Oni su naš ponos - "Orlići" teškom mukom do borbe za medalje

Autor: Boban Filipović
petak 18.07.2014.
18:05
Izvor: Sportske.net

Na EP za igrače do 20 godina koje se održava na Kritu, Srbija je teže no što se očekivalo u 1/4 finalu došla do pobede nad Izraelom. Protivnik je pružio žestok otopor, jer su izabranici Dejana Mijatovića do trijumfa došli posle dva produžetka -90:86 (15:1

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

Od samog starta videlo se da će Srbiji protiv Izraela biti veoma teško, a iako su izabranici Dejana Mijatovića bolje otvorili meč, protivnik je strpljivom igrom i dobrom odbranom preuzeo inicijativu, pobveo u finišu prve deonice, a na poluvremenu imao tri poena prednosti.

Srbija je u prvih 20 minuta imala čak 10 izgubljenih lopti i samo jednog raspoloženog igrača - Nikolu Jankovića.

U trećoj četvrtini dolazi do preokreta, ali Izrael angažovanom igrom vraća prednost početkom poslenje deonice.

Na pet minuta pre kraja Izreal trojkom Menca odlazi na maksimalnih devet razlike, a 'Orlići' kao da su tada počeli da se bude.

Srbija se vraća u meč trojkama Andrića, Jaramaza i Novaka, Tejić je sa penala na manje od minut pre kraja imao bacanja za poravnanje, ali je samo jednom bio precizan.

'Orlići' brane napad, potom Tejić beleži ofanzivan skok, biva fauliran, ali je ponovo polovično precizan sa penala, čime donosi izjednačenje – 64:64.

Još jednom dobrom odbranom Stbija uspeva da izbori produžetak.

Dodatnih pet minuta kreće po sistemu koš za koš, biraju se sigurna rešenja u napadu, dok ruke ne drhte ni jednima ni drugima sa linije slobodnih bacanja, ali obe ekipe slabo grade pod svojim košem što otvara šanse za novi napad.

Odlični Menco je pogodio trojku u poslednjem minutu produžetka i odveo Izrael na plus 3, Jaramaz je vratio istom merom, Srbija igra dobru odbranu i uspeva da izbori novi produžetak (77:77).

Slična priča nastavlja se u drugom produžetku, Srbija primorana da juri prednost Izraelaca od 2-3 poena, a ponovo je najveća boljka skok u napadu protivnika.

Na 47 sekudi pre kraja Srbija posle dugo, dugo vremena dolazi u vođstvo košem Tejića nakon skoka u napadu. Ipak, Menco pogađa novu trojku, ali Jaramaz ponovo vraća prednost posle prodora, dobija i faul, maši bacanje, a lopta mu se odbija u ruke. Ubrzo dobija priliku da sa nova dva bacanja reši pitanje pobednika što i čini.

Na kraju 90:86 za 'Orliće' koji će se boriti za medalju na Kritu.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Ognjen Jaramaz sa 21 poenom, Nikola Janković je ubacio 19 uz 10 skokova, dvocifreni su bili još Rebić (12), Tejić (11) i Novak (11).

U ekipi Izraela blistao je Menco sa 28 ubačenih poena.

Srbija će u polufinalu igrati protiv Turske, koja je ranije u 1/4 finalu eliminisala Litvaniju.





Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke