Nando 'beli medved' De Kolo

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 18.04.2016.
15:04
Izvor: Sportske.net

Čak 16 faulova dosuđeno je nad Francuzom u prve dve četvrtfinalne utakmice između CSKA i Zvezde u Moksvi i generalni utisak je da uživa ogromnu zaštitu kod arbitara.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Crveno-beli su izgubili oba meča u glavnom gradu Rusije, tome neosporno kumuje i domaćinsko suđenje.

Evroliga ima naglašenu elitističku crtu, veći i bogatiji se uzimaju u zaštitu, pištaljka se često čuje iz nejasnih razloga.

Da se razumemo odmah, De Kolo je igračina, najkorisniji igrač dosadašnjeg toka sezone u Evroligi, ali ne može da se prenebegne činjenica da indeks redovno nabija na osnovu dosuđenih faulova nad njim. Kao najbolji izvođač slobodnih bacanja u istoriji Evroluge, on te prekršaje uglavnom pretvara u poene sa penala kada je tim u bonusu, ali ruku na srce, deo toga dolazi iz čiste 'protekcije' od strane arbitara.

Poslednji primer je suđenje faulova Nemanji Dangubiću, više iz razloga što Francuz zbog fizičkih predispozicija Zvezdinog junoše ne može mnogo toga da uradi u igri jedan na jedan, koja mu je jedno od najjačih oružja, nego što su to pravi faulovi. Žargonski rečeno, za neuspelo 'silovanje' se dobija "poklon". 'Dangine' tri lične greške u prvoj četvrtini druge utakmice su čist košarkaški kriminal i ne baš ni suptilna 'pomoć prijatelja'.

Svi koji su gledali utakmice složiće se da od De Koloa, osim par lucidnih dodavanja iza leđa, nismo videli ništa posebno. Mogli smo da se uverimo samo da je veoma siguran sa linije slobodnih bacanja. Nad njim je dosuđeno čak 16 faulova na prva dva meča, 13 puta je bio na liniji penala i podgodio 12 puta. Ako gvirnemo i statističke kolone videćemo prilično jake indekse kosrinosti, 16, pa 21, oba kao direktnu posledicu pogođenih bacanja i dosuđenih faulova, od kojih je bar trećina bila sumnjiva.

Osim pomenutih diskutablinih Dangubićevih faulova, setite se samo početka prve utakmice kada ga je Stefan Jović zaista faulirao u kontri, a on se sa preko pola terena "izbatrgao" i navodno uputio šut za tri ponea i za to dobio tri slobodna bacanja.

Sasvim dovoljno za epitet 'Belog medveda', pa se nemojte čuditi ako ga i večeras budete često videli na liniji penala i ako Dangubić ili Branko Lazić brzo uđu u problem sa ličnim greškama.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
nekros77
Monday, 18.04.2016
17:07

Nando de Kolo je i ranije imao visok procenat sa slobodnih bacanja

avatar
Crveno boja ljubavi
Monday, 18.04.2016
16:01

Navijam za Zvezdu i za Hjuston... preksinoc kad su igrali protiv gsw bilo je nekoliko situacija gde je trebao biti sviran faul za rakete,takodje i nekoliko gde je nije trebao biti faul za gsw,al nista to ne bi izmenilo,dobili bi ih minimum 10razlike... Sansa Zvezde kao i raketa je da ne ljute protivnike svojim odlepljivanjem,jer ako povedu 10+ razlike videcete kako izgleda kada cska i gsw daju 100% od sebe.... tako da ta pomoc sudija u neku ruku im dobro dodje,bice na egalu ako pogadjaju,pa nek u zadnjoj prelome ako mogu

avatar
Toni Kroos
Monday, 18.04.2016
15:39

Budimo realni,svi smo to i ocekivali.. To je cena ucesca u EL za klubove sa manjim budzetom,manjom reputacijom od onih najvecis i klubovima koji dolaze iz zemalja koji nisu sponzori EL.. Desavalo se to i Partizanu, Cedeviti, Bajernu, Bambergu, Strasburu (itd.) i desavace se i u narednim godinama.. Tako je i u svim ostalim sportovima.. S tim moramo da se pomirimo..

avatar
Patrick Bateman
Monday, 18.04.2016
15:31
avatar
Kalinari
Monday, 18.04.2016
15:30

Konacno da i vi nesto pametno napisete :D