Na putu ka Kini - Sa kojim snagama Srbija napada Mundobasket?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 20.06.2017.
09:40
Izvor: Sportske.net

Problem koji je napravila FIBA uvođenjem kvalifikacija za Mundobasket pogodiće i naš nacionalni tim. Ko bi sa aktuelnog spiska mogao da igra za "Orlove" u kvalifikacijama za planetarnu smotru?

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević saopštio je u ponedeljak širi spisak igrača na koje računa za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Jedna od bitnih tema o kojima je selektor "Orlova" juče govorio bila je vezana za ono što će uslediti nakon kontinentalne smotre, a to su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini.

Dobro je poznato da je FIBA uvela "prozore" u kojima će se igrati kvalifikacioni mečevi, a kako su klubovi iz NBA i Evrolige poručili da neće puštati svoje igrače u reprezentacije dok traje sezona, jasno je da će najbolje selekcije imati najviše problema.

"Mislim da je to jedno potpuno veštačko menjanje hijerahije rezultata u svetskoj košarci. Očigledno je da igrači koji igraju u vrhunskim ligama neće moći da budu članovi takvih reprezentacije, tako da automatski nacije kao što su Francuska, Španija ili mi neće imati najjače igrače u kvalifikacijama" rekao je u ponedeljak selektor Đorđević.

Kada se osvrnemo na spisak koji je juče predočen javnosti vidimo da bi, kada bi kvalifikacije počele u datom momentu, za Srbiju moglo da igra samo nekoliko igrača.

Spisak
Foto: Sportske.net/Pavle Knežević

Selektoru bi na raspolaganje mogli da se stave momci koji ne nastupaju za klubove iz NBA i Evrolige, a to su u ovom trenutku Vladimir Lučić (Bajern), Stefan Birčević (Partizan), Miroslav Raduljica (Đangsu), Vladimir Štimac (Bešiktaš), Ognjen Jaramaz (Mega Leks), Aleksa Radanov (FMP) i Dejan Davidovac (FMP).

Odmah treba reći da će se i među pomenutima naći oni koji će od naredne sezone najverovatnije preći u neki od klubova koji se takmiče u Evroligi pa priča oko univerzitetske selekcije dobija na značaju.

Aleksandar Đorđević je objasnio kako univerzitetsku selekciju vidi kao "B" tim iz kojeg će igrači uskakati po potrebi kada počnu pomenute kvalifikacije.

Kako će Srbija izgledati na putu ka Kini teško je reći, ali je izvesno da to neće biti najjači tim koji naš selektor može da okupi.

Podsećamo da kvalifikacije za Mundobasket počinju na jesen i da će Srbija u prvoj rundi nastupati u Grupi G sa selekcijama Nemačke i Gruzije, odnosno jedne od reprezentacija koje takmičenje počinju od pretkvalifikacija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
neme
Tuesday, 20.06.2017
13:24

Sta mu znace ove cvidze pa Exit je tek za mesec dana,ma mnogo smo jaki nisu ni drugi bolji koga jos te akcije zanimaju NBA pojede sve.

avatar
SvetskiSampion
Tuesday, 20.06.2017
13:15

Mnogo smo jaki.

avatar
SERBON
Tuesday, 20.06.2017
12:27

Koliko bismo samo bili slabi(ji) u tom slučaju mada sve najjače reprezentacije bi imale isti problem.

avatar
R E V O L T
Tuesday, 20.06.2017
12:10

Je l' ovo neka sprdnja ili je stvarno nosio ovakve naocare na konferenciji?

avatar
iskusna vezara
Tuesday, 20.06.2017
11:18

ne mogu da verujem da tebi kao sportisti neko uskrati da igras za reprezentaciju svoje zemlje?! najveca glupost koju sam u zivotu procitao ..pa svi klinci koji pocnu da se bave bilo kojim sportom mastaju da zaigraju za reprezentaciju svoje zemlje..valjda ti je to i glavni motiv i okidac da se bavis sportom kojim se bavis..prvo zato sto ga volis, pa da postanes reprezentativac, da budes najbolji..da igras na ep, sp.. olimpijadi.. da osvojis medalju, stanes na pobednicko postolje i slusas himnu svoje zemlje..to je jednostavno maksimum ostvarenja svakog sportiste.. i onda ti dodju neki indijanci i pocnu da izmisljaju toplu vodu sa nekim prozorima.. zabranama.. terminima, kad se sme a kad ne sme igrati za reprezentaciju..?! neki matori debeli kapitalista cinovnik dodje i kaze ti , a ne ne, znas, sada u ovom trenutku ne mozes da igras za reprezentaciju, termini su takvi, to je sad moja odluka da li ces ti igrati ili ne... mozda eventualno drugi put sad ne moze.. -ajde bre paljba sarani! i sve onda gubi smisao..jer sport odavno nije vise sport vec globalna imperijalisticko kapitalisticka masinerija za pravljenje para.. cao zdravo, pisi propalo..