''Orlovi'' raširite krila i poletite ka Riju! Srbija je uz VAS!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 04.07.2016.
09:33
Izvor: Sportske.net

Pred muškom košarkaškom reprezentacijom Srbije nalazi se odlučujuća nedelja tokom koje će se "Orlovi" boriti za jednu od preostale tri olimpijske vize. Aktuelnog vicešampiona sveta svi već vide u Riju ali smo u prošlosti naučili da velika dela nastaju tek

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Republika Srbija i grad Beograd u narednih nedelju dana biće domaćini jednog od tri Olimpijska kvalifikaciona turnira na kojima će biti podeljene poslednje "vize" za put u Rio de Žaneiro gde se od 5. do 21. avgusta održava planetarna smotra najboljih sportista.

Muška košarkaška reprezentacija Srbije propustila je priliku da se plasmanom na jedno od prva tri mesta na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj domogne direktnog plasmana na Olimpijske igre, ali je uz pomoć Vlade Republike Srbije došla u poziciju da na domaćem terenu igra kvalifikacije za Rio.

Šest reprezentacija podeljenih u dve Grupe od po tri selekcije boriće se u narednih šest dana u beogradskoj "KombankAreni" za jednu olimpijsku vizu, a srpska javnost ubeđena je da će "Orlovi" u subotu uveče rezervisati kartu za Rio de Žaneiro.

Kada pogledamo papir i uzmemo u obzir tradiciju koja je na strani domaćina turnira, košarkaška reprezentacija Srbije slovi za glavnog favorita na Olimpijskom kvalifikacionom turniru u Beogradu.

Ali...

Ljubitelji sporta u Srbiji neretko zaboravljaju da su nam se u prošlosti, pored svih onih medalja i titula dešavali i neki teški trenuci zbog čega bismo svi zajedno predstojeći kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre trebalo da shvatimo kao borbu za zlatnu medalju na nekom od međunarodnih takmičenja.

Uvereni smo da će selektor Aleksandar Đorđević na najbolji mogući način pripremiti i motivisati svoju ekipu za nastupajuća iskušenja, a svima koji volimo i bodrimo ove momke ostaje da ispunimo "KombankArenu" i pružimo bezrezervnu podršku.

Aleksandar Djordjevic
Foto: Beta/BranislavBožić/Ev

Prvi protivnik košarkaške reprezentacije Srbije na Olimpijskom kvalifikacionom turniru biće selekcija Portorika. Radi se o reprezentaciji koja je već ušla u puni takmičarski ritam pošto je od 19. do 25. juna učestvovala na 'Centrobasketu' i trijumfom nad Meksikom u finalu ponela zvanje prvaka Centralne Amerike.

Više o tome koji igrači će predstavljati Portoriko u Beogradu mogli ste da čitate OVDE, a uoči večerašnjeg okršaja sa "Orlovima" dovoljno je da podsetimo da se radi o reprezentaciji koja igra atipičnu košarku i čije su najveće zvezde dvojica plejmejkera sa NBA iskustvom Karlos Arojo i Hose Huan Barea.

Bez obzira na učinak u prvoj utakmici grupne faze turnira, Srbiju u sredu očekuje još jedan duel i to sa selekcijom Angole koja u prethodnom periodu gotovo da nije ni pominjana iako je reč o vicešampionu Afrike.

Više informacija o selekciji Angole daćemo u samoj najavi utakmice koja je na programu u sredu (18.00) a sada ćemo se osvrnuti na našu reprezentaciju od koje će najviše zavisiti konačan ishod turnira.

Podsetićemo samo da se selektor Aleksandar Đorđević suočio sa nizom pehova uoči Olimpijskog kvalifikacionog turnira, pa smo tako neočekivano ostali bez Nemanje Bjelice, Milana Mačvana, Bobana Marjanovića i Nikole Milutinova.

Nemanja Bjelica Milan Macvan
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds

"Orlovi" su ostali osakaćeni na unutrašnjim pozicijama zbog čega će krilni igrači poput Nikole Kalinića i Marka Simonovića imati nove uloge u ekipi, a jasno je da će i Nikola Jokić neretko biti izvlačen na "četvorku" kako bi bila nadomešten deficit na poziciji krilnog centra.

Selektor Aleksandar Đorđević u subotu je napravio poslednji rez kada je reprezentativni spisak u pitanju, pa ste OVDE mogli da pročitate kojih će se 12 junaka od ponedeljka do subote boriti za olimpijsku vizu.

Osvrnućemo se još na to da se među potencijalnim rivalima reprezentacije Srbije nalaze i selekcije Češke, Japana i Letonije koje su smeštene u Grupu B, ali ćemo i o njima i njihovim kvalitetima pisati više kada za to dođe vreme.

Za kraj ćemo sve naše čitaoce podsetiti na to da košarkaška reprezentacija samostalne Srbije još uvek nije učestvovala na Olimpijskim igrama i da je poslednji nastup zajedničke države sa Crnom Gorom na OI u Atini prošao jako neslavno ispadanjem već u grupnoj fazi.

Zbog toga će od nemerljivog značaja biti masovna podrška ljubitelja košarke i sporta uopšte, kako onih u "KombankAreni, tako i svih koji nisu u mogućnosti da dođu Beograd već će pozitivne vibracije poslati iz svojih domova.



Olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu počinje danas duelom selekcija Letonije i Japana od 18 časova, dok će centralni događaj prvog dana ove sportske manifestacije početi u 21 čas kada se sastaju Srbija i Portoriko.

Svi u "KombankArenu", svi uz "Orlove"!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
AfricaLoF
Monday, 04.07.2016
16:37

Najveci rival nam je Ceska. Imaju sjajan tim.

avatar
VLADIMIR DRACULESCU
Monday, 04.07.2016
09:34
avatar
SaniBiH
Monday, 04.07.2016
11:24

komsije sretno na turniru i da vas gledamo na olimpijskim igrama. vrh momcad imate.

avatar
VLADIMIR DRACULESCU
Monday, 04.07.2016
14:24

Ipak ne bih da rizikujem makar i po cenu da ispadnem nekulturan:-D

avatar
SaniBiH
Monday, 04.07.2016
13:31

ma nema baksuziranja. to je momcad sa ogromnom kvalitetom i prolazite. ja cu navijat za vas a za podijele me da izvines zaboli. komsije smo.

avatar
VLADIMIR DRACULESCU
Monday, 04.07.2016
12:53

Da se ne zahvaljujem jer cu time mozda izbaksuzirati, ali svaka ti cast!