Obradović 'peče zanat' u NBA klubovima

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 26.09.2016.
12:10
Izvor: Sportske.net

Prvi put u svojoj 11-godišnjoj uspešnoj trenerskoj karijeri Saša Obradović dobiće priliku da ostvari svoju veliku želju - da prisustvuje treninzima NBA ekipa u pripremnom periodu.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Taj san do sada nije bio ostvarljiv, jer je dojučerašnji prvi strateg berlinske Albe uvek u ovom periodu godine imao klupske obaveze.

47-godišnji Obradović početkom oktobra putuje u SAD, gde će prvo prisustvovati treninzima Bruklin Netsa, a zatim Atlanta Hoksa, San Antonio Sparsa i na kraju Orlando Medžika. Naš nekadašnji  reprezentativac će tako dobiti priliku da usavrši svoje košarkaško znanje na najvišem nivou.

"Želim da iskoristim svaki mogući trenutak da napredujem kao trener. To što sam trenutno bez angažmana, poklopilo se sa mojom davnom željom, a to je da se lično upoznam sa sistemom rada u NBA timovima. Gledaću kako se radi u četiri ekipe, među kojima svaka ima određenu posebnost" započinje priču Saša Obradović.

Greg Popovič i San Antonio su do sada više puta ugostili trenere iz Srbije i pokazali otvorenost u razmeni ideja i razmišljanja. Ovoga puta stručni štab Sparsa će posebnu pažnju obratiti na dvosmerni protok informacija, ako se zna da je pre dve godine Saša Obradović sa Albom uspeo da u Berlinu pobedi Sparse, koji su tada u nemačku prestonicu stigli kao NBA šampioni.

"Lepe uspomene i izvanredna utakmica. Rekao bih da je to bio jedan od najuzbudljivijih duela igranih u okviru NBA Global gejmsa. Pobedili smo Sparse pogotkom MekLejna uz zvuk sirene" podseća se Obradović.

Srpski stručnjak ističe da se NBA sistem rada tokom pripremnog perioda za regularnu sezonu potpuno razlikuje od onog tokom Letnjih liga, kada se ne može dobiti prava slika.

"Veliku zahvalnost dugujem ljudima i klubovima u kojima ću boraviti. Imam mnogo pitanja za kolege i širom otvorenih očiju ću upijati svaki detalj. Smatram da se svaki čovek uči dokle god je živ. Još sam relativno mlad trener i želim da steknem što više znanja, a najbolje mesto za tako nešto je Amerika" kaže Obradović.

Srpski trener je prošlog proleća završio svoju i više nego uspešnu misiju u berlinskoj Albi sa osvojenih pet trofeja i sada je okrenut nekim novim izazovima.

"Plan je da posle povratka iz Amerike nastavim sa trenerskim poslom i svojom profesionalnom karijerom. Tokom leta je bilo nekih kontakata sa ekipama iz Španije i Rusije, ali se kockice nisu poklopile. Moje ambicije su pre svega u vezi sa Evropom, ali sasvim sigurno da bih razmislio i ukoliko se ukaže prava prilika za mesto u stručnom štabu NBA ekipe" zaključuje Obradović.

Srpski stručnjak je trenersku karijeru počeo 2005. godine u ekipi Kelna, da bi potom radio u Kijevu, Turovu i Donjecku pre nego što je 2012. godine seo na klupu berlinske Albe.

Kao igrač nosio je dresove Crvene zvezde, Limoža, Albe, Rome, Budućnosti i Kelna. Sa našom reprezentacijom osvojio je zlatne medalje na Evropskim šampionatima 1995, 1997. i 2001, kao i na Svetskom prvenstvu 1998. godine. Uz to ima srebro sa Olimpijskih igara 1996. i bronzu sa Evropskog prvenstva 1999. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke