"Orlovi", nek se "besmrtnost" nastavi! (21:00)

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 18.09.2015.
12:20
Izvor: Sportske.net

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras od 21 čas igra meč polufinala Eurobasketa protiv reprezentacija Litvanije.

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Srbija želi da nastavi svoju besmrtnost na ovom Evropskom prvenstvu, do sada je na svih 7 mečeva koje je odigrala zabeležila pobede. Većina njih su bile veoma ubedljive, neke od njih na mišiće, a mi se nećemo buniti kakva god da se desi večeras.

Reprezentacija koju predvodi selektor Aleksandar Đorđević ima priliku da na ovom prvenstvu načini uspeh koji je Litvancima poslednji put pošao za rukom, a to je da osvoji EP bez ijednog jedinog poraza.

Naravno, za to je potrebna pobeda i u večerašnjem duelu protiv uvek neugodnog protivnika za našu reprezentaciju kroz istoriju.

Te istorije vrlo rado se seća selektor Sale Đorđević.

Na velikim takmičenjima protiv reprezentacije Litvanije on je igrao dva puta, na EP 1995. godine kada im je postigao 41 poen u finalu uz šut za tri poena 9/12, kao i godinu dana kasnije na Olimpijadi u Atlanti kada su Litvanci savladani u polufinalu pred veliki duel sa Amerikancima.

Litvanci na ovom prvenstvu postižu 77 poena po meču, primaju 72 i nisu među 5 najboljih na prvenstvu kada posmatramo oba statistička parametra. Nisu igrali na najvišem nivou na samom početku prvenstva, jedva su pobedili Ukrajinu i izgubili od Belgije, ali su nakon toga podizali formu iz meča u meč i najbolji odigrali protiv Italije u četvrtfinalu.

Naši reprezentativci su bolji od Litvanije po broju postignutih poena, po broju primljenih poena, asistencija, skokova, šutu za dva poena, ali su u šutu za tri i sa linije slobodnih bacanja bolji Litvanci.

Naravno, sve se ovo zaboravlja kada se izađe na teren, nadahnutost jednog košarkaša može rešiti meč koji će sigurno biti uzbudljiv.

Apsolutni lider nove generacije litvanskih košarkaša jeste Jonas Valančijunas, ima 17,2 poena po meču, 9,2 skoka, 1,2 blokade, dok opasnost vreba i od Kalneitisa koji ima skoro 8 asistencija po utakmici.

Naši se uzdaju u timski duh, to je ono što nas krasi čitavo prvenstvo.

Kreće u 21 čas, svratite da podelimo utiske.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke