evroliga.

''Bez obzira na to što će neko možda reći da bi za Evroligu bilo šteta da u njoj ne igra klub s takvom publikom kakvu ima Crvena zvezda, pravila su jasna i taj ugovor s Evroligom važi do sezone 2019./2020.

Dakle, ako Zvezda ne bude prvak, neće igrati u Evroligi.

A nama je negde pre Božića rečeno da se Evroliga neće širiti sledeće sezone, a iznenađenje je da među učesnicima neće biti ni Darušafake premda je jedan od glavnih sponzora Evrolige, jer je ranije dogovoreno da ulazi četvrti španski klub'',
objašnjava Novosel, a prenosi ''Večernji''.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ivana Vladan Stevanovic
Tuesday, 07.02.2017
20:44

Ne vidim sta je tu problem? Pa bicemo prvaci!

avatar
Tuesday, 07.02.2017
20:32

Ja se ne bih iznenadio da u EL ode Budućnost ili Cedevita baš zainat Zvezdi i Partizanu i još veći inat Srbiji pa se svadjajte i dalje Partizan ( Igokea ) ili Zvezda (Fmp)

avatar
Диковић Драган
Tuesday, 07.02.2017
20:09

Boceo o babama, završio o žabama. -.-

avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Tuesday, 07.02.2017
19:31

Шта је занимљиво у овом тексту и шта је његова поента? Не знам ко овде брине о томе какав је положај хрватских клубова...

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 07.02.2017
18:27

Da li ce neko iz saveza da ispravi onu bruku de savez podrzava ABA ligu, a ne domace prvenstvo. Na stranu to sto su klubovi podrzali ABA ligu, oni gledaju svoj interes i to je normalno, ali da savez podrzi istu ligu, to je sramota.

avatar
NEMANJAAA
Tuesday, 07.02.2017
18:25

Evroligu itreba da igra sampion Evrope.U nedelju smo videli zasto!

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 07.02.2017
17:17

Ovde uslove mogu da ispune samo Zvezda i Cedevita, mozda i Futura ako pobojsa svoju halu i podigne budzet na barem preko 3.5m za klub, koliko zapravo trazi EL kao minimum. Taj minimum je vec oko 4-5 sezona ako se ne varam...( veoma moguce cak iz vremena kada je kkp bio u tom takmicenju, ako se nekad tako nesto potvrdi, lazi o daleko manjem budzetu od te minimalne potrebne cifre, ce se raspasti ko kula od karata)....Uostalom, po kvalitetu i igri tesko ko moze da ugrozi Zvezdu, tako da prakticno imamo obezbedjenu licencu, iako je zvanicno nemamo, jer je razlika u kvalitetu ogromna. Cedevita je opasna sa individualnim kvalitetom, to je najbogatija ekipa regiona, sa nekim jako dobro placenim igracima koji sami resavaju utakmice, i uz ostale dobre igrace koje imaju mogu biti jako nezgodni, ali daleko su oni on neke pretnje kada se radi o plej of borbi. U plej ofu uvek pobedjuje kvalitet, videlo se da je Zvezda sa zaista velikim problemima bila egal sa drugim najjacim protivnikom na Jadranu, uprkos brojnim povredama prvotimaca (3 jako vazna igraca), uzasnom umoru, samo jednom treningu, bez neke posebne takticke pripremljenosti, 43h nakon icrpljujuce EL utakmice (dok protivnik imao nedelju dana), a tek o sudijskim prestrozim odlukama da ne govorim, istorijski losa utakmica sto se tice toga na obe strane, pogotovo prema nama u raznim kljucnim momentima...uprkos svemu, spletom okolnosti i ogromnim problemima, sto se tako poklopilo sada i sto se desava jako retko, uspeli smo da se borimo ravnopravno i da poprilicno dominiramo u skoku, sto dokazuje koliko je tim zaista fizicki odlicno pripremljen, uigran, cak i strasno umoran i sa problemima raznim veoma opasan. Kada budemo imali malo vise vremena za trening, pripremu utakmice i odmor, kada pritom budemo svezi i kompletni, niko sa ovih prostora nema ni minimalne sanse protiv sampiona, tako da ove price su ipak uzaludne, i jedino zanimljivo pitanje je ko ce ici u EC, jer neki imaju sto ekonomske probleme, sto neko davanje vernosti trecerazrednom takmicenju Fibe, sto su iz EL nezvanicno naglasili da nece te timove ni primiti, a jos se za jedan tim pominjao i neki ugovor na 2 ili 3 sezone sa Fibom, videcemo koliko je to tacno...

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 07.02.2017
16:27

Pitanje je sta bi bilo kad bi Cibona ili Partizan osvojili ligu (teoretski je i to moguce :) ), s obzirom na njihove odnose sa Evroligom. Ja sam za jasne propozicije i jednaka pravila za sve, ali samo kazem.

avatar
SERBON
Tuesday, 07.02.2017
16:47

Bilo bi interasantno videti šta bi tada smislili.

avatar
Padinjak21
Tuesday, 07.02.2017
17:55

Koliko ja znam, teoretski cibona ne moze vise medju 4 najbolje. Bar su tako juce pisali...