Markus Vilijams mora pod hitno da se probudi iz 'zimskog zna'!

Autor: Boban Filipović
subota 17.01.2015.
15:46
Izvor: Sportske.net

Zvezdina mašina je počela da 'trokira', igra crveno-belih u poslednje vreme je daleko od evroligaškog nivoa, a sve se to nekako poklapa sa osetnim padom forme američkog plejmejkera.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Uprkos tome što je i dalje nepobediva u ABA ligi, igra Crvene zvezde Telekom u 2015. godini je daleko ispod nivoa iz druge polovine prošle.

Tri poraza iz prva tri meča u top 16 fazi Evrolige uslovila su da se popale alarmi, a opšta odlika svih tih izgubljenih utakmica (Real Madrid, Makabi, Galatarasaj) su veoma slabe partije Markusa Vilijamsa.

Prilikom jedne analize s početka sezone, naš renomirani košarkaški stručnjak Vlade Đurović je izneo ocenu da Vilijams većinu svojih saigrača čini i do 50% boljima nego što oni uistini jesu.

Sa ove tačke gledišta to se ispostavilo apsolutno tačnim.

Da li je Vilijmas dobro pročitan od strane Zvezdinih protivnika, ili je u pitanju umor ili pad forme najboljeg asistenta premliminarne faze Evrolige, tek pozicioni napad crveno-belih deluje sve bezidejnije i bezidejnije iz utakmice u utakmicu.

To naročito dolazi do iražaja kada šut spoljnih igrača zakaže, mada je malo ko od njih po vokaciji šuter u pravom smislu te reči.

'Izgubio' se i kapten Luka Mitrović, a osovina napada, tandem Vilijams-Marjanović, ne izgleda ni izbliza tako ubojito kao s kraja prošle kalendarske godine. Bobi je sve češće prinuđen da napada koš individualnim akcijama.

Na osnovu prikazanog u 2015. slobodno se može konstatovati da je Nikola Kalinić jedini košarkaš Zvezde koji igra na očekivanom (čitaj evroligaškom) nivou. Stoga je nejasna odluka trenera Radonjića da ga vadi iz igre u drugoj četvrtini, kada je već sjajno povukao u prvoj (ubacio sedam poena).

Istina, Zvezda nije izgubila meč od Galatasaraja tada, već u poslednjoj deonici, ali se od samog starta naziralo da u 'egal utakmici' neće imati šta da traži u završnici.

Uostalom, Dejo Radonjić ne može baš da se pohvali da je specijalista da dobije utakmice na 'jednu loptu, Zvezda je u takvim okolnostima ove sezone pobedila jedino Cedevitu u Zagrebu, ali činjenica je da ova stavka i konstatacija vise nad glavom crnogorskog 'stručnjaka' kao "Damoklov mač".

Za Zvezdu nikako nije dobro to što Vilijams sebi u poslednje vreme nabija indeks u finišu utakmica koje su već izgubljene. Tako je bio kod sva tri poraza crveno-belih u Evroligi, a to je miljama daleko od njegove osnovne uloge u timu. Upitno je da li on u tim momentima uopšte i treba da bude na parketu.

Markus Vilijams

Na Radonjiću i njegovom stručnom štabu je da pod hitno "probude" Amerikanca, inače crveno-belima preti sudbina večitog rivala Partizana iz nekih ranijih sezona u top 16 fazi Evrolige - da služe kao "vreća za udaranje".

Tim crveno-belih deluje pomalo letargično, možda bi i 'sveža krv' u vidu nekog pojačanja, npr. na četrvorci, poravila situaciju. Galatasaraju su upravo pojačanja donela trijumf u grotlu beogradske Arene, jasno se videlo da to nije ista ona ekipa koju je Zvezda ove sezone tukla u prvoj fazi Evolige kod kuće i od koje je nerećno izgubila nakon produžetka u Istanbulu.

Ako je suditi po sinoćnom okršaju, Ergin Ataman je 'ubo' s pridošlicama ove zime. Patrik Jang i Aleks Marić nisu bili naročito šuterski raspoloženi, ali su 'obavili posao' tako što su pohvatali gotovo sve lopte pod svojim obručem. O  Džastinu Karteru ne treba trošiti reči, američki bek je sinoć bio meč viner

vilijams

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke