Napredna statistika - Jokić je među najboljim rukijima ikada!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 02.02.2016.
18:51
Izvor: Sportske.net

Kada pogledamo statističke podatke i to one najnaprednije, Nikola Jokić je jedan od najboljih rukija ikada u NBA ligi.

Beta/AP Photo/David Zalubowski
Beta/AP Photo/David Zalubowski

Povezane vesti

Zaludeo je Ameriku Nikola Jokić, posebno nakon utakmice koju je jutros odigrao protiv Toronta.

Trener Majk Meloun je istakao nekoliko puta da ga nikada ne bi trejdovao u drugi tim jer je pravo blago što ga ima u timu, a i navijači su sličnog mišljenja.

Pisali smo vam jutros o rečima hvale na njegov račun od strane prvog trenera, a i kada pogledamo statistiku onda dolazimo do zaključka da je jedan od najboljih rukija u istoriji NBA lige kada gledamo period od 1973. godine, od kada se koristi ta napredna statistika.

Radi se o BPM (Box plus/minus) statističkim podacima, podacima koji nam govore o ukupnom doprinosu košarkaša ekipi. Ovaj statistički podatak predstavlja broj indeksnih poena na osnovu 100 poseda lopte za vreme dok je igrač na terenu. Recimo, igrač koji ima BPM +5 poena znači da je doprineo za 5 poena više od prosečnog igrača u NBA ligi na 100 poseda lopte.

Ova statistika je veoma napredna, govori vam o tome možda i njegova formula koja je:

Raw BPM = a*ReMPG + b*ORB% + c*DRB% + d*STL% + e*BLK% + f*AST% - g*USG%*TO% + h*USG%*(1-TO%)*[2*(TS% - TmTS%) + i*AST% + j*(3PAr - Lg3PAr) - k] + l*sqrt(AST%*TRB%).

Da napomenemo da ovaj podatak ima i ofanzivnu i defanzivnu kategoriju, gde su formule za nijansu drugačije.

Dosta smo pisali o ovom računanju, ono što je bitno jeste da košarkaški stručnjaci dosta cene ovaj statistički podatak kada pokušavaju da procene vrednost igrača.

Majkl Džordan i Lebron Džejms su najbolji ikada kada se radi o ovom podatku, imali su svojevremeno po sezoni i +13.

Kada posmatramo samo rukije, među tri najbolja jeste i Nikola Jokić. Srpski centar je među legendama, jedna je Medžik Džonson, druga je Alvin Adams dok je igrao za Finiks Sanse.


Inače, samo ova trojica su do sada u istoriji NBA lige u svojim prvim sezonama imali OBPM preko 3 i DBPM preko 2 u istom trenutku.


Još jedan podatak koji govori kakav potencijal ima naš centar...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 02.02.2016
21:00

Nemojte da ga malerišete :D ima on još da napreduje i to dosta.. Očekujemo svi mnogo od njega i mislim da neće ispuniti naša očekivanja već da će ih premašiti!!! Samo cepaj!!!

avatar
Milos Ilic_fb1
Tuesday, 02.02.2016
19:58

Do pre godinu dana igrao za Megu, a danas ga stavljaju u isti red (pa makar i statisticki) sa jednim Medzik Dzonsonom. Joko brate, pokazi im kako se igra kosarka.

avatar
boxy123
Tuesday, 02.02.2016
19:57

Svaka cast malom tako mlad a igra kao veteran.Samo nastavi!