OKT - Letonija dobila Veselog i drugove, imamo prvog polufinalistu!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 05.07.2016.
22:46
Izvor: Sportske.net

Košarkaška reprezentacija Letonije overila je plasman u polufinale Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu, pošto je nakon trijumfa nad Japanom savladala i Češku Republiku.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Prvi polufinalista Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu večeras je postala reprezentacija Letonije koja je nakon Japana savladala i selekciju Češke.

Letonci su večeras pred gotovo 1.500 ljubitelja košarke, u jako interesantnoj utakmici, savladali Češku rezultatom 71:59 (13:20, 18:10, 20:15, 20:14) i tako overili plasman u polufinale OKT sa prvog mesta u Grupi B, dok Česima ostaje da se sa Japanom bore za drugo mesto.

Druga utakmica drugog dana Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu ujedno je bila druga u Grupi B u kojoj se pored večerašnjih rivala nalazi još i selekcija Japana.

Reprezentacija Češke Republike bolje je otvorila duel sa Letonijom pa je već u prvoj deonici stigla do pristojnih +9 pre svega zahvaljujući sjajnom šutu za dva poena koji je prelazio 50 procenata (7/12).

Najbolji pojedinac u redovima reprezentacije Češke u prvom periodu bio je bivši košarkaš Crvene zvezde Telekom Blejk Šilb koji je ubacio gotovo polovinu postignutih poena.

Sa druge strane, Letonci su se oslonili na svoje najjače oružje, šut za tri poena koji ih tokom prve deonice nikako nije služio. Jedanaest puta šutirali su Letonci za tri u prvoj četvrtini, a samo je šut Janisa Strelnieksa sredinom prvog perioda bio precizan.

Prednost do koje su Česi stigli na startu, a svakako i razlog za nešto lošiji učinak Letonaca, rezultat je mnogo bolje skok igre izabranika Ronena Ginzburga.

Kada je Letonija počela da parira Česima u skoku, stvari su za Letonce krenule u boljem smeru. Treba reći da je početkom druge četvrtine usledio nešto veći broj grešaka reprezentativaca Češke, pa Letonci serijom 9:0 preokreću rezultat i preuzimaju vođstvo (22:20).

To što je Češka u drugom periodu bila u podređenom položaju i što je Letonija sakupila deset timskih skokova u drugoj četvrtini, direktna je posledica treće lične greške koju je Jan Veseli zaradio u 13. minutu meča pa je "Leteći Čeh" do odlaska na veliki odmor utakmicu posmatrao sa klupe.

Letonija je u drugom periodu zadržala solidan procenat u šutu za dva (50%) pa je nakon 20 minuta igre imala pola koša prednosti (31:30).

Treća deonica donela je poprilično izjednačenu igru sve do same završnice kada Letonci ulaze u dobar ritam i za minut i po prave seriju 7:0 kojom stižu do najveće prednosti do tog trenutka (51:43).

Reprezentativci Češke bolje su otvorili poslednji kvartal i odmah uhvatili priključak za Letonijom ali je posle serije 7:0 (računajući i kraj trećeg perioda) usledio ozbiljan problem u vidu ličnih grešaka.

Pri vođstvu 51:50 za Letoniju Jiri Velš dobija ličnu pa tehničku grešku, a nedugo zatim, nakon petog penala Jana Veselog i Tomaš Satoranski gubi živce pa posle lične greške dobija i tehničku zbog prigovora.

Sudijsku "naklonost" Letonija uspeva da iskoristi i da uz veliki broj poena sa linije penala stigne do dvocifrene prednosti (63:53) tačno na polovini poslednje četvrtine i tada je postalo jasno ko će iz ovog meča izaći kao pobednik.

Dairis Bertans je predvodio pobedničku ekipu sa 18 poena, a pratio ga je Tima sa 13.

U selekciji Češke, Jan Veseli i Blejk Šilb su upisali po 10 poena. Razočarao je i Tomaš Satoranski, sa samo pet poena, ali uz 8 asistencija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
bagra
Wednesday, 06.07.2016
11:19

Letonci plus sudije dobitna kombinacija! sta su sve svirali haos, a 5. licna veselog je bila interesantna. Mada kako god odvalicemo ko god da nam dodje na ovom turniru.

avatar
nikjam
Tuesday, 05.07.2016
23:07

Odlican plej je ovaj Bertans. Veoma jaka Letonija,a fale im dva najbolja igraca Prlotzingis i Davis Bertans...