"Orlovi", od suza i znoja iskujte novu medalju! (14.00)

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 20.09.2015.
11:09
Izvor: Sportske.net

Okršajem sa selekcijom Francuske košarkaška reprezentacija Srbije staviće tačku na svoje učešće na 39. kontinentalnoj smotri. "Orlovi" imaju šansu da samostalnoj Srbiji donesu drugu medalju sa Evropskih prvenstava što je dovoljan motiv da suze pretoče u z

FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi
FIBA/Ciamillo-Castoria/Marchi

Povezane vesti

Pretposlednja utakmica na 39. Evropskom prvenstvu za košarkaše biće odigrana danas od 14 časova na stadionu "Pjer Moro" u Lilu gde će selekcija domaćina odmeriti snage sa Srbijom u borbi za treće mesto.

Pre početka kontinentalnog šampionata mnogi su Francusku i Srbiju videli kao finaliste ali je sport još jednom pokazao koliko je nepredvidiv pa je glavne favorite za zlato poslao u borbu za "utešno odličje".

Srbija je na putu ka finulu poklekla pred Litvanijom (67:64), dok je snove domaćina turnira da može do zlatne medalje raspršila selekcija Španije posle 45 minuta igre (80:75).

Današnji okršaj za treće mesto između selekcija Francuske i Srbije biće rimejk duela iz 1999. godine kada su tadašnja SR Jugoslavija i Francuska igrale za bronzu a naši "Plavi" tukli su "Galske Petlove" na njihovom bunjištu i tako osvojili pretposlednju medalju na Evropskim prvenstvima pod imenom Jugoslavija.

Od tada je prošlo 16 godina, za one čije sećanje ne seže tako daleko pisali smo OVDE o tom duelu Jugoslavije i Francuske koji je završen pobedom naših momaka (74:62).

Nema sumnje, svako od nas voleo bi da se takav scenario ponovi danas, samo što neće biti nimalo lako savladati Tonija Parkera i drugove pred više od 20.000 francuskih navijača, ali na muci se poznaju junaci.

Kada se osvrnemo na skorašnje međusobne duele reprezentacija Srbije i Francuske možemo da konstatujemo da su se u poslednjih godinu sastajali četiri puta a "Orlovi" su ti koji su ostvarili trijumf u najznačajnijoj od sve četiri utakmice.

Izabranici Aleksandra Đorđevića i Vensana Kolea prvo su se sastali u grupnoj fazi Mundobasketa kada je Francuska slavila sa 73:74, da bi "Orlovi" u polufinalu uzvratili udarac i dobili "Galske Petlove" sa 90:85.

raduljica i zelebal

U sklopu priprema za Eurobasket 2015 Srbija je u Nansiju poražena rezultatom 78:65, da bi se pet dana kasnije u "KombankAreni" revanširala Francuzima.

Govoriti o tome koliko bi bilo značajno vratiti se iz Lila sa odličjem oko vrata deluje iluzorno. U zemlji koja je na Evropskim prvenstvima do sada osvojila 18 medalja (8 zlatnih, 6 srebrnih i 4 bronzane) svako odličje ima svoju vrednost i čini nas onim što jesmo, drugom najvećom košarkaškom silom u istoriji "Starog kontinenta".

Jedinu medalju kao samostalna zemlja Srbija je na Evropskim prvenstvima osvojila 2009. godine u Katovicama kada je u finalu poražena od Španije rezultatom 85:63. Dakle, motiva ima na pretek, vreme je da Srbija ponovo slavi uspeh svojih košarkaša!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
pjer
Sunday, 20.09.2015
14:21

bogdane, moras ga razumeti :-)

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Sunday, 20.09.2015
13:35

Ajmo do bronze koja sija kao zlato

avatar
Вук Милош Мими Петровић
Sunday, 20.09.2015
12:09

ko je prva sila? SSSR?

avatar
Makaveli
Sunday, 20.09.2015
13:37

Da, Sovjeti imaju najvise zlatnih medalja i najvise medalja sveukupno, pa onda Jugoslavija.