Može li Jokić do rekorda Peđe Stojakovića?

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 20.01.2017.
15:38
Izvor: Sportske.net

Nikola Jokić je noćas postigao 35 poena, oborio je sopstveni rekord, ali nije rekord koji drži Predrag Stojaković.

Beta/AP Photo/David Zalubowski
Beta/AP Photo/David Zalubowski

Povezane vesti

Nikola Jokić je "zapalio" Ameriku.

Momak iz Sombora je noćas uspeo da ima 35 poena, 12 skokova i 4 asistencije, i to u ne bilo kojoj utakmici, već protiv San Antonio Sparsa, ekipe koja je poznata po sjajnoj odbrani.

21-godišnji centar je uspeo da obori sopstveni rekord koji je postavio pre par dana kada se radi o broju postignutih poena, ali ne i da obori rekord Srbije po broju poena u NBA ligi.

Taj rekord je i dalje u vlasništvu Predraga Stojakovića, legende Sakramento Kingsa.

Peđa, verovali vi to ili ne, nije taj rekord postigao kada je nosio dres Sakramenta, već dok je nastupao u Nju Orleans Pelikansima.

Bila je to utakmica protiv Šarlot Bobketsa, 14. novembra 2006. godine, Peđa je tada ubacio 42 poena uz šut iz igre 15/22. Dodao je tada i 8 skokova.

Još jedna zanimljivost vezana za ovu utakmicu - u suprotnom taboru bio je Adam Morison, nekadašnji igrač Crvene zvezde, koji je u ovom meču ubacio 21 poen.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Algebra
Friday, 20.01.2017
18:12

Pravo pitanje je - kada će Jokić oboriti ovaj rekord, a ne da li će ga oboriti. On je sa svoje 22 godine sposoban da veže 3 utakmice sa 29+ poena, tako da je zaista neumesno dovoditi u pitanje da li će JEDNOM tokom karijere prebaciti 42 poena. Kada bude bio na vrhuncu karijere on će iz utakmice u utakmicu biti prva napadačka opcija Denvera (čitaj uzimati najviše šuteva), a ne kao danas - samo kada se povrede Galinari i Čendler. Malo da skrenemo sa teme, jer je zaista fascinantan podatak - Jokić ima FG% preko 59, eFG skoro 62, a od svih šuteva koje uzme, samo ih je 3% zakucavanja, a prosečna udaljenost šuteva koje uzima je 285 cm. Primera radi (čisto da se vidi koliko je to moćan podatak) Stiven Adams koji ima beleži slične FG i eFG procente, ima preko 20% zakucavanja i prosečna udaljenost njegovih šuteva od koša je svega 101 cm, a Hauard (koji je za nijansu bolji od Jokića) ima 35% zakucavanja, uz prosečnu udaljenost šuta svega 78 cm. Samo je nebo granica za Jokićevu ofanzivu, ukoliko ga posluži zdravlje i ako dugo bude ''gladan'' košarke, nakon njegove karijere ćemo pričati o jednom od najboljih ofanzivnih centara ikada. Pred početak sezone sam bio skeptičan, naročito nakon umora usled OI i nešto lošijeg početka sezone kao PF i rezervista, ali sada... nestvarno. Od kada pratim košarku centar sa ovakvim ofanzivnim brojkama nije se pojavio (kada pričam o ofanzivnim brojkama ne mislim na poene već na ORB, ORtg, FG%, eFG%, AST, AST%... a sve to uz veoma nisak USG% - svega 21,5%, ali je tendencija rasta evidenta, pa je on u januaru mesecu na oko 28%, ali su zato i svi ostali parametri drastično skočili. Ono što je još jako bitno (a dodao bih i nestvarno) je to što on iz utakmice u utakmicu, kako mu se povećava minutaža, pojačava i ''per36'' što je totalno paradoksalno, jer je normalno da igraču pada produktivnost kako mu se pojačava minutaža, ali kod Jokića to je totalno suprotno, pa je on u vreme kada je igrao prosečno 22 minuta ima 16 poena na 36 minuta, a danas, kada mu se minutaža prosečno podigna na oko 26 minuta, on ima gotovo 21 poen gledano kroz 36 minuta na terenu. Ovo ne pišem zbog toga što je naš, već zbog toga što je stvarno blago Srbije, ali i NBA lige. Idealan partner u reketu za njega bi bio Porzingis, ekipa koja bi spojila ta dva momka kao peticu, odnosno četvorku, bila bi ''svemoguća'' pod obručima, tačno šta je Jokiću mana, Porzingisu je vrlina (i obratno), na oba dela terena.

avatar
S-I-M-K-E_
Friday, 20.01.2017
20:56

Druze,ne mogu da citam ovaj roman sto si napisao,zato ti dajem minus.

avatar
stormaj
Saturday, 21.01.2017
04:40

Jokicu vrhunski lezi Farid na 4 ,jer ima sve sto Jokic nema.Ne treba mu neki prenaduvani slabic,nego neko ko ce da pogine za svaku loptu ka Kenet.

avatar
3x3
Friday, 20.01.2017
17:01

Morisona pamtim samo po onom cuvenom zagrevanju pred utakmicu sto se moze naci na yt. Presmesno je koliko je lik nezainteresovan bio.

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Friday, 20.01.2017
17:01

Srecan 30-i rodjendan Marko Simonceli nikad neces biti zavoravljen. Sic 58.

avatar
Darko123456
Friday, 20.01.2017
16:55

Ma realno ako nastavi ovako momak igrati , kad tad ce oboriti taj rekord . Igra bas dobro , i uklopio se tamo fino. Neka mu je sa srecom , samo da nema povreda.

avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Friday, 20.01.2017
16:46

Kako bre taj da je igrao za zvezdu, za nju igra samo manguparija i reakcija...