Oni su napravili BUM u tekućoj evroligaškoj sezoni!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 21.01.2016.
13:45
Izvor: Sportske.net

Dvojica prvotimaca Crvene zvezde Telekom i još jedan srpski internacionalac završili su na TOP listi igrača koji su "eksplodirali" u tekućoj evroligaškoj sezoni.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Specijalizovani portal "Eurohoops" sačinio je listu desetorice košarkaša koji su u "eksplodirali" u tekućoj evroligaškoj sezoni.

Kako se navodi u analizi pomenutog portala, radi se o igračima koji su u tekućoj sezoni, bez obzira na životnu dob, napravili ogroman iskorak u svojim karijerama.

Podrazumeva se da se na listi nisu mogli naći igrači koji prvi put igraju u Evroligi, takozvani "rukiji", kao ni oni koji su na visokom nivou odigrali prethodnu ili neku od prethodnih sezona.

10. Janis Strelnieks (Brose Baskets)

Letonac je svoju drugu sezonu u Evroligi obeležio sjajnim partijama u dresu šampiona Nemačke sa kojim je stigao do TOP 16 faze. Karakteristično za školu košarke baltičkih zemalja, Strelnieks se istakao sjajnim procentima u šutu sa distance pa je tako u dosadašnjem toku takmičenja uspeo da realizuje 28 od 57 pokušaja (49%) za tri poena. Ne treba zanemariti ni 3.5 asistencija po meču, kao ni 12 poena koje prvotimac Brosea beleži u proseku po jednoj evroligaškoj utakmici.

09. Mindaugas Kuzminskas (Unikaha)

Litvanac se zasluženo našao na listi "Eurohoops-a" pošto je iz sezone u sezonu beležio sve bolje partije. Šesta sezona u Evroligi donela je "eksploziju" Mindaugasa Kuzminskasa koji u proseku beleži 13.5 poena i 3.7 skokova kao lider španske Unikahe.

08. Miroslav Raduljica (Panatinaikos)

Miroslav Raduljica
Foto: euroleague.net

Srpski internacionalac vratio se u elitno takmičenje u dresu Panatinaikosa, a prethodno je u Evroligi nastupao kao član Anadolu Efesa i Partizana. Nekadašnji član Partizana vremenom je stasao, pa je odlične igre u dresu sa državnim grbom sada preneo na klupski nivo. Startni centar "Zelenih" u proseku beleži 11.5 poena i 3.7 skokova po utakmici.

07. Gustavo Ajon (Real Madrid)

Reprezentativac Meksika debitovao je u Evroligi prethodne sezone ali je tekuću iskoristio da pokaže svoj puni potencijal. Uprkos tome što godine nisu na njegovoj strani Ajon igra na vrhunsom nivou o čemu svedoče i statistički parametri. Prvotimac Reala ima najbolji prosek u Evroligi kada je šut za dva poena u pitanju (70.3%), a sa prosečnim indeksom od 19.8 izdvaja se kao jedan od najkorisnijih igrača u elitnom takmičenju.

06. Miro Bilan (Cedevita)

Sofoklis Skorcanitis
Foto: aba-liga.com

Generator uspeha koji Cedevita beleži u tekućoj sezoni nije mogao da izostane sa ove liste. Miro Bilan je u trećoj evroligaškoj sezoni pokazao puni potencijal a njegov prosek od 13.8 poena i 6.7 skokova po meču najbolji je pokazatelj koliko hrvatski centar doprinosi uspesima koje u tekućoj sezoni beleže "Vitamini".

05. Luiđi Datome (Fenerbahče)

Navijači Crvene zvezde Telekom imali su prilike da na delu vide iskusnog Italijana koji je procvetao od kada ga je Željko Obradović kooptirao u svoj tim. Uprkos tome što u svojoj biografiji ima 5 evroligaških sezona evidentno je da u tekućoj Điđi Datome pruža ono najbolje od sebe. Obradović ga u proseku na terenu drži po 27 minuta a Datome uzvraća sa prosekom od 12.3 poena, 4.8 skokova i 13 indeksiranih poena.

04. Nikolo Meli (Borse Baskets)

Prethodnih pet sezona Nikolo Meli nije imao dovoljno prostora da se dokaže u Evroligi. Uglavnom je imao efemernu ulogu u timovima za koje je nastupao ali je u ekipi Andree Trinkierija doživeo "bum". Njegov raniji prosek u Evroligi iznosio je 5.3 poena i 4.3 skokova po meču, dok u tekućoj sezoni u proseku beleži 9.9 poena, 7 skokova i 3.3 asistencije.

03. Maik Cirbes (Crvena zvezda Telekom)

Maik Cirbes
Foto: euroleague.net

Nemački reprezentativac iz redova aktuelnog šampiona Srbije nesumnjivo je zaslužio mesto koje mu je pripalo pošto trenutno slovi za jednog od najboljih evropskih centara. Sećaju se navijači Partizana da je Nemac u Bambergu igrao Evroligu ali tadašnji Cirbes i ono što sada gledamo ne mogu da se porede. Prosečan indeks Maika Cirbesa u tekućoj evroligaškoj sezoni iznosi sjajnih 17.8 poena, a samo dva puta na 13 odigranih utakmica Cirbi nije uspevao da ostvari dabl-dabl učinak.

02. Nik Kalates (Panatinaikos)

Plejmejker Panatinaikosa stasavao je u vreme kada je Željko Obradović vodio "Zelene" ali je tek u četvrtoj evroligaškoj sezoni zablistao punim sjajem. Selektor "Orlova" Saša Đorđević vratio ga je u Atinu a ovaj se odužio prosekom od 10.2 poena, 6.1 asistencija i 4.2 skoka po meču.

01. Stefan Jović (Crvena zvezda Telekom)

Na vrhu liste potpuno zasluženo našao se srpski reprezentativac i plejmejker KK Crvena zvezda Telekom Stefan Jović koji je u tekućoj evroligaškoj sezoni "eksplodirao" u pravom smislu te reči.

Nišlija je pre početka sezone doživljavan kao pokriće za novajliju Gala Mekela ali je vrlo brzo zauzeo startno mesto u timu i počeo sa "dirigovanjem".

Stefan Jovic
Foto: euroleague.net

Podsetićemo da je Stefan Jović u prethodnoj, debitantskoj evroligaškoj sezoni, u proseku beležio 2.9 poena i 2.8 asistencija, a u tekućoj su te brojke narasle do 7.8 poena i 7.4 asistencija.

Koliko je značajan za igru Crvene zvezde Telekom najbolje se videlo na gostovanju minhenskom Bajernu gde je ostvario 19 asistencija i oborio evroligaški rekord u tom aspektu igre.

Top lista igrača koji su ostvarili "bum" u tekućoj evroligaškoj sezoni mogla bi da vam koristi ukoliko ste ljubitelj fantazi igara pošto od navedenih igrača komotno možete da napravite svoj tim i zaradite novac.

Ukoliko želite da sastavite svoj tim od momaka koji predstavljaju otkrovenja tekuće evroligaške sezone to možete uraditi klikom OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
stevanstevan
Thursday, 21.01.2016
20:12

Samo boldujte te igrace Zvezde od kojih je jedan stranac, Radulju nemojte ni slucajno, c c c

avatar
gosfkcz
Thursday, 21.01.2016
17:56

Jos kada bi popravio sut... Ili bar polaganje (Jovic) bilo bi super,ovako su te asistencijeplod straha da sutne jer zna da ne moze ni tablu da pogodi.

avatar
Nikola Nikola
Thursday, 21.01.2016
14:48

Strelnieks je Letonac, ne Litvanac.