Maestro Gasol odveo Španiju na krov Evrope!

Autor: Boban Filipović
nedelja 20.09.2015.
20:45
Izvor: Sportske.net

Litvanija nedorastao rival u finalu Evrobasketa, iskusni španski centar Pau Gasol još jednom doktorskom partijom vodio 'Furiju' do nove zlatne medalje.

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Španije novi je šampion Evrope pošto je u finalu kontinentalne smotre najboljih u Lilu savladala Litvaniju rezultatom 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20).

Španci su apsolutno opravdali ulogu favorita u borbi za zlato, od samog starta finalne utakmice demonstrirali da su bolja ekipa od Litvanije i sasvim zasluženo se okitili titulom evropskog prvaka.

Pau Gasol je nastavio tamo gde je stao u polufinalu protiv Francuske, nosio je igru svoje reprezentacije od samog početka meča za zlato i na njegovim krilima Španija je već nakon pet minuta igre imala dvocifren plus.

Do polovine druge deonice 'Furija' je stekla prednost od 16 poena viška (34:18), ali serija Litvanije zahvaljujući trojkama Seibutisa i Mačijulisa u finišu drugog kvartala donosi Kazlauskasovom timu nadu da sa podnošljivih minus 8 pri odlasku na odmor (41:33) može po preokreta u nastavku.

Međutim, Španci i drugo poluvreme otvaraju furiozno, sredinom treće deonice poenima Ribasa njihova prednost iznosi 17 poena (52:35) i tada je postalo jasno da će Litvanci teško uspeti da se vrate.

Gasol i drugovi sigurno privode meč kraju ne dozvolivši rivalu ni jednog trenutka da priđe na jednocifren minus, završilo se sa ubedljivih 80:63.

Centralna figura finalne utakmice bio je Pau Gasol sa 25 poena i 12 skokokva, 35-godišnji centar će poneti titulu MVP Evrobasketa.

Kod novog šampiona starog kontinenta dvocifren košgeterski učinak imali su bekovi Reala Serhio Ljulj (12 pts) i Rudi Fernandez (11 pts), Nikola Mirotić je ostao na 8 poena iz provg poluvremena, koliko je na kraju postigao i iskusni Felipe Rejes.

Litvanci su odučeni od košarke u finalu Evrobasketa, najefikasniji u redovima 'Zelenih' bili su bekovi Reinaldas Seibutis i Mantas Kalnietis sa po 13 poena, dok je prva zvezda ovog tima Jonas Valančijunas meč završio sa 10 poena i 9 skokova, ali je ponižen u direktnom duelu sa 35-godišnjim Gasolom i utakmicu završio ranije zbog pet ličnih grešaka.

France Basketball Europeans

Dodajmo da ovaj uspeh Španaca dodatno dobija na snazi jer su ovo reprezentativno okupljanje preskočili Huan Karlos Navaro, Mark Gasol, Hose Kalderon, Riki Rubio, Serž Ibaka, Aleks Abrines...

Litvanci grube drugo finale Evrobasketa za redom, opet će morati da se zadovolje srebrnim odličjem. Domaća Francuska je osvojila bronzu, Srbija je ostala bez medalje.

Ostaje žal zbog loše partije 'Orlova' iz polufinala protiv Litvanije i nema nikakve dileme da bi eventulano finale između nas i Španaca bila bolja košarkaška predstava.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

45 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ercov
Monday, 21.09.2015
14:08

I danas tvrdim da je Sasa Djordjevic od ovakvog tima Srbije izvukao 120% njihove mogucnosti. Kada se zavrsila grupna faza sa manjim tenzijama i kada se doslo do eliminacionog dela takmicenja sa vecim tenzijama tu smo vec mogli videti ko je ko i kakav psihofizicki i igracki potencijal poseduje.Na nasu zalost u tim trenutcima Sasa Djordjevic nije mogao nista vise da pridonese nekim igracima jer jednostavno postoje i limiti kod igraca a koji se mogu prevazici u buduce sa iskustvom od ovih utakmica.

avatar
MultiMagic
Monday, 21.09.2015
00:52

Gasol je definitivno najbolji centar u Evropi pored Novickog mada su Novickog stigle godine, Gasola jos ne. Pokazala je Spanija da je najbolja ekipa kad je to bilo najpotrebnije. Svaka im cast, najbolja evropska reprezentacija u ovom veku ubedljivo. Sto se tice nas tu smo gde nam je realno i mesto, psihicki smo pali, po kvalitetu mozemo da se nosimo sa svima sem sa ovakvom Spanijom ali je nedostatak lidera uradio svoje. Ipak svaka cast momcima, ovo je uspeh, tu nema dileme. Prva petorka sampionata je totalno realna, Bjelica jeste bio dobar ali ipak pored Valancijunasa i Gasola nije nikako imao mesto. Verujem u momke i mislim da imamo dobre sanse da budemo sledece godine prvi u kvalifikacionoj grupi pa da idemo u Rio. Bice i Milosavljevic u boljoj formi, Macvan ce imati sezonu u dobrom klubu, Milutinov godinu stariji i iskusniji, Jovic ce da se nadmece za mesto, Raduljica ce konacno da odigra jednu celu sezonu u kvalitetnoj ligi i to u paru sa Kuzmicem, Marjanovic ce sigurno da ima mesto i verovatno ce jos vise da napreduje u NBA, mozda i Jokic odigra dobro za Denver pa udje u tim tako da ako nas Bog pogleda i ne budemo imali problema sa povredama bicemo svakako jos jaci. Napred do Ria pa tamo kako bude bice, sam plasman ce biti velika stvar.

avatar
Volim nogomet
Sunday, 20.09.2015
23:53

Španjolska zaszluženo uzela naslov. Nakon loše igre u skupini drugi dio su odlično odigrali i zasluženo osvojili naslov ,a šta bi tek bilo da su ovi gore navedeni igrači došli.

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Sunday, 20.09.2015
21:58

Uz pomoc sudija sve je ovo bilo namjesteno da se Srbiji dodijeli spanac koji ce litvaniju odvesti u finale

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Monday, 21.09.2015
09:07

Mislis da bismo osvojili da smo igrali protiv Spanije ili Francuske u finalu? Mi jesmo pokradeni, otet nam je ulazak u finale, ali da li bas mozemo da kazemo da bismo sigurno bili prvaci da smo prosli ove?

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Monday, 21.09.2015
21:44

Da. Mozda bi nam cak i bilo lakse protiv Spanije nego protiv Francuske, a nije samo Spanac nego i komsija rivala Letonac, a bogami i Turcin jer jos nisam cuo da su oni nasoj strani, naprotiv.

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Monday, 21.09.2015
21:34

Ne mozemo da kazemo da bi smo ga sigurno osvojili ne bi se znalo ali to je zagaratovan Rio koji nam je Spanac oduzeo

avatar
Brat Sergio (La Decima)
Sunday, 20.09.2015
21:44

Srbijo nadam se da ste izvukli neke pouke kako ste pobjedjuju Litvanci. Cestitke Spaniji i drustvu, bez 5 bitnih igraca oni uzmu naslov. Jos jednom pokazali da su najjaci kad ih otpisu.

avatar
Sunday, 20.09.2015
21:32

Mi nemamo lidera kao sto su Gasol i Parker.

avatar
XL
Sunday, 20.09.2015
22:25

Imamo Tea, ali samo kad se njemu igra, jednom u 3,4 meca.

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Tuesday, 22.09.2015
16:36

Parker je katastrofalno igrao citavo prvenstvo i sto sad nije lider zakazao kad je najvaznije bilo protiv spanaca

avatar
Monday, 21.09.2015
00:37

Zato i nije lider, niti ce ikad biti.

avatar
gale
Sunday, 20.09.2015
21:28

Ni krivi ni duzni Litvanci u Riu.

avatar
MesQueUnClub10
Sunday, 20.09.2015
21:28

Realno najbolja reprezentacija je pobedila na kraju...

avatar
House
Sunday, 20.09.2015
21:03

Evidentno je sada da Litvanija nije pobijedila Srbiju , Srbija je sama sebe . Žao mi je sto su podlegli pritisku , ova ekipa litvanije jednostavno je prelimitirana da se nosi sa spancima . Čitavo vrijeme se provlacili , citavo sve sa 1 do 2 razlike pobjede protiv italije na produzetak , a srbije do te utkamice najljepsu kosarku igrala . Medjutim sta je tu je .

avatar
Sunday, 20.09.2015
21:29

Nisi realan. Isto tako smo se i mi provlacili i jednom je morao doci kraj.

avatar
Monday, 21.09.2015
17:09

Ocigledno nisi gledao EURO!

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Monday, 21.09.2015
09:08

Protiv koga smo se mi provukli na ovom prvenstvu, o cemu pises ti?

avatar
MIKRONIJE
Sunday, 20.09.2015
20:58

Litvanija nije imala sta da trazi u finalu, dosadna utakmica mada ne mislim da bi nasi nesto bolje prosli protiv Spanaca, nasa igra se raspala onog trenutka kada je krenula eliminaciona faza odnosno kada je pritisak porastao sto pokazuje uzasnu psiholosku nepripremljenost i nezrelost nasih igraca. Spanija kao i svaka ozbiljna ekipa kakva je i Jugoslavija nekada bila, pojacavala je tempo i dizala nivo odbrane kako su utakmice postajale bitnije. Zasluzeno zlato, lagano bas onako kako su to nekad radili Bodiroga, Djordjevic, Divac i ekipa.

avatar
Dzimi Humuhumunukunukuapua
Sunday, 20.09.2015
20:55

Jbg u evropi je najjači jer mu i najmanji kontakt sviraju... Dok ga u nba posterizuju svaki meč po 5 puta

avatar
Shone
Sunday, 20.09.2015
20:54

Ovako igra jedna ozbiljna ekipa...Litvanije prosek,moglo da bude i 30 razlike da spanci nisu stali! sta je tu je...Milutinov,Milosavljevic i Kuzmic nisu bili u formi ali sledece godine bice sigurno...e moj sale! tek mi je sad zao za propustenim,ovo je bila idealna prilika za finale!

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Monday, 21.09.2015
09:12

Ako bude opet imao ovako efemernu ulogu (da ne kazem mizernu), Milosavljevic bolje da i ne putuje, a za Milutinova ima vremena jer Marjanovic sigurno moze daleko vise da do(pri)nese, a tu je i Jokic, covek moze i cetvorku i peticu i neka vodi njega umesto Ercega, a Marjanovica umesto Milutinova. Macvan bi isto trebao da se vrati.nNavijam za Partizan, ali ako bude ovakvo stanje stvari, ne bih voleo njih da vidim sledece godine u nasem timu isto kao ni Kuzmica koji nije zasluzio da putuje i nadam se da ga selektori vise nece voditi...

avatar
Mesi G.O.A.T.
Sunday, 20.09.2015
20:49

E to je igračina,lider i majstor.Samo osvojio ovo prvenstvo ali bukvalno sam a ne kao neki što glume šmekera i Karija pa pobaca cigle i ne može Pacifik da pogodi.To je majstor svaka mu čast,Španija definitivno zaslužila da osvoji najbolja su ekipa i nema im ravnih u Evropi.

avatar
XL
Sunday, 20.09.2015
22:27

Gasol je neverovatan igrac, tu se svako slaze ali zasto moras da prozivas Bogdana sada? Delija sam ali smesno, ti bi bolje odigrao sigurno.

avatar
Mesi G.O.A.T.
Sunday, 20.09.2015
23:39

Ne odnosi se na Bogdana nego na Teodosića jer je Teodosić najgori igrač bio i da naravno da bih odigrao bolje bar bih ako ništa šuteve pogodio van 6,75 ili ne bih nikako šutirao kad vidim da me ne ide.