Ljudi, čujete li ''grmljavinu'' - RASEL VESTBRUK! Jokićev ''dabl-dabl''!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.12.2016.
08:46
Izvor: Sportske.net

Proteklu noć u NBA ligi ponovo obeležio čudesni Rasel Vestbruk, koji je i na četrvtoj uzastopnoj utakmici ostvario ''tripl-dabl''! Njegov tim tek posle produžetka slomio otpor Vizardsa. Od srpskog trija ubedljivo najbolji Nikola Jokić, ali njegova sjajna

Beta/AP Photo/Alonzo Adams
Beta/AP Photo/Alonzo Adams

Povezane vesti

Četrvrta uzastopna pobeda Oklahome i četvrti uzastopni ''tripl dabl'' Rasela Vestbruka u NBA ligi!

Sa impresivnim partijama Rasel je nastavio noćas protiv Vašington Vizardsa, u utakmici koju je njegov tim dobio tek u produžetku, pošto je u regularnom toku meča rezultat bio 105:105.

Oklahoma je odlično ušla u meč, dobila prvu deonicu sa 32:19, ali su do kraja meča gosti polako topili tu prednost i izborili produžetak. Ipak, više od toga nisu mogli, Vestbruk i drugovi su u dodatnim minutima bili ubedljivi, za konačni rijumf od 126:115.

U dvanaestoj pobedi ''Tandera'' ove sezone, Vestbruk je za 41 minut u igri upisao 35 poena 11 asistencija i 14 skokova!

Uz njega, odličan u pobedničkoj ekipi bio je Oladipo sa 25 poena, dok je u ekipi Vašingtona najbolji bio Bredli Bil sa 31 poenom.

Bivši kapiten Partizana Žo Lovernj je pobedi Oklahome doprineo sa pet poena i četiri skoka za 12 minuta u igri.



A kada su naši predstavnici u najjačoj ligi sveta u pitanju, noćas je ubedljivo najbolji bio Nikola Jokić, čiji je Denver na kraju poražen na svom terenu od Majamija - 98:106.

Srpski reprezentativac je za 24 minuta u igri postigao 17 poena, koliko i Galinari, Nelson i Čendler, ali se Jokić izdvojio po broju skokova - ukupno 14 za svoj ''dabl-dabl'' u ovom meču.

Na drugoj strani, ekipu Majamija je do pobede predvodio Vajtsajd sa 25 poena i 16 skokova, a u prilogu pogledajte Jokićeve ''hajlajtse''.



Na sceni je noćas bio i Nemanja Bjelica, akter dramatične utakmice u Mineapolisu, gde je domaća Minesota u poslednjim sekundama poražena od Njujorka - 104:106.

Junak utakmice bio je Karmelo Entoni, koji je šutem sa distance preko Viginsa postigao pobedonosni pogodak, pa Minesoti ovoga puta nije bila dovoljna ni fenomenalna partija Karl-Entonija Taunsa koji je meč završio sa čak 47 poena i 18 skokova!

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Letonac Porzingis sa 29 poena.

Što se tiče Bjelice, ovo nije bilo njegovo veče. Igrao je 16 minuta, ali se nije upisao u strelce, uz šut iz igre 0-5, a jedino se iz ove utakmice može pohvaliti sa dve asistencije.



Detroit Pistonsi su upisali i drugu uzastopnu pobedu na gostovanjima, posle Šarlota preslišali su i Boston rezultatom 121:114, ali našeg Bobana Marjanovića nije bilo u igri, što već počinje da zabrinjava...

Gosti su u najvaćem delu meča imali i uspešno održavali blagu prednost, a do pobede ih je predvodio Koldvel-Poup sa 25 poena, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Tomas sa 27.

Lejkersi su svoju jubilarnu, desetu pobedu ove sezone upisali na gostovanju Čikago Bulsima rezultatom 96:90, u meču obeleženom preokretima. Domaćin je bolje odigrao prvu i treći, gosti iz Los Anđelesa preostale dve i što je najvažnije, bili su najbolji u ključnim trenucima.

Klarkson i Vilijams sa po 18 poena predvodili su pobedničku ekipu, a u Čukagu najbolji je bio Batler sa 22.

Toronto Reptorsi nastavljaju da dele lekcije. Ovog pusa su sa 20-105 savladali ekipu Memfisa sa 120-105, a meč su u svoju korist prelomili tokom treće četvrtine.

Blistali su Lauri sa 29 i DeRozan sa 24 poena, a kod gostiju najefikasniji Herison sa 21 poenom.

Dan posle poraza od Orlanda, San Antonio Spasri su se protiv Dalasa vratili u pobednički ritam. Sparsi su slavili sa 97:84, zahvaljujući odličnoj igri u poslednjoj četvrtini kada su preokrenuli rezultat i ovaj deo igre dobili sa 33:21.

Mils sa 23 i Lenard sa 21 poenom predvodili su pobedničku ekipu, a Maverikse je predvodio Metjus sa 26 poena.

Zanimljivo je bilo u Finiksu, gde su domaći Sansi prekinuli seriju od dva vezana poraza, savladavši Atlantu sa 109:107.

Najt je sa 23 poena bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, dok je goste predvodio Nemac Šreder sa 31 poenom. Meč je bio ravnopravan, što i konačan rezultat govori, a Finiks je u finišu meča uspeo da zadrži blagu prednost koju je stekao.

Mini-seriju od dve pobede Indijane prekinuo je Portland, svojom ''rafalnom paljbom'' u meču koji su Blejzersi dobili sa 131:109. Prvo poluvreme je bilo impresivno, domaći su ga dobili sa 73:58 i u tom delu igre obavili najveći deo posla u najnovijem trijumfu.

Lilard je bio najefikasniji u Portlandu sa 28 poena, a u Indijani Tig sa 25 poena.

Rezultati:


Boston - Detroit 114:121
Toronto - Memfis 120:105
Čikago - LA Lejkers 90:96
Minesota - Njujork 104:106
Oklahoma - Vašington 126:115 (105:105)
Dalas - San Antonio 87:94
Denver - Majami 98:106
Finiks - Atlanta 109:107
Portland - Indijana 131:109

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

21 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Marko Jelisavac
Thursday, 01.12.2016
14:35

Bobi ako zeli da igra treba da se vrati u Evropu, tamo ga posmatraju kao maskotu.

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 01.12.2016
17:51

Ali mu i daju 7m po sezoni

avatar
Radovan Filipovic
Thursday, 01.12.2016
13:55

Ne vidim zašto se piše o Lovernju...

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
14:57

Možda zato što je NBA košarkaš, a ovo je vest o NBA ligi?

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
17:12

Dobro, ti kao ''velikosrbin'' smatraš da naši mediji treba da pišu samo o našim igračima, eventualno da pomenu jednog stranca koji je bio najefikasniji. Sjajan rezon, nema šta. Ukoliko ti smeta što u Oklahomi igra bivši KAPITEN Partizana (znači ne običan bivši igrač, već kapiten), ti zaobiđeš pasus u kom se pominje Oklahoma i skratiš sebi muke. Eventualno pročitaš ko je bio najefikasniji.

avatar
Radovan Filipovic
Thursday, 01.12.2016
16:44

A Lovernj je Srbin i, pošto nije, bio je najefikasniji na utakmici...

avatar
majki
Thursday, 01.12.2016
12:03

Ovo nije cudesni Vestbruk vec sramotni Vestbruk! 12- 35 sut iz igre... A sto se tice asistencija, to je normalno kad je lopta stalno kod njega. Prosecan igrac!!!

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
15:07

Ništa Rasel više ne forsira od ostalih superzvezda lige, pa niko, osim Hardena, nema ni približno jake brojke. Tih priča o forsiranju i nabijanju statistike me poštedi, jer čovek iz noći u noć hvata po 5-6 ofanzivnih skokova - misliš da ga i protivničke ekipe puštaju kako bi pumpao statistiku? Što se procenta šuta tiče, nemoj gledati na osnovu jedne utakmice, jer statistika često pogreši na tako malom uzorku, hajde da vidimo za dosadašnji deo sezone: šut iz igre 43% (sasvim korektno za jednog beka), 33% za tri (to će mu biti rekord karijere ukoliko tako završi), ništa specijalno, ali nije ni toliko jezivo. eFG% mu je oko 46% što je jako dobro za tako eksplozivnog i drskog napadača. U krajnjem slučaju i ti 12-35 od sinoć nije baš ''sramotno'', to je nekih 35%, a mnogi NBA igrači imaju sezonski prosek na 35-40% (recimo Bjelica, Brendon Dženings...). Ne želim da mu glumim ''advokata'', ali ovakvi komentari su zaista nepotrebni jer dolase isključivo kao posledica asimpatija prema određenim igračima. Možeš ti da ne voliš LeBrona, Karija, Rasela, Kevina... , ali nikako zbog toga ne možeš da kažeš da je prosečan igrač, ili da nema pojma. I Bledso u Finiksu ima podjednaku slobodu kao Rasel, istu minutažu, podjednako drži loptu, pa nema ni upola ovakve brojke, isto važi i za Vola u Vizardsima.

avatar
Kunilingus
Thursday, 01.12.2016
10:55

Nažalost, izgleda da je Bobi samo maskota u bilo kom klubu u NBA...

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
11:49

Postoji i druga varijanta, koja još uvek nije isključena, a to je da Gandi forsira Bejnsa kako bi mu podigao ''trejd vrednost'', te uspeo da za njega izvuče što kvalitetnijeg igrača u razmeni. Inače Bejnsu ističe nakon sledeće sezone, tako da je ovo pravo vreme za trejd, jedini problem je što ni on baš ne blista sa ovih 4 poena i 4 skoka kao bekap centar.

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 01.12.2016
17:49

Evo da ne bude da biram podatke... Reci mi iskreno svoje misljenje,koliki bi procenat suta imao RW,da ne racunamo polaganje i zakucavanje? Koliko bi imao izgubljenih lopti,a koliko asistencija da ga zatvaraju kao sto cesto zatvore Teodosica(s'tim sto Teu to nije veliki problem jer je genijalac) da li mislis da bi Oklahoma bolje igrala/vise pobeda imala,kada ne bi 95% napada islo preko RW? i za kraj,ja nigde nisam napisao da je on los igrac,naprotiv,on je super igrac,unosi energiju,bori se i takvih igraca treba NBA-ju ali da mi neko kaze da je on igrac koji moze doneti ogromnu prevagu u kvalitetu tima je apsolutno netacno... LBJ da predje u Filu,polufinale konferencije se ne bi dovodilo u pitanje,dok da RW predje u Filu,za nekih 5% bi bili kvalitetniji tim,e to je sve zato sto on nije tip igraca koji ce druge uciniti boljim

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 01.12.2016
16:11

Posto tamonmg da ti normalno odgovorim,ovde cu. Izuzetno je glupo pricati kako je RW u bilo kojoj varijanti u bilo kojem sistemu neki top igrac. Ako se ne varam,pretprosle sezone kada je KD bio povredjen,a RW imao slicne brojke nije mogao tim da uvede u PO,ove godine je otisao KD,dosao Oladipo (skroz zahvalan igrac) pa je opet veliko pitanje hoce li uci u PO. RW igra sa verovatno najvise energije u ligi,ali jednostavno nije tip igraca koji ce saigrace ciniti boljim (LBJ) pricaju kako je tripldabl masina,mrzi me da bas trazim ali on u napadu tek koju loptu uhvati,vec su vecinom defanzivni skokovi gde se svi pomere da bi on uhvatio loptu,druga stvar,kako ce on ikoga uciniti boljim igracem kada je lopta stalno kod njega dok on ne odluci da li da sutne,krene u prodor ili da doda? Da Oklahoma svaku utakmicu igra protiv ekipe koju samo za taj mec trenira recimo Obradovic,Oklahoma bi svaku utakmicu izgubila,dobro ne bas svaku,ali skor 27-55bi bio realan

avatar
Mad dog
Thursday, 01.12.2016
10:13

Rasel da ima malo bolji sut, mogao bi biti najbolja jedinica u istoriji. Zverske fizicke predispozicije.

avatar
Crveno boja ljubavi
Thursday, 01.12.2016
11:07

Nije samo do suta,kakva je njegova odbrana? Njegova vizija asistencija? To sto on ima 10+ asistencija ne znaci da je neki dobar asistent vec jednostavno je lopta kod njega u rukama 80 napada,logicno da kada doda u stranu neki igrac da pogodi i da mu se upise asistencija. Najbolji pg je Medzik,a RW nije ni trenutno najbolji

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
18:39

Ne možemo ovako komunicirati, jer nemamo isto poimanje ove igre, plus što ni ti očito nisi baš neki pratilac NBA lige. Ipak ću ti odgovoriti. Prvo, sasvim je normalno da igrač ima veće procente prilikom napada obruča, nego iz daleka, to je valjda svima jasno i tu zaista nije potreban komentar. Koliki bi Majkl Džordan i Medžik Džonson imali procenat iz igre da se ne računaju napadi na obruč (ulaz, zakucavanje...)? Niži nego Rasel, to možeš lako proveriti, ukoliko nisi imao tu čast da pratiš makar par sezona rada ta dva čarobnjaka. Stvarno banalan deo komentara. Drugo, Vestbruka ne da ne žele da udvajaju, nego NE MOGU da ga udvajaju jer je fizički presavršen za jednog razigravača - prebrz je i snagom može da osvaja prostor, što Teodosić ne može (mislim da je i glupo porediti Teodosića sa NBA zvezdama pre nego što ode tamo, evo vidimo i genijalca, nije cinizam, Bjelicu kako prolazi tamo, čak i kod Tibodoa koji mu je itekako da slobodu u tih 15-20 minuta koliko igra). Odbrane u Evropi i NBA su nebo i zemlja, tako da ne možeš uopšte to porediti. Evropa igra taktičku odbranu, NBA igra fizičku. Igrao je Rasel na svetskom prvenstu, pokušali su da ga udvajaju, pa se nisu baš najsjajnije provele protivničke ekipe. Treće, LBJ svaku ekipu u koju pređe uvodi minimum u 1/2 finale istoga jer mamac za sponzore i uvek sa sobom povuče 2-3 superzvezde, plus celu plejadu iskusnih igrača koji popune klupu (Džons, Džeferson, Smit...). Naravno da je King najbolji košarkaš trenutno, ali nikako ne smemo zanemariti ni taj ''faktor tržišta''. Četvrto, Rasel apsolutno čini saigrače boljima, ne u meri u kojoj to čini LBJ, ali polako - ima vremena. Nije isto kad su zvezda od 28 i 33 godine, liderstvo se stiče godinama. Doduše neki igrači kao što su LBJ i sada mali Tauns imaju to urođeno. Da komentarišem koliko bi imao pobeda u Sikserisma ne želim, jer ne znam kakav bi roster imao oko sebe, recimo Simons i on bi se užasno gušili, takođe Embid nije tip centra koji njemu odgovara... Noel bi najviše profitirao iz saradnje sa Vestbrukom jer on živi od koševa na obruču (svi kvaliteti mu se svode na odbranu i to šta uradi i ofanzivnog skoka i kucanja).

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
17:06

Mislim da si sad stvarno ''omašio'' skroz. Pre dve godine je Oklahhoma prva dva meseca igrala i bez Kevina i bez Rasela i to je bio razlog zašto nisu ušli u PO - tada su se nakupili poraza. Drugo, oni u toj sezoni nisu imali ni približno dobar (dubok) tim kao sada (kada računamo ostale igrače, a naročito klupu), Adams je bio ruki, ni delić današnjeg Adamsa, Kanter još uvek nije došao u klub, Roberson ruki, ni delić današnjeg ultimativnog defanzivca, jedino što su imali bolje nego danas jeste Ibaka, ozbiljnog bekap pleja su dobili tek u februaru kada im je stigao Ogastin (zajedno sa Vejterson i Kanterom). Danas taj tim ima dosta duboku klupu i realno im fali samo jedno dobro startno krilo (Rudi Gej, Pol Džordž...) kako bi bili sjajan tim. Pored toga što je bio povređen na startu te sezone (prednji ukršteni ligamenti, najgora košarkaška povreda, su mu stradali nakon starta Beverlija u plej-ofu sezone ranije), on je dodatno u februaru dobio udarac u lice od Robersona koji mu je slomio jagodičnu kost na dva mesta, što nije nimalo naivna povreda. Sve u svemu, jako važna stvar je i to što je to bila prva sezona koju su igralli bez lidera odbrane - Taba Sefološe, koji im je do tada ''zaključavao'' svako ozbiljno protivničko krilo ili beka, preciznije rečeno, nije im dozvoljavao da se baš razmašu - uz Tonija Alena ponajbolji čisti defanzivac lige. Biraš podatke i informacije selektivne, šta ti odgovara ''uzmeš'', a šta ne odgovara tvojoj tvrdnji samo zaobilaziš - kao to da su i on i Kevin bili povređeni u toj sezoni kada nisu dohvatili PO, čak je Raselova povreda bila daleko ozbiljnija, ali je njegova hiperaktivnost doprinela da se vrati još bolji. Na primer Derik Rouz nakon iste te povrede (isti intenzitet, sve isto) nikada nije uspeo da se vrati ni blizu starog nivou, a Vestbruk ne da se vratio, nego je postao bar za 30-40% kompletniji i igrač.

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
15:23

Nemoj pisati nešto šta ne znaš. Rasel već 3 sezone (zvanično) ima najbolji procenat ''uspešnih'' asistencije (dodavanja), tako da svaka dalja priča oko toga pada u vodu (pošto već ne pratiš strimove Oklahominih utakmica, pogledaj bar prenos na Sport Klubu, pre nego se upustiš u komentarisanje, jer Plavšić i Radojević o ovoj stvari pričaju svaki put kada ih prenose). Procenat uspešnosti asistencija ti se ne povećava time što imaš loptu u rukama 36 minuta. To se gleda isto kao i PER, dakle uključuju se u priču i minuti na terenu, vreme bez lopte, sa loptom, broj potencijalnih asistencija, konačnih asistencija... i kad se sve to spoji, dolazi se do rezultata po kojima Rasel saigračima pravi najlaganije pozicije za koš od svih drugih razigravača lige. Što se njegove odbrane tiče, on je najenergičniji defazivac lige, od kada je došao u ligu među najboljim je kradljivcima (što ne znači da je dobar defanzivac, Kari je čist primer lošeg defanzivca koji krade mnogo lopti). Vestbruk je jedini superstar u ligi koji se ni najmanje ne štedi u odbrani. Individualno gledano najbolji je defanzivac od svih ''two-way'' bekova u ligi; što se timske odbrane tiče tu ima malih problema, ne zna najbolje da se ponaša protiv dobrih blokova i po nekad ima problema sa oba pika (i pop i rol). Njegova jedina realna mana je što zna da uđe u kamikaza mod, gde forsira ukoliko ga ne ide šut (to se dešava jednom u 6-7 mečeva) i druga je ta što mu je koeficijent izgubljena lopta/asistencija nešto viši (u odnosu na druge vrhunske plejmejkere kao što su Pol i Vol) iako ima ogroman broj asistencija po meču.

avatar
Algebra
Thursday, 01.12.2016
11:57

Očito nisi gledao Džordana. Čovek je najveći, najbolji, najneverovatniji, najmagičniji... ikada, a igrao je takoreći bez šuta (sa daleko slabijim procentima šuta, duge dvojke i trojke, od Rasela). Isto važi i za Medžika Džonsona. Čak bih se usudioda kažem da Vestbruk uopšte nema loš šut, kod njega je problem selekcija istog koja ume da bude kritična, a razlog zašto o njemu nećemo pričati kao o najboljem PG-u ikada je taj što je ''kasno'' upalio motore, do pre godinu-dve nije bio svestan koliko je moćan, jer ga je KD konstantno gušio, a trener Bruks nije imao znanje da uoči i kaže Rasuda je rođeni lider. Da ovaj ''trpl-dabl mod'' uključio u svojoj trećoj, ili četvrtoj NBA sezoni, on bi već danas bio na ''žilet'' od Oskara Robertsona