NBA - Počinje ono pravo!

Autor: Boban Filipović
petak 17.04.2015.
08:32
Izvor: Sportske.net

U subotu kreće plej-of u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, poznati su 1/4 finalni parovi. Šta očekivati u prvoj rundi doigravanja?

Instagram NBA
Instagram NBA

Povezane vesti

ISTOK

Ono što najviše bode oči je izostanak dve ekipe koje su igrale finale konferencije u prethodne dve sezone, Majami Hita i Indijane Pejsers.

Majami je ostao bez LeBrona Džejmsa krajem prošle sezone, 'Kralj' se vratio u Klivlend, da bi ih u ovoj zadesio veliki peh, Kris Boš je doživeo tešku povredu. Dvejn Vejd je rešavao neke utakmice, ali on više nije u godinama kada može sam da nosi tim. Hit je ostao bez plej-ofa uprokos prilično lakom rasporedu u finišu regularnog dela sezone.

Indijana je gro sezone igrala bez svoje prve zvezde Pola Džordža koji je doživeo veoma tešku povredu na pripremama reprezentacije SAD uoči SP, ali je uprkos tome imala meč loptu za plej-of u Memfisu. Grizliji su bili prevelik zalogaj, pobeda im je značila u borbi za plasman, te su 'Pejsersi' ostali bez doigravanja, a poslednjem mesto u vozu na istoku čekirali su Bruklin Netsi, jer imaju bolji međusobni skor od Indijane. Nema ni Detroit Pistonsa u plej-ofu, Van Gandi ostaje prvi put bez plasmana u plej of u svojoj trenerskoj karijeri.

Bruklin Netsi su, kao poslednji tim koji je obezbedio plej-of, zakazali duele sa najboljim timom istoka Atlatnom Houkisma. 'Jastrebovi' su ih tukli sva četiri puta ove sezone, te imaju ulogu apsolutnog favorita i ne bi bilo iznenađenje da ih počiste i u 1/4 finalu. Igra Bruklina će u mnogome zavisiti od inspiracije iskusnog plejmejkera Derona Vilijamsa, samo u tom slučaju Netsi mogu da budu iole konkurentni.

Prognoza: Ili "metla" ili 4:1 za Houkse.

Nets Hawks Basketball


U trenutku kada su izgubili sve šanse da budu prvi na istoku, Klivlend Kavalirsi su rešili da odmore svolje ključne igrače (Džejmsa, Irvinga, Lava), a Boston Seltiksima je išlo na ruku što su dva meča u poslednjih 10-ak dana regularnog dela igrali protiv hendikepiranih Kavsa i upisali dve pobede. Možda nije umesno baviti se time, ali Klivlend kao da je 'montirao' sebi duele sa Seltiksima, koji su, uprkos dobroj formi u poslednje vreme, objektivno najslabiji tim koji se domogao plej-ofa u celoj NBA ligi. I jedna pobeda u 1/4 finalnoj seriji bila bi premija za Kelte.

Prognoza: "Čišćenje" - 4:0 za Klivlend.

Celtics Cavaliers Basketball


Gledaćemo i derbi 'Centrala' u 1/4 finalu, Ilinois protv Viskonsina; Čikago Bulsi vs Milvoki Baksi. Čikago barem na papiru važi za favorita, 3:1 u međusobnom skoru u regularnom delu sezone je dodatna potvrda tih tvrdnji, mada je odlika oba tima bila nekonstatnost i sklonost da izenenade kako pozitivno, tako i negativno. Najveća snaga Baksa mogla bi da bude harizma trenera, legendarnog pleja Džejsona Kida, ali iskustvo i kvalitet  su ipak na strani Bulsa.

Prognoza: Čikago ide dalje, Milvokiju maksimum dve pobede u seriji.

Bulls Bucks Basketball


Najizjednačeniji par na istoku čine Toronto i Vašington. Snaga Reptorsa leži u odličnoj timskoj igri, da nije bilo problema sa povredama DeRozana i Lourija, njihov učinak bi verovatno bio bolji u regularnom delu sezone. Kanađanima leže Vizardsi, tukli su ih sva tri puta kada su odmeravali snage ove sezone i stoga imaju uogu favorita u 1/4 finalu. Najveća uzdanica tima iz prestonice biće drugi asistent lige, sjajni Džon Vol.

Prognoza: 4:2 za Reptorse.

Wizards Raptors Basketball


ZAPAD

Najviše su razočarali nikad gori Lejkersi, alli s druge strane odavno nije bila zanimljivija borba za plej-of, do poslednjeg dana nije se znalo kakav će biti raspored na pozicijama 2-6.

Takođe, 'foto-finiš' je odlučio ko će čekirati poslednju kartu, Nju Orleans ili Oklahoma. Ispostavilo se da je presudila neverovatna trojka centra Pelikana Entonija Dejvisa u poslednjoj sekundi utakmice protiv Tandera za pobedu koja je timu iz Luizijane donela prednost u međusobnom skoru. Taj šut je, ispostaviće se, bio odlučujući faktor.

 
Rasel Vestbruk je dominirao, imao 11 tripl-dablova u regularnom delu sezone, ali bez podrške povređenog Kevina Durenta nije uspeo da napravi podvig za tim,  plej-of se neće gledati u Oklahoma Sitiju.

Nju Orleansu treba odati priznanje što su u poslednjem meču koj je bio biti il' ne biti savladali aktuelnog šampiona San Antonio i tako dokazali da imaju karatker.

Ipak, šanse Pelikana protiv najboljeg tima lige ove sezone, Golden Stejt Voriorsa, u 1/4 finalu su minimalne. Istina je da su košarkaši Nju Orleansa uspeli jedanput da savladaju Ratnike u regularnom delu ove sezone pred svojom publikom, ukoliko im to pođe za rukom i u plej-ofu biće veliki uspeh. Sve u svemu, Stef Kari, Klej Tompson i družina ne bi trebalo da imaju posebno težak zadatak.

Prognoza: "Čišćenje" u režiji Voriorsa.

Pelicans Warriors Basketball


Hjuston Rokitsi
su zahvaljujući fenomenalnom Džejmsu Hardenu završili na drugom mestu zapada i tako zakazali seriju duela sa Dalas Maveriksima. Teksaški obračun bi trebalo da bude poslastica prve runde Dalas. Mevsi su i dalje "nedefinisana" ekipa koja traži sebe, ali imaju pojedince koji mogu da eksplodiraju. Ukoliko nađu rešenja za 'Bradonju' u odbrani, sve je moguće. Međusobni skor u regularnom delu sezone bio je 3:1 za Rakete.

Nezahvalno je prognozirati, 'miriše' na sedam utakmica, malo veće šanse dajemo Hjustonu zbog prednosti domaćeg terena.

Rockets Mavericks Basketball


Verovatno najjači par u celoj četvrtfinalnoj seriji čine Los Anđeles Klipesi i San Antonio Sparsi. Biće to  duel dve totalno različite filosofije košarke. Klipersi imaju prednost domaćeg terena, bolje 'fizikalije', imaju u svojim redovima najboljeg asistenta (Kris Pol) i najboljeg skakača (DeAndre Džordan) lige, ali Sparsi imaju srce šampiona. Adut Grega Popovića svakako je i duža klupa i mogućnost da više kombinuje kada se uzme u obzir igrački kadar kojim raspolaže. U regularnom delu sezone međusobni skor bio je 2:2.

Prognoza: San Antonio ide dalje, 4:2 ili 4:3.

Clippers Spurs Basketball


Pomenuli smo na početku teksta da je Memfis dobio Indijanu poslednjeg dana regularnog dela, ta pobeda je bila od velikog značaja za Grizlije jer su  'izabrali' Portland za rivala u 1/4 finalu. Tim iz Tenesija je tukao prvaka Severozapada u sva četiriri međusobna okršaja, i ako tome dodamo da ima prednost domaćeg terena i da su Blejzeri ostali bez povređenih Veslija Metjusa Afala i Rajta, jasno je kome pripada uloga favorita. Memfis je najbolji defanzivni tim lige, Portland je izuzetno napadački orjentisana elipa, ali sve navedeno navodi da će ovo prvo odneti prevagu. Treba dodati da Zeka Rendolfa sigurno ne čeka topao doček u Oregonu, kao i da su Lilard i Oldridž imali svoje blistave trenutke ove sezone. Tu leži šansa Portlanda, mada je ona, ruku na srce, mala.

Prognoza: 4:1 za Memfis.

Trail Blazers Grizzlies Basketball


Da čujemo i vas, cenjeni čitaoci. Kakva su vaša očekivanja?

plejof

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke