Mačvan vozio "Valjak" preko Zvezde!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 01.03.2015.
20:45
Izvor: Sportske.net

Fantastičnom partijom pred prepunom halom "Pionir" košarkaši Partizana NIS upisali su prvi trijumf u derbijima u tekućoj sezoni a večerašnja pobeda imaće poseban značaj pošto su se njome crno-beli preselili na treću poziciju na tabeli.

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Treći ovosezonski derbi između Partizana NIS i Crvene zvezde Telekom završen je prvim trijumfom šampiona Srbije koji je tako naneo tek drugi poraz lideru ABA lige.

Predvođeni fantastičnim Milanom Mačvanom i Sašom Pavlovićem crno-beli su slavili rezultatom 77:63 (15:17, 23:16, 21:8, 18:22) čime su upisali 16. trijumf u sezoni i tako preskočili Cedevitu na tabeli regionalne košarkaške lige!

Derbi u "Pioniru" imao je uvertiru pre samog početka pošto je u prvi plan iskočila činjenica da su teniski reprezentativci Srbije Novak Đoković i Viktor Troicki zajedno došli na meč.

Deo navijača uvredama je ispratio Đokovićev ulazak u halu ali to na kraju nije bacilo senku na sjajan gest dvojice tenisera koji ne kriju svoje navijačko opredeljenje.

Već na startu utakmice postalo je jasno da je trener Partizana Duško Vujošević izdao naredbu svojim izabranicima da udvajaju Bobana Marjanovića što se vrlo brzo ispostavilo kao odlično rešenje. MVP grupne faze Evrolige upisao je svoje prve poene na utakmici četiri minuta pre kraja treće deonice!

U takvoj postavci stvari Zvezdi je ostavljen prostor za otvorene šuteve ali izabranici Dejana Radonjića nisu koristili tu mogućnost dovoljno dobro. Na drugoj strani crno-bele je pokretao Saša Pavlović ali samo njegov učinak nije bio dovoljan da Partizan prvu deonicu reši u svoju korist.

Vezanim trojkama crveno-beli su na četiri minuta pre kraja stigli do najveće prednosti na utakmici 24:31. Od tog trenutka domaćin je pokrenuo turbinu a preokret je režirao fantastični Milan Mačvan.

Serijom 14:2 Partizan je u postpunosti preokrenuo stanje stvari na terenu do kraja druge četvrtine pa je na veliku pauzu uspeo da ode sa prednošću od 5 poena (38:33).

Posle dvadeset minuta igre crno-beli su imali dvojicu dvocifrenih igrača u svojim redovima, Sašu Pavlovića (13 pts, 2 sk) i Milana Mačvana (10 pts, 3 sk), dok su na drugoj strani Amerikanci Vilijams i Dženkins bili šuterski najraspoloženiji sa po 9 poena.

Karta suta

Treća četvrtina počela je polaganjem Jake Blažiča ali je Partizan odgovorio na žestok način. Trojkama Saše Pavlovića i Milana Mačvana uz još dva poena krilnog centra crno-beli su napravili seriju 8:2 i dodatno uvećali svoju prednost.

Računajući završnicu druge i početak treće deonice Zvezda je za sedam minuta igre postigla svega dva poena što je ukazivalo na očajanu realizaciju gostiju kojoj je u velikoj meri kumovala odlična odbrana košarkaša Partizana.

Pored toga što su limitirali rivala na 8 poena za 10 minuta igre crno-beli su bili uspešni u napadu pa su u poslednjem minutu stigli do najveće prednosti na večerašnjoj utakmici koja je iznosila 18 poena razlike (59:41).

Prednost Partizana počela je da se topi na startu poslednje četvrtine. Košarkaši Crvene zvezde Telekom napravili su seriju 3:10 za tri i po minuta igre, pa su se na taj način približili crno-belima i vratili neizvesnost u meč.

Od tog trenutka izabranici Duška Vujoševića ponovo kreću agresivnije, sa pet poena vraćaju se na pristojnih +14 (67:53) posle čega Crvena zvezda Telekom nije našla način da se podigne i ugrozi trijumf crno-belih.

Dragan Milosavljevic
Foto: Beta/BranislavBožić/Dr

Najefikasniji pojedinac u trijumfu Partizana bio je Saša Pavlović (19 pts) ali je Milan Mačvan bio 'meč viner' sa dabl-dabl učinkom od 15 poena i 10 skokova. Važan doprinos pobedi crno-belih dali su Nikola Milutinov (13 pts, 7sk), Dragan Milosavljević (6 pts, 8 sk) i Milenko Tepić (9 pts, 6 sk).

Crveno-bele je predvodio Čarls Dženkins sa 20 poena i 4 skoka a samo je još Markus Vilijams uspeo da dođe do dvocifrenog poenterskog učinka u redovima gostujućeg sastava (14 pts, 5 sk, 4 as).

Desetom pobedom u nizu Partizan se preselio na treću poziciju ABA ligaške tabele i ukoliko do kraja takmičenja uspe da dobije sve tri utakmice u plej-of će ući kao drugoplasirana ekipa.

Crvenoj zvezdi Telekom večerašnji poraz ne pravi veće probleme pošto su crveno-beli overili lidersku poziciju u ABA ligi još pre nekoliko nedelja pa sada mirno mogu da se pripremaju za odsudne borbe u plej-ofu.

Narednu utakmicu u ABA ligi Partizan NIS igra protiv Mega Leksa u Sremskoj Mitrovici, dok Crvena zvezda Telekom u "Pioniru" čeka Metalac Farmakom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak